Jump to content

5. Вергилий лъже за „Идилията“


Recommended Posts

5. ВЕРГИЛИЙ ЛЪЖЕ ЗА ИДИЛИЯТА

Когато отидох да живея в Своге, Вергилий Кръстев разгледа материалите от моя личен архив и остана изненадан, като видя там ръкопис на Идилията.

Тя се изпълняваше единствено от брат Петър Камбуров, и не беше нотирана. Последният я свиреше по памет, беше я научил пряко от Учителя.

Брат Петър ме познаваше добре. Моят интерес към Идилията винаги го радваше, и идвайки на Петровден в Айтос, той я свиреше, а аз се стараех да я запомня.

През 1977-1978 г., изнесох серия от Десет концерта с музиката на Учителя в Бургаския салон. Изсвирих в десет последователни вечери цялата му музика, издадена до тогава.

Изпълних и Идилията, но не която е в Песнарката на с. Мария Тодорова, а автентичната, тази която бр. Петър Камбуров изпълняваше. За целта тогава старателно научих неговото изпълнение, слушайки неговата касета.

Аз съм школуван музикант, професията ми е да пиша ноти, и да свиря ноти. По-късно направих собствен щим на Идилията. На 4 ноември 1979 г., в 22 ч. Това пише на нотираната от мен Идилия. Имам я.

Връщам се на момента в Своге. След откриването на моите ноти, Вергилий все още с Идилията в ръце, патетично обяви, че това е исторически момент, че аз съм първата, която е нотирала едно от най-проникновените музикални произведения на Учителя, и той непременно ще я издаде в книгите си с подходящо обяснение, че ето, Милка Кралева направи това.... защото така трябва, за да се знае!....

Патосът му извика усмивка на лицето ми! Не споделях този патос. Аз бях доволна, че научих Идилията, и че я изпълнявах както е предадена от Учителя на времето. Това беше за мен важно. Разсъжденията на Вергилий, че съм била първа, не ме вълнуваха! Не обичам да се състезавам. За някои неща естествено съм се оказвала първа, но не защото съм се стремяла към това, а защото момента се е нуждаел от нещо, което съм направила. Смела съм, но нямам амбиции за първенство. Сложих тук този мой спомен за нотирането на Идилията, заради развръзката му.

Много след като напуснах Своге, видях, че в една от сините книги е поместен нотен текст на Идилията. Но там не беше написано моето име, и съвсем не беше отпечатана моята нотация.

Идилията, същата, която бр. Камбуров изпълняваше, бе нотирана от друг музикант, по поръчка на Вергилий, за да бъде издадена, и да се знае кой е бил пръв.... Пръв? Не, тук Вергилий съзнателно е излъгал. Дори само тук да е, е достатъчно.....

Капката катран разваля цяла каца с мед!...

Публикувано от Milka Kraleva в 11:19:00

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...