Jump to content

9. Иди в съда. Казаха


Recommended Posts

9. ИДИ В СЪДА, КАЗАХА...

четвъртък, 31 март 2016 г.

След демократичните промени, моята активност се увеличи, а това доведе до разминаване с мисленето на групата в Бургас. Повечето хора дърпаха назад към утъпкания път, и не бяха способни да схванат, че тъмната епоха свърши, и е време за промени в братския живот! Някои от тях разбираха, но искаха те да правят промени, а не аз.

Издателство „Сила и Живот” имаше нужда от помещение.

Апартамента на баща ми, вече не бе достатъчен! А аз нямах собствено жилище, защото имота на Братството още от 1962 г., бе прехвърлен на мое име, за да се запази. Такъв бе закона в България.

Ръководството недвусмислено ми каза, че няма да разрешат продължение на дейността ми върху братския имот. Поисках да се съберем, и обсъдим този въпрос на официално събрание. Но не получих отговор!

Не позволиха да се проведе събрание! Страхуваха се, че ще остане документ за този конфликт с мен. Лицемерието се превърна в единствено отношение към мен. Усмихваха ми се любезно, и влизаха в салона. Усмихваха ми се любезно, и излизаха от салона. А аз стоях в предверието с книгите и списанията си. Атмосферата беше тягостна! Най-сетне разбрах, че новото ръководство никога няма да седне на една маса, за да разговаря с мен! Усмивките им, симулиращи добри отношения с мен, щяха да продължат до безкрайност! И реших да приключа този театър!

Една сряда в 5 ч. заключих салона, и останах вътре!

Бяхме всъщност с Надя Баева, тогава единствения ми помощник в „Сила и Живот”. Написах обръщение към братята, че този акт е, за да излезе истината наяве, и го сложих на вратата. Надявах се, че ще се замислят, и ще попитат за каква истина говоря, и какво всъщност искам.

Около 5:30 ч. вратата на двора се отвори, и хората започнаха да идват за лекция. Гледах ги отвътре. Чувствах, че така трябва! Не трябваше да поддържам илюзии! Исках да разбера, останало ли е поне малко лоялност и разбиране към мен. Очакванията ми се оправдаха. Наистина чух онова, което те мислеха за мен, и което нямаше да чуя, ако бях сред тях тялом. Видях, как ги възмути постъпката ми! Започнаха да я коментират грубо, дори с цинизъм. Разсъждаваха елементарно: „Салонът е заключен, значи Милка е виновна!”

Никой не се замисли, защо всъщност съм заключила!

Но аз бях доволна! Успях да сваля маските от лицата им! Видях омразата към мен! И разбрах, че нямам никакъв шанс сред тези хора. Аз ли? Не, не аз. Идеята, за която работя, няма шанс в такава груба и бездуховна среда!

Видях, че намериха лист хартия, и започнаха да се подписват. Подготвяше се оплакване в Бургаския съд. Пожелаха да ме пратят в съда. Мисъл за разрешение проблема по братски, с разговор (което бе единствената цел на моя акт), не можа да проникне в умовете им.

Някъде към края, в двора влезе братовчед ми Петко. Носеше цигулката си. Като разбра какво е станало, той се опита да ме защити -кръвта вода не става! - После извади цигулката, и подхвана ритмична песен, за да трансформира напрежението!

Никакъв ефект! Даже му се скараха! И тогава една от новите сестри, с ясновидска дарба, се качи на пейката до входа, и каза: „Не виждам нищо хубаво тук! Нито Милка, нито вие ще спечелите! Тук виждам голяма разруха!...” И съкрушена слезе.

Ще се отклоня за малко. Спомних си думите й през 2011 г., когато беглом хвърлих поглед към салона, на път към бургаската гара. Дворът бе обрасъл с дървета и храсти! Сградата бе полусрутена! Наистина, разрухата бе факт!

Но тогава, в края на 20 век, когато стана тази случка, аз си мислех че имам сили да преборя сивата маса на невежеството и завистта. Не, нямах! Имах сили само да запазя душата си, и да си тръгна, за да не се смеся с онова бездушие, чието лице видях.

На другата сутрин, трима представители на Бургаското Братство дойдоха в салона, тоест в библиотеката, и ми връчиха призовка за съда. Направиха го с усмивка! Не ме попитаха нищо. Гледаха ме спокойно, като победители. Но аз усетих в сърцето си края! Работата ми за идеите на Учителя в Бургас, бе приключила!

Е, отидох в съда. Призовката си е призовка.

Съдийката ме прие. Запита ме защо съм заключила вратата. И да й кажех, едва ли щеше да ме разбере! Подадох й документа. Там, в съда, документите са по-важни.

Тя разгледа нотариалният акт на мое име, и с изненада каза: „Но Вие сте собственик!... Идете, и веднага сменете бравата! Те не ви обичат!....” Беше разбрала!...

Ето и епилога. Аз не смених бравата! Смених държавата! Животът ми започна отново!

Публикувано от Milka Kraleva в 22:32:00

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...