Jump to content

22. Ами то се вижда, че ще е ...


Recommended Posts

22. АМИ ТО СЕ ВИЖДА, ЧЕ ЩЕ Е ...

петък, 15 април 2016 г.

Братското издателство „Сила и Живот”, се създаде през 1991 г. като колективна фирма. Баща ми бе инициатор.

То обедини хората, които тогава бяха най-активни около брат Борис Николов. Последният бе пожизнен председател на Братството, и ръководеше братската дейност в най-трудните години, и то по най-далновиден начин.

Баща ми по това време имаше доверие, единствено в него. И обратното бе вярно. Брат Борис имаше много голямо доверие в баща ми. De facto, те двамата бяха в основата на нашето Бургаско издателство.

На първата визитка на „Сила и Живот”, бяха имената на девет души. За председател, групата избра баща ми. Нарочно не давам подробности. Целта ми тук е да разкажа един исторически факт. Когато издателството се създаде, в групата ни никой не афишира административен, или финансов опит. Общо, всички участници, бяхме планирали за издаване най-вече запазените на машинопис при баща ми неиздадени беседи от Учителя, както и материалите, подготвени от брат Борис за разговорите с Учителя на Изгрева, и на Витоша.

Но работата не тръгна така бързо, както ни се искаше. Годината мина, и дойде време за годишните такси. Оказа се, че държавата иска от нас доста голяма сума. Не защото имахме голяма дейност, а защото бяхме колективна фирма. И тогава баща ми пожела да се срещнем всички, и да говорим по тази ситуация. Вече повечето от нас бяха изказали устно мнение, че колективната фирма е неудачна за бъдещата ни дейност.

Събрахме се в Пловдив, в жилището на Иванка Кръстева, по нейна покана. Тя се бе появила край брат Борис през 80-те, и вниманието й към него бе изтълкувано от баща ми като лоялност към Братството, затова и бе поканена в издателския колектив.

В Пловдив се събрахме осем души. Един от деветте бе излязъл от състава. Когато започнахме да обсъждаме проблема с данъците, всеки изказа категорично мнение, че да се плаща данъка за колективна фирма е неразумно. По-добре беше парите да се спестят за издаване. Това, че седалището е в Бургас, донякъде „връзваше” ръцете на останалите членове, които не живееха там. Но и повечето от тях, по техни думи, бяха привлечени по-скоро като съмишленици, отколкото като действителни работници. Тези приятели имаха добро желание да съдействат, макар и само със средства. Но ако техните средства отиват в държавата като данък, тяхното участие фактически не помагаше за да се правят книги.

И тогава най-благоприятното разрешение на проблема бе, колективната фирма да се трансформира в еднолична. За последното всички се изказаха положително. Убедени бяха, че то е най-разумното разрешение на проблема с данъците.

Сега обаче, възникна въпросът, кой ще поеме ръководството на тази еднолична фирма. В ума на всички, в това съм сигурна, имаше само една възможност. Баща ми да бъде този човек. Но се оказа, че той не споделя това мислене. Докато ние го гледахме с очакване, той направи следното изненадващо изявление: „Приятели, вие очаквате от мен да поема издателството, но аз не мисля, че съм способен да движа тази дейност сам. Нямам разбирането, което е необходимо по въпросите, свързани с администрация и финанси. Не мога да поема нещо, което изисква знание и професионална подготовка. Изберете вие човекът, който ще продължи, и аз ще му съдействам с всичко, което мога.” Аз нямах никаква представа, че той ще постъпи така. Нито сестра ми. Той не сподели това с нас предварително. Беше негово решение, обмислено в самота.

Главите на всички се наведоха. Ами сега...? Кой....? Всеки се замисли. Някой предложи, по-скоро запита, дали не може като форма на управление да се избере борд от директори.... Уви, това не отговаряше на държавните изисквания за еднолична фирма. Явно беше, че трябва да е един. Един само може да поеме официално отговорност, като притежател на издателството, а останалите да му помагат доброволно, и по братски. Въпросът бе на вътрешно доверие, а не на подпис.

Мълчанието продължи дълго! Много дълго! То можеше да продължи с часове, ако домакинята не бе изказала следната фраза, която и досега звучи в ушите ми: „Ами то се вижда, че ще е Милка!.....”

Оставям я без коментар.

Публикувано от Milka Kraleva в 13:30:00 836

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...