Jump to content

44. Не един, не два, а четири проблемни в един клас


Recommended Posts

44. НЕ ЕДИН, HE ДВА, А ЧЕТИРИ ПРОБЛЕМНИ

В ЕДИН КЛАС ...

сряда, 8 юни 2016 г.

„Проблемни”? Да, аз и други трима, създадохме проблем на училището си. Когато бях в осми клас, се оказа, че четири деца от религиозни семейства сме в една и съща паралелка.

Нарочно казах „проблемни”, а не „набожни”! „Набожни” ми звучи подигравчийски!.... Искаха да ни унизят с това определение, да ни се присмеят!

В училище „Димчо Дебелянов”, бях в един клас с Радка Добрева, дъщерята на Димитър Добрев, и с моите двама братовчеди - Петко Иванов и Петко Тодоров.

Когато наближи момента да ни избират в комсомолската организация, изведнъж училищното ръководство се изправи пред явен проблем. От една страна, ние бяхме отличници, с които училището би трябвало да се гордее, от друга страна — и четиримата бяхме религиозни!

Последното бе в противоречие с устава на ДКМС, и с наредбите в тогавашната образователна система! И един ден, дружинната ръководителка реши да застане очи в очи с проблема на училището, тоест, с нас четиримата. Извика ни в стаята си. И започна направо, и по същество. Каза ни: „Как може вие, възпитани и интелигентни деца, с интереси към наука и изкуство, да вярвате в измислици? Че те, поповете, си ги съчиняват тези неща, и само старите хора им вярват! Не разбирате ли, че на църква ходят само глупави~е хора? Ние тук, в училище се чудим как да ви отворим очите, и да ви спасим от тази заблуда!.....”

Спогледахме се! Тя говореше за църква, а нито един от нас не ходеше на църква, каквато тя имаше в представите си. Единият от братовчедите ми направи опит да й го каже: „Другарко, ние не ходим на църква!....” Но дружинната, не прие сериозно думите му. Тя вероятно си помисли, че той го казва за оправдание, и не му повярва. Погледна го само, и продължи. Явно се бе подготвила да ни държи атеистична лекция: „Вижте, особено това с иконите... да не мислите, че са нещо повече от рисунки? Защо им се кланяте? Смешно е да сте толкова наивни!...” Тогава другият ми братовчед се опита да й обясни: „Ние, другарко не ходим на църква. Моят баща е бил в Евангелската църква, но са го отлъчили.” Включих се и аз: „И моят баща е бил отлъчен.” Петко Тодоров и той каза: „И моят баща е отлъчен.” А Радка направо декларира: „А моят баща, никога не е влизал в църква!”

Дружинната се стъписа! Не знаеше какво да каже. Това тя не бе очаквала, и нямаше подготвен ход.

Тогава аз, понеже обичам да се обяснявам, реших да й помогна, за да ни разбере: „Другарко, ние не ходим нито в православната църква, нито в евангелската църква. Ние ходим в салона. На това място се четат лекции.....” Но тя и на мен не повярва: „Е, не е църква, но нали по стените

има икони? Нали се молите?....” Погледнах я доста ядосано, но й казах все пак кротко и с уважение: „Не, там няма икони. На стените има картини. Например, има две картини на художника Генчо Алексиев, едната е жълт нарцис, който излъчва светлина, а на другата са изобразени латинки в една цветна градина. Това са акварели. На стената в салона са и портретите на Боян Боев. и на полковник Минчо Сотиров, същият, който е подарил салона. Има и една голяма картина на звезда с пет лъча, и на нея пише Мъдрост, Истина, Любов, Правда и Добро.... Искам да ви уверя, че салона въобще не е църква.”

Това за картините, и за звездата с пет лъча, съвсем обърка горката ни дружинна! С положителност, тя не бе чувала нищо за набожни хора, които ходят в салон без икони. И за последно, тя реши да ни заплаши: „В комсомола не се приемат ученици, които вярват в Бог, и ако не се откажете от религията, ще останете вън от комсомола. Комсомолската организация няма да ви допусне в своите редици. Помислете си....” Така срещата ни с нея приключи.

След един месец приеха всички осмокласници в ДКМС, освен нас четиримата. Мислех, че са ни оставили на мира. Ние учехме добре, и не пречихме на никого. Не говорихме със съучениците си на теми, свързани с Братството.

Имаше обаче един случай, от който разбрах че все още искат да променят мисленето ни. Един ден учителката по литература, написа на дъската известната фраза на Карл Маркс: „Религията е опиум за народите.” Поиска от нас да направим граматически разбор, и тенденциозно вдигна Радка Добрева да намери сказуемото, подлога, и т.н. Радка направи това. Преди да си седне, обаче, учителката я запита: „Радке, ти съгласна ли си с тази мисъл?.....” Радка замълча. Аз седях на чина точно зад гърба й. Чаках

я да каже нещо, и се чудех защо мълчи. Радка бе онемяла. Почнах да я мушкам отзад с един молив, и да й шептя: „Кажи „не”, каже „не”....” Но Радка мъдро мълчеше. Не искаше да влезе в конфликт с учителката. Тя така и не отговори на въпроса, и си седна...

Провокацията на другарката по литература ми подсказа, че и тук не ни харесват много, въпреки че учим добре. През същата година, се случи още нещо. Аз самата дадох повод за наказание, и не ми простиха. Наказаха ме. Един ден в началото на час по химия, другарката Станчева забеляза доста боклук в стаята. Попита за дежурните. Едната бях аз. Нареди ми, доста заповеднически и грубо, да донеса метла и да почистя.

Излязох от стаята, но гордостта ми не позволи да се върна с метла там, и да чистя боклук, който не съм направила аз! Не влязох в стаята до края на часа, и с това показах неподчинение. Още на другия ден учителите се събраха, обсъдиха постъпката ми, и ми намалиха поведението с една единица. Това бе сериозно наказание! Постъпиха доста сурово. Към друг не биха постъпили така. Биха процедирали по установения ред. При каквато и да е простъпка първо се наказва с мъмрене. Но аз не получих мъмрене. Мисля, че причината не бе само моят тинейджърски бунт. Не им се искаше да ми простят, че съм религиозна, а се държа гордо.

Хубавото бе, че аз не преживявах дълбоко подобни ситуации!

Не се стресирах!

И вегетарианството ми създаваше понякога повод за подигравки. Но приемах това леко. Даже ми беше смешно, че изреждаха дълго: „А пиле ядеш ли? А риба ядеш ли? А миди ядеш ли?....” Беше им чудно, а на мен беше повече забавно, отколкото обидно.

В крайна сметка, четиримата завършихме прогимназия с отличен успех, но без комсомолски книжки. Пръснахме се из различни училища.

Радка отиде в реалната гимназия. Петко Тодоров влезе в Химическия техникум, Петко Иванов - в Механотехникума, а аз бях приета в Музикалното училище. Скоро след това по някакъв начин, тихомълком, без много шум, всеки бе „направен” член на комсомола. Помня, че в девети клас, по време на едно междучасие ми дадоха да прочета устава на комсомола. Още тогава един мой съученик докато си ядеше кифлата ме препита, и на другия ден ми дадоха книжка. Разбира се, с нареждане да си плащам членския внос редовно.

Аз си бях същата Милка. Мислех по същия начин, както и преди да вляза в комсомола. Дадоха ми комсомолска книжка, защото бе важно за тях....

Ето така се оказахме и четиримата проблемни в редиците на комсомола. Приеха ни като на шега. И мен ме приеха. Такава каквато си бях. Горда, набожна, и проблемна.....

Публикувано от Milka Kraleva в 14:07:00

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...