Jump to content

48. ... За да печелиш милиони


Recommended Posts

48. ... ЗА ДА ПЕЧЕЛИШ МИЛИОНИ

сряда, 15 юни 2016 г.

Когато се създаде издателство „Сила и Живот”, една част от Бургаското Братство не хареса тази инициатива. Мисля, че беше поради неразбиране.

Работата в едно издателство има основно две направления -създаване на книги, и продажба на книги. Което значи, влагане на средства, и възстановяването им. Може би ще кажете: „Възстановяване, но с печалба!” Е, ако кажете така, веднага ще се присъедините към онези от Бургаското Братство, чието мислене се каня да анализирам. Недоволството към нас, идваше точно от тази посока на мислене.

В нашата дейност вероятността да печелим, се коментираше много преди даже да издадем първата си книга. Като че ли определени хора, влагаха своето мислене в нашите действия. Едва ли разбираха как се създава една книга, не разбираха и цената на интелектуалния труд, нито пък колко трудно се разпространява, тоест, възстановяват средства вложени в идеалистическа литература! Но говореха. Коментираха. И то не в лице, а зад гърба ни. Новаторството ни се обсъждаше от хора, които виждаха издаването само като щанд за продажба. Това, че ще продаваме книги, се бе загнездило в ума им, и се четеше в очите им като упрек.

А нещата не стояха така. Баща ми беше идеалист. При това смел и жертвен. Откакто бе влязъл в Братството, той само бе давал! Няма човек, познавал го добре, да не се е убедил в това! Мисълта за печалба стоеше някъде извън съзнанието му, тя не можеше да намери път към него.

С лични средства, поръча библиотечни шкафове за салона.

По собствен почин, с лични средства подвърза при Захариев и едно течение беседи от Учителя, за ползване в салона. Даже и тенекиената печка, бе поръчана с негови лични средства, за да е топло през зимата!

Когато той разбра, че времената са дошли, не се поколеба да поеме още един риск от идеализъм, и да оглави издателство. Мислеше за новите книги които ще се издадат, а не за това дали ще могат да се продадат, и дали ще печели, или ще губи. Мисля, че второто не го плашеше, а първото не го вълнуваше. Такъв бе баща ми.

Една малка подробност, само за да подчертая идеализма му. Издателството се създаде с основен капитал 900 лв. Всеки един от деветте основатели внесе по 100 лв лични средства. „Сила и Живот” започна да работи с почти нищо. Но въпреки желанието ни да не се нарушава мира, от недоверието на бургазлии създаде напрежение, което ескалира в грубо и нелепо обвинение срещу баща ми.

Тъжната истина е, че още при първите му думи за това, че издателството е факт, той бе атакуван. Докато бе обърнат към братята, и с най- добро чувство им съобщаваше новината, на един метър от него Георги Събев вдигна показалец, и го посочи с думите: „Кральо, ние знаем защо създаде издателство!.... За да печелиш след години милиони!...”

Присъствах на тази сцена. Но не присъствах само аз. Присъстваха много хора. Никой не проговори. Това мълчание, и до днешен е неразбираемо за мен!

Десетина години по-късно, баща ми си замина от този свят.

Дали спечели нещо от издателството? Не!

Когато разбра, че не е по силите му, той се отказа от поста си, и основателите посочиха мен да продължа дейността му.

Достойнството и честността на баща ми и до днес ми сочат правилния път!

А показалецът на Георги Събев и нелепото му обвинение тогава, ще останат в историята на Бургаското братство като един нагледен урок по безлюбие!

Публикувано от Milka Kraleva в 15:41:00

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...