Jump to content

Глава III – Домове


Recommended Posts

Глава III – Домове

Въображаемият кръг, който минава непосредно над главите ви, когато се обърнете с лице към юг, се нарича първи вертикален кръг. Той е разделен за астрологични цели на дванадесет равни части, наречени домове, шест от които се намират над хоризонта и шест под хоризонта. Те се броят от източния хоризонт през долния меридиан към запад и от запад през зенита до изток.

 

Всеки от тия дялове или домове си има своето значение. Установено е вън от всякакво съмнение или предвзета умисъл, че ориентировката, която могат да ни дадат древните и по тоя въпрос, е изобщо повече от сигурна и автентична, колкото и емпирична да изглежда.

 

Първият дом управлява външния вид, но главно лицето и главата. Вторият дом – финансите, текущите сделки, търговията (връзките, свързани с материалните придобивки). В тялото той има отношение към шията и гърлото. Третият дом указва късите пътешествия, кореспонденцията, както и другите средства за връзки, близките роднини и съседи. Управлява ръцете и дробовете. Четвъртият дом има отношение към реалното имущество, местопребиваването, производството от земята, а също и към майката на индивида и края на живота. Органически той е свързан с гърдите и гръдния кош. Петият дом указва поколението на индивида, половите му инстинкти и склонности, домашните отношения, както и удоволствията и развлеченията му вън, в света. В тялото той има отношение към сърцето и гърба. Шестият дом управлява здравето, хигиената и удобствата на индивида, дрехите, храната и другите – физични нужди, болестите и лекуването им, а също и отношенията със слугите и подчинените. В тялото е свързан с корема и вътрешните органи. Седмият дом управлява брака, съдружията, договорите, обмените, явните врагове и т. н. В тялото има отношение към бъбреците и кръста. Осмият дом е свързан със смъртта, завещанията, наследията. Управлява отделителната система и половите органи. Деветият дом управлява дългите пътешествия, убежденията и религиозните вярвания, както и онова, което е свързано с чужбина. В тялото има отношение към бедрата. Десетият дом управлява социалното положение на индивида, неговата чест, неговото име, а също тъй и бащата и висшите управляващи фактори от всички категории. Има отношение към коленете. Единадесетият дом е свързан с приятелите, обществените връзки и отношения, обществото и кръговете, в които индивидът се движи. В тялото има отношение към прасците на краката. Дванадесетият дом управлява скритите врагове, спънките, тайните стъпки, лишенията, затворите, с една реч всички ограничения на личната свобода. Свързан е с нозете – ходилата.

 

Речем ли да приложим тия значения при тълкуване на хороскопа, ще видим, че ако например Марс изгрява в мига на раждането, по лицето на родения ще има някакъв белег или рязка. Наблюдения от тоя вид често могат да ни помогнат да определим времето, в което се е родил индивидът, в случай че то е неизвестно. Същото е и с другите планети в първия или в кой да е друг дом. Но затова – по-нататък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...