Jump to content

Глава IV – Астрономически аспекти


Recommended Posts

Глава IV – Астрономически аспекти

Аспектите са ъглови разстояния, отмерени по еклиптиката. Те образуват един от основните елементи на Астрологията. Коя да е планета може да бъде „добра“или „зла“във въздействията си върху характера и съдбата, според аспектите, които хвърля към главните точки на хороскопа.

Тия аспекти са: полуквадрат или 45 °, секстил или 60°, квадрат – 90°, тригон – 120°, квадрат и половина – 135° и опозиция или 180°. А също тъй и съвпад или съединение – когато планетите се намират приблизително на един и същи градус от еклиптиката.

Добри аспекти са тритонът и секстилът.

Зли и неблаготворни – полуквадратът, квадратът, квадрат и половина и опозиция.

Аспектът на една планета определя в какво направление ще се изрази нейното действие – за добро или за зло. Съвпадът е добър с добрите планети, като Юпитер и Венера, и лош със злите, като Марс и Сатурн.

Когато планетите се намират на еднакво разстояние северно или южно от екватора, сиреч имат еднакви деклинации, било S или N безразлично, казва се, че образуват паралел. В тоя случай те действуват като при съвпад. Също и когато планетите са във взаимно разположение, сиреч когато едната заема знака на другата, те действуват като при съвпад. Например: Юпитер във Везни, знака на Венера, а Венера в Стрелец – знака на Юпитер.

Планетите в съвпада действуват съобразно с елементарното си естество, ала когато са в аспект – те действуват съобразно с аспекта. Благотворните планети Юпитер, Венера, Слънцето, Луната, а също и Меркурий, когато е в добър аспект с друга някоя планета или се намира в сроден знак, произвеждат добри резултати при съвпад, тритон и секстил. Но когато са в квадрат, полуквадрат или 135° и техните действия са неблагоприятни. От друга страна, злите планети като Нептун, Уран, Сатурн и Марс, както и Меркурий при лоша позиция и аспекти произвеждат неблагоприятни резултати, когато са в съвпад с главните точки на хороскопа. Също и когато са в лоши аспекти помежду си и с другите планети. Ала те все пак действуват добре, когато са в добри аспекти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...