Jump to content

Глава II – Съставяне карта на раждането


Recommended Posts

Глава II – Съставяне карта на раждането

Вземете звездното време на пладне в рождения ден и прибавете към него часовете и минутите, ако сте родени след пладне; ако ли сте родени преди пладне – извадете от сидералното време съответната разлика. Пример: който е роден в 9 30 преди пладне, ще извади от даденото звездно време 2h 30m и т. н. Това ще ви даде приблизителната ректасцензия на т. н. Туй ще ви даде приблизителната ректасцензия на М.С. в мига на раждането. Да допуснем примера, че един човек е роден на 1 май 1890 г., 3 ч. 30 м. след пладне в Лондон.

Звездно вр. на пладне май 1, 1890 г. 2h 36m 28s

Прибавят се 3h 30m

Поправка по 10“на час[33] 0h 0m 34s

Ректасцензията на М.С. при раждането: 6h 7m 2s

С тая ректасцензия на М.С. ще се отнесете към Таблицата на домовете за Лондон и срещу туй сидерално време, под колоната 10, ще намерите знака и градусите, които му съответствуват, в случая 2 от Рак. Това число се поставя на върха на фигурата, а останалите знакове се разполагат подред около фигурата, според както са дадени в таблиците. Само шест дома са дадени в таблиците, защото противоположните къщи ще имат същото число градуси от противоположния знак. Така срещу ректасцензия 6h 7m 28s четем:

10 11 12 Ascen. 2 3

Рак 2° Лъв 8° Дева 8° Везни 1° 33' Везни 26° Скорпион 26°

image031.png

Настоящата фигура илюстрира горното.

Вижда се например, че 2° от Рака се намират на върха на 10 дом (М.С.), че 8° от Лъва се намират на върха на 11-и дом и т. н. На върха на 4-и дом поставяме 2° от Козирога, защото той е противоположният дом на 10-ия, а Козирог – противоположен знак на Рака. На фигурата всичко това изпъква нагледно.

Остава само да се разположат планетите на съответните им места, за да се попълни фигурата.

Ще кажем само как се поставя Слънцето в хороскопа, защото начинът е общ за всички планети.

Обърнем ли се към ефемеридите за 1890 г., ще видим, че на 1 май, на пладне, Слънцето се намира на 11° 2' от Телеца. За 3 часа и 30 минути обаче то ще измине около 8 минути по дължина и следователно по туй време ще бъде на 11° 10' от Телеца. От фигурата се вижда, че на върха на 9-и дом се намира 26 градуса от Телеца, а на върха на VIІІ-и дом 26 градуса от Овена. Понеже 10° 10' от Телеца се намира между тия числа, то явно е, че той се пада в VIІІ-и дом. Останалите планети се разполагат по домове според еклиптичната им дължина.

____________________

[33] 10“е разликата между средното време и звездното време. Звездните часове са с 10“ по-малки от тези на средното време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...