Jump to content

Глава IV – Планетни преминавания или транзити


Recommended Posts

Глава IV – Планетни преминавания или транзити

За да може да се посочи времето, в което ще се сбъднат известни предсказания, направени по хороскопа, необходимо е да се знаят положенията на планетите ред години по-рано. Тези изчисления са лесни, като се знаят периодите на отделните планети, т. е. след колко време те се връщат към същото положение в Зодиака приблизително в общата дата от годината. Така Уран се връща в същата точка след един период от 84 години, Сатурн – в един период от 59 години, Юпитер след 83 години, Марс след 79 години, в повечето случаи в същия ден. Меркурий също се връща към същата точка и в същия ден приблизително за 79 години. Ако имаме под ръка таблици, които да обхващат такъв дълъг период години, можем да изчисляваме положенията на планетите за която година искаме.

Тия таблици са твърде полезни за определяне на транзитите, които стават в хороскопа в дадена година от живота. Така например ние видяхме, че като прибавим към М.С. от радикалния хороскоп толкова градуса, колкото години има лицето, добиваме прогресивния М.С., а по таблиците на домовете можем вече да намерим съответния прогресивен Асцендент. Като прибавим същото число градуси към положението на Слънцето,в радикалния хороскоп, сир. хороскопът, съставен за момента на раждането, ще добием прогресивното положение на Слънцето.

А един транзит – преминаване – на една от горните планети: Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун през коя да е от важните точки на хороскопа, именно: през радикалните М.С., Асцендент (As.), Слънце и Луна или през прогресивните М.С., As, Слънце и Луна, ще произведе бележити промени в съдбата и здравето на индивида според естеството на планетата, която транзитира.

Ние видяхме например, че М.С. в хороскопа, съставен за 1 май 1890 г. 3h 30m след обяд беше 2° от Рака, а Асцендента 2° от Везни. Като се обърнем към таблиците, ще намерим, че в 1905 г. Уран ще дойде в 2° от Козирога в опозиция (180°) с радикалния М.С. през месеците февруари, юли и ноември, така че туй ще бъдат периоди на превратности, внезапни и неочаквани усложнения и промени. Също тъй Слънцето, което в рождения хороскоп се намира на 11° от Телеца, ще получи транзита на Юпитер през април 1905 г. и следователно тоя месец ще допринесе нещо за поправяне на известни злини или за добиване на някои блага.

Когато две или повече планети транзитират някой от показалците, резултатите ще бъдат още по-неизбежни и ефикасни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...