Jump to content

Глава III – Четене характера и склонностите


Recommended Posts

Глава III – Четене характера и склонностите

Птолемей казва: „Меркурий управлява разумната душа, Луната – животинската душа“. С това той без съмнение иска да каже, че Меркурий има отношение към умствените способности, а Луната – към мозъчните функции. Има известни способности, които са присъщи само на човешкото същество, а други, които са общи както за човека, тъй и за животните. Те са под властта на Луната. Меркурий пък има отношение към чисто умствените способности.

Следователно при разглеждане на умствените способности на индивида трябва да се проучат планетите, които са в съединение или аспект с Луната или Меркурий. Те ще наложат силно отпечатъка на своите естество върху характера и склонностите. За природата на планетите вече говорихме (Дs. I, гл. I) и следователно трябва по- нататък само да се разглеждат във връзка с нея аспектите, които другите планети хвърлят към Луната и Меркурий. Така Слънцето в тригон с Луната ще придаде на човека известна независимост и достойнство, когато квадратурата и опозицията на Слънцето ще означават преголяма гордост, която е вредна за индивида в обикновените му отношения.

Добрите аспекти на Юпитер означават доброта и разумно човеколюбие, а опозицията или друг някой зъл аспект на същата планета ще означават разточителство и суетно благодетелство, което иска да излезе на показ пред света.

Добрите и злите аспекти на планетите могат да се резюмират в няколко реда така:

В добри аспекти:

Нептун – гениалност, вдъхновение

Уран – оригиналност, изобретателност

Сатурн – постоянство, верност

Юпитер – доброта, жизненост

Марс – енергия, изпълнителност

Слънце – достойнство, независимост

Венера – нежност, изкуство

Меркурий – пъргавина, остроумие

Луна – приятност, идеализъм

В лоши аспекти:

Нептун – умопобъркване, маниачество

Уран – опърничавост, ексцентричност

Сатурн – скептицизъм, подозрение

Юпитер – тщеславие, разточителност

Марс – импулсивност, разрушителност

Слънце – суетност, себелюбие

Венера – нехайство, разпуснатост

Меркурий – любопитство, месене в чужди работи

Луна – непостоянство, страхливост

За склонностите и „хабитуса“ на ума се съди по положението и на другите планети според естеството на знаковете, които заемат. Ако по-голямата част от планетите се намират в кардинални знаци, това означава изпълнителна способност, деловитост, пионерски дух, амбиция, способност да си проправя човек свой път в живота и да се опълчва против мъчнотиите. Такива хора са обикновено първи в оная сфера на живота, която са си избрали. Тях ще ги срещнете винаги в най-напредничавите и реформаторски движения.

Неподвижните знакове означават устойчивост, търпение, издръжливост, методичност, предпазливост и дипломатичност. Такива хора са годни да станат родоначалници на философски школи или на какви ли не начинания. Те имат постоянство в целите, решителност, независимост и устойчивост на осите. Те стоят, а хората се движат около тях.

Подвижните или общи знаци означават променливост, гъвкавост, мекота, приспособимост и липса на самобитност. Такива хора обикновено имат много замисли и предприемат повече, отколкото могат да извършат както трябва. Туй се дължи на тяхната променливост. Те имат повърхностни познания за много неща, ала им липсва постоянство да доведат своето знание до практични резултати.

Същевременно тяхната способност да се приспособяват им създава благоприятни случаи за успех в живота, а тяхната приятност, симпатичният им вид и мекият им нрав им създават много приятели.

В колелото на живота кардиналните или главни знаци представят обръча, който постоянно е в движение и който има най-голяма бързина. Подвижните знаци представляват спиците на колелото, които свързват обръча с главината, представяйки по такъв начин способността за приспособяване. Неподвижните знаци представляват главината, която остава неподвижна, полезна именно със своята осна устойчивост и привидна бездейност.

И така, докато разпределението на планетите по характера на знаците, които заемат, ни дава ключ за определяне естеството на индивида, за отделните пък способности и черти на характера ще съдим само по аспектите на планетите към Луната и Меркурий. Трябва да се отбележи освен туй, че планетите, които заемат трета и девета къща, а също и тия, които възхождат точно в мига на раждането, ще наложат силен отпечатък върху индивида независимо от аспектите им с управителите на ума. Това се дължи на естествената връзка на тия домове с ума и неговите средства за израз.

Трябва да се обърне особено внимание на положението и аспектите на ония планети, които са в аспект с показалците на ума, защото, ако те са лошо поставени, в нес- родни знаци и сами получават зли аспекти от други планети, те не ще действуват със същата прямота и сила, както биха действували в противен случай.

При всички астрологични издирвания се приема, разбира се, че наследствеността, възпитанието и обществото играят известна роля. От един човек, който е роден от порочни родители, който е недобре отгледан и възпитан, не може да се очаква, дори и при наличността на най-добри аспекти, че ще прояви някакви висши способности във всичката им пълнота. Аз ни най-малко не се съмнявам, че и един нехранимайко може да се роди под аналогични аспекти на тия, които се срещат в хороскопите на Шекспир, Рафаело, Нютон или Цезар. Това ни най-малко не ме смущава. Non gli astri muovono solamente per Roma[34]! Кой ще ни разкаже историята на пропадналите, заглъхнали гении в света! Ала ние нравим все пак добре, дето държим училищната врата широко отворена за всички!

Но да продължим. Вдъхновените и горещи темпераменти се раждат тогава, когато по-голямата част от планетите се намират в огнени знаци. Умствените темпераменти се явяват, когато повечето планети са във въздушни знаци. У емоционалните натури повечето планети са във водни знаци, а у практичните натури – планетите са разположени предимно в земни знаци.

Възхождащият или Асцендентен знак оставя понякога силен отпечатък върху ума на индивида и затова главните му характерни черти ще бъдат дадени от планетата, която управлява знака и от „елементната“ природа на самия знак.

И така, вие имате главния ключ за преценяване характера на индивида, и когато изучаващият се убеди от опит в сигурността на тоя метод, неговото прилагане не ще се нуждае по-нататък от специални указания.

Умствени и мозъчни разстройства

Когато било Луната, било Меркурий са ранени от злите планети, т. е. когато Нептун, Уран, Сатурн или Марс са в съвпад или лош аспект с показалците на ума и няма подкрепящи аспекти от Юпитер, Венера или Слънцето, имаме предразположения към всевъзможни заболявания на мозъка и нервната система. Най-опасно е, когато Луната или Меркурий са „ранени“в подвижни или общи знаци. Последното обстоятелство е научно установено от А. Г. Треняг в малкия му труд, озаглавен „Душата и звездите“, към който отправяме читателя да почерпи маса очевидни статистични данни.

________________________________

[34] Non gli astri muovono solamente per Roma – букв. от ит. „Не само звездите се движат в Рим“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...