Jump to content

Глава IV – Финансови възможности


Recommended Posts

Глава IV – Финансови възможности

Разгледайте планетите, които се намират във 2-и дом, и аспектите, които те получават. Ако има някоя планета в него, и то добре аспектувана от други планети, финансовото положение на индивида ще бъде меродавно. Ако някоя от благотворните планети (Юпитер или Венера) се случи във втори дом, свободна от зли аспекти, ще имаме същия резултат. Но ако се случи благотворните планети да са в добри аспекти с други планети, тогава може да се очаква значително богатство.

Всяка планета във 2-и дом, зле аспектирана, ще предизвика мъчнотии в печеленето на пари, а ако пък се случи някоя от злотворните планети във 2-и дом при същото положение, туй показва усилни времена и неволя, дори беднотия.

Постоянна неволя и сиромашия се предвещава тогава, когато във втори дом се намира някоя „зла“ планета в лош аспект с Луната или Слънцето, а същевременно планетите, които се намират във 2-и дом, попадат под дисхармоничните аспекти на други планети.

Сатурн на меридиана, в лош аспект със Слънцето или Луната, е белег за превратности в съдбата. Такива хора обикновено достигат видно положение в света, за да бъдат сетне лишени от всичко.

Юпитер или Венера в 10-и дом, и то близо до меридиана, са белег на благополучие и успех в живота. Същият резултат се получава и когато те изгряват на хоризонта в мига на раждането.

Изобщо трябва да се разгледат аспектите на Луната, ако хороскопът принадлежи на мъж, или на Слънцето, ако хороскопът принадлежи на жена. Планетите, които са в добри аспекти с тях, ще покажат кои са източниците на благополучие, а ония, които хвърлят зли аспекти, ще посочат откъде произтичат загубите и вредите, като се вземе именно предвид дома, който заемат съответните планети. Така Юпитер в добър аспект с Луната, изхождащ от 11-и дом, показва печалби чрез приятели, съветници или от съдружие с други, защото 11-и дом е дом на отношенията и връзките, а Юпитер – показалец на придобивки и обогатяване. Също тъй Уран в 7-и дом, в добър аспект с Луната, показва придобивки, конто идват чрез съпруга, или загуба чрез него, ако е в лош аспект.

Марс във 2-и дом показва добра способност за забогатяване, защото Марс е честолюбива и работлива планета, т. е. предизвиква подобни склонности у индивидите, а втори дом е дом на финансите. Ала същевременно той показва разточителство и неспособности за пестеливост, защото Марс е импулсивен и никак не умее да пести.

Ако шести дом се намира в благоприятни астрологични условия, това показва верни и полезни слуги и чиновници, които ще увеличат богатствата на лицето и ще работят за неговото преуспяване.

Нептун във 2-и дом показва усложнения и заплетеност във финансите, а често означава и загуба вследствие на измама или изиграване. Ала ако е в добри аспекти с другите планети, той означава придобивки чрез същите тия подли средства. Уран показва известни колебания в богатството, внезапни и нечакани възлизания и слизания.

Така всяка планета се разглежда съобразно с естеството си и с аспектите, които образува с Луната или Слънцето, когато пък за планетите във втори дом се съди по собственото им естество и по аспектите, които получават от други планети.

Благотворна планета в 5-и или 11-и дом в добър аспект със Сатурн показва наследство. Косвено наследие може да произлезе от Сатурн в добър аспект с Юпитер, изхождайки от коя да е точка на хороскопа.

Благотворни планети или планета, добре аспектирана в 8-и дом, показват завещания. Същото показва и Юпитер в добър аспект с Уран, изхождащ от коя да е точка в хороскопа.

Обогатяване чрез женитба произлиза от присъствието на благотворни планети в 8-и дом, защото 8-и дом е втори но отношение на седмия, а седмият дом е свързан със съпруга.

Потенциалът на всеки хороскоп може да се увеличи, като се насочи вниманието към ония източници на печалба, конто са указани от положението и аспектите на планетите в различните части на хороскопа. Ала главно чрез свързване с хора, чийто хороскоп е в хармония с нашия. По тоя начин често се случва някои да се издигнат и забогатеят благодарение на сдружаването си с хора, чиито хороскопи са в симпатия с техните. (Виж. гл. XI на настоящия дял.)

Когато Слънцето и Луната са свързани чрез добър аспект помежду си, те предотвратяват пълното съсипване на богатството и винаги ще доставят средства за възстановяването му, защото добрият аспект между Слънцето н Луната е показалец на постоянно благополучие и подкрепа. Такива хора няма защо да се боят от неволя и немотия, защото ако загубят от едно място, те винаги ще имат възможност да се обърнат другаде и да поправят напълно положението си. Но когато Слънцето и Луната са в лош аспект и особено когато неблагополучните планети се намират близо до меридиана или „се издигат“, както се казва на астрологичен език, постоянно злощастие дебне човека и макар да има смени и на благополучие, те са кратковременни и съпроводени със смущения.

Благотворните планети: Юпитер, Венера и Слънцето, ако се издигат в небето, т. е., ако се намират в 10-и или 11-и дом – това е белег, че благополучието в живота ще преобладава. Но когато се издигат злотворните планети, получават се обратните резултати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...