Jump to content

Линии на най-малка съпротива


Recommended Posts

Линии на най-малка съпротива

Закон в природата е, че линиите на най-малката съпротива са и линии на най-големия прогрес. Бляскавата мълния не идва право на земята, а се чупи по зигзагите на линията на най-малката съпротива. Големите реки не отиват право в морето, а нравят сума завои и лъкатушки, защото следват линията на най-малката съпротива. Когато човек поиска да си даде сметка за годините човешки живот, пропилени в суетни усилия за постигане на невъзможното, трябва непременно да препречете уроците, които природата му е дала. Ала онова, което е невъзможно за единия човек, е лесно за друг, и най-голямата икономия на силите може да се постигне, като се съобразява човек с това какво е най-подходящо да работи и към какво трябва да насочи усилията си.

 

Астрологията ни помага да определим оная линия на поведение, която всякога ще даде най-плодотворни резултати. Специално по въпроса за печелене на нари той се разрешава така: оная планета, която е в тригон или секстил с Луната и същевременно стои по-високо, по-близо до меридиана от злокобните планети, особено пък когато получава добри аспекти и от други планети, добива първостепенна важност при разглеждането. Домът, в който тя се намира, ще покаже къде лежи изворът на благата, а знакът, който заема, ще покаже средствата и начините, по които те ще дойдат. Така например, ако Уран е на меридиана (М.С.) в тригон с Луната и получава при това добър аспект било от Слънцето, било от Юпитер или Венера, това показва придобивки посредством известни държавни учреждения или чрез хора, които имат високо положение в обществото. Ако Уран се случи в знака Рак, това показва известни условия, свързани с водата, като например морското дело, марината или изобщо такива, при които главна роля играе водата. Например морско инженерство, корабостроителство, изграждане на докове, морска търговия и т. и. Но ако Уран е в 11-и дом, и то в знака Скорпион, тогава изворът на печалби ще се намира в компании, синдикати, с една реч в сдружения, които имат колективен характер, а знакът Скорпион показва, че работата ще бъде свързана с морската отбрана (Скорпион е марсов и воден знак) или пък с употребата на избухливи вещества, възпламеняващи се масла и т. н., или най-сетне с разни предприятия за дренаж и канализация, която представя отделителната система на един град. Като спре поглед главно на естеството на съответната планета и на това на знака, който тя заема, един добър майстор- астролог може отлично да очертае линията, която трябва да се следва.

 

Но тук, както и при всички други случаи, които подлежат на тълкуване, трябва да се държи сметка за характера и наклонностите на индивида, за неговите способности и качества, защото да се препоръчва на един човек занимаване с литература или право, когато той е годен за работа от материален характер, е очевидно съвсем непрактично и без полза. Трябва да има налице известна природна способност, подпомогната от необходимото развитие, защото без тях надали може да се очаква някакъв успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...