Jump to content

Глава V – Положението в живота


Recommended Posts

Глава V – Положението в живота

За него се съди по разположението на по-голямата част от планетите, но главно по меридиана или М.С., планети при меридиана и техните аспекти. Така например, ако повечето планети са възлизащи, сиреч в 10, 11, 12, 1, 2 и 3 дом лицето ще се стреми към отговорни постове, ще има амбицията да заеме някое видно място в живота и да достигне известни почести. Ако всичките или повечето планети получат добри аспекти, индивидът ще достигне завидно положение и ще има някаква власт. Ако е жена, тя ще държи първо място в своята сфера на дейност и ще бъде на висока почит в обществото.

Ако М.С. получава добри аспекти от големите планети, положението ще бъде почетно и сигурно.

Венера, Юпитер или Слънцето под добри аспекти в М.С. предричат високо положение, почести и отличия. Същото е и когато „възлизат“ (в горния смисъл на думата).

Когато повечето от планетите са над хоризонта, дори и когато не са „възлизащи“, на лицето ще бъдат възлагани известни отговорности, дори и да не ги желае. Ако повечето от тях са под добри аспекти, то ще добие доверие и ще достигне известни почести.

Винаги е благоприятно за положението в живота да има планети точно на върховете на някой от домовете: 2- и, 3-и, 6-и, 8-и и 12-и, защото в такъв случай винаги ще има възможност човекът да осигури своето име и успех в живота.

Но когато някоя от злокобните планети се намира точно на меридиана или близо до него, било под хоризонта, това има за последица загуба на положението, обрат, лоша слава или немилост.

Десетият дом представя славата и почестите на човека, а 4-ят дом представя края на живота, както и онова, което се бори против славата и честта му. Следователно, когато има добри планети в тия домове, индивидът ще получи наградата и почестите, които му се полагат според неговите усилия. Но когато зли планети заемат меридиана, той в най-добрия случай едва ще може да поддържа положението си в живота, и то с големи усилия.

Нелепо е да се мисли, че присъствието на една от благотворните планети на меридиана в хороскопа на когото и да е ще му донесе слава и ще го издигне в света до положението, което не съотвествува на неговите усилия и работа. Планетите действуват върху човешките дела съобразно с човешката мисъл и дейност, и то по строго определени закони – никога произволно. Че „Бог помага оногова, който сам си помага“, дотолкова доколкото природните закони позволяват това, е една истина, която Астрологията напълно потвърждава: способност и богатство се отнасят помежду си както причина и следствие, съобразно с действието на планетите в човешкия живот.

Много планети в кардинални знаци предразполагат човека към търсене на слава, и когато меридианът-на хороскопа е под добри аспекти или има благотворни планети на него, той ще я достигне. Кардинални знаци в ъглите на хороскопа (меридиана и хоризонта) предричат слава, която трае и след смъртта. Същото е и когато Слънцето или Луната се намират точно в равноденствените точки.

Венера на меридиана носи обществено признание. Тя въздига човека над оня слой, към който принадлежи по рождение. Добри планети в 11 дом показват покровителство.

Но когато Слънцето и Луната са тежко ранени, благополучието на човека ще бъде непостоянно, ще настъпват резки обрати, така че придобитото положение ще бъде отново загубено.

Повечето планети под хоризонта показват успех и издигане в последната част на живота, а когато те са между върховете на 4-а и 7-а къща, успехът ще дойде след женитбата или посредством съдружие.

При разглеждане на средствата, чрез които дадено положение може да се крепи, трябва да се обърне внимание на това, как са поставени ония планети, които са в добри аспекти с меридиана или с благотворните планети на меридиана, а ако такива няма, тогава трябва да се разгледат ония планети, които образуват добри аспекти със Слънцето или Луната в мига на раждането и да се направи тълкуването съобразно с естеството на планетите и знака, който те заемат. Трябва да се даде предпочитание на оная планета, която има най-силен аспект за добро. Така, когато две планети са в тригон, трябва да се пред почете онази, която възлиза, особено ако е подкрепена от добрите аспекти и на други планети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...