Jump to content

Глава VII – Условия за брак


Recommended Posts

Глава VII – Условия за брак

Въпросът как, кога и къде ще стане бракът е един от ония въпроси, които занимават най-усилено повечето мъже и жени, затова е колкото важен, толкова и интересен. Астрологията дава възможност да се отговори на тия въпроси по един категоричен начин, и то с голяма точност и правдивост.

За условията на брачния живот се съди – в мъжки хороскоп – по положението на Луната и Венера, а в женския хороскоп по това на Слънцето и Марс. Планетата, с която Слънцето, респ. Луната най-напред образува аспект след раждането, показва съпруга, респективно съпругата. Ако аспектът е добър, брачният избор ще бъде честит. Но ако аспектът е лош, ще има недоразумения след брака. Естеството на планетата, с която Слънцето или Луната образуват най-напред аспект след раждането, също тъй трябва да се разгледа най-старателно, защото, ако Слънцето, респективно Луната, образуват добър аспект с благотворна планета или с планета, която е добре разположена и аспектирана, може да се очаква значително щастие и благополучие в брака. От друга страна, ако и аспектът, и планетата са лоши, като например в случай, когато Луната клони към опозиция със Сатурн, Уран или Марс – тогава брачната участ на тоя човек ще бъде много злочеста, а неприятностите ще бъдат чести, дори непрекъснати.

Когато аспектите и естеството на планетата са разнородни, като например добър аспект на Луната със Сатурн, а лош с Юпитер, ще се получат смесени условия – ще има и добро, и зло в брака. Няма по-добър признак за щастие и хармония в брака от един добър аспект между Слънцето и Луната.

Освен това, може да се случи Луната да клони към добър аспект с една планета след раждането, а да има същевременно някоя злокобна планета в 7-и дом. Това означава, че съпружеският живот ще бъде приятен, но скоро ще последва развод.

Когато Луната клони към Нептун, ще има известна особеност или пък проблясъци на гениалност у съпруга, респективно съпругата, според това как е аспект пран Нептун. Уран показва ексцентричност, а понякога и своеволие. Сатурн показва постоянство, трудолюбие или ревност и студенина. Юпитер показва добра натура, честна и великодушна, но която може да изпадне в излишество и разточителност. Марс показва трудолюбие и практичност, но също тъй и суров нрав и независимост. Слънцето показва достойнство и правдивост, но може да прояви тщеславие и глупава гордост. Венера означава миролюбиви и изтънчени натури, но ако се разврати, докарва немарливост, нехайство и безредие. Меркурий означава действени и енергични натури, но може да създаде и клюкари.

Всичко зависи от аспекта, който Слънцето или Луната образуват с планетата, към която клонят, защото ако аспектът е добър, туй показва, че ще се проявят най-добрите качества на тая планета. Но ако аспектът е лош, тогава често идва като последица изборът на съпруг, в когото лошите качества на планетата преобладават.

Добри планети в 7-и дом показват добър другар в живота, но когато същевременно аспектът със Слънцето или Луната е лош, това показва добър брак, последван от развод.

Оженване за вдовица (или вдовец) може да се случи, когато Марс и Сатурн са планетите, за които са говори у правилата, например ако Марс е в 7-и дом в аспект със Сатурн или ако Луната клони към Марс, бидейки в аспект със Сатурн или когато едната от тия планети е в 5-и, а другата в 7-и дом.

Любовните афери преди брака се указват от 5-и дом, от планетите в него и аспектите им, а, общо взето, от Венера в мъжкия хороскоп и Марс – в женския.

Така ако Венера, респективно Марс, образуват лош аспект със Сатурн или Уран, ще последва разочарование в любовта на младини. Уран в аспект с Венера носи романтични връзки и силно влияние върху другия пол. Аспектът на Нептун показва идеализъм, но когато е лош, той произвежда хаос и заплитане на отношенията, опасност от прелъстяване. Когато Марс и Венера са в лош аспект, туй е белег на страст и безразсъдство.

Повече от един брак имаме, когато Слънцето, респективно Луната, е в аспект с повече от една планета, намираща се в един от двойните знаци Близнаци, Стрелец и Риби. Или когато Слънцето, респективно Луната, се намира в един от тия знаци и е в аспект с известна планета, която не се числи измежду ония, които заемат 7-и дом. Също и когато върхът на 7-и дом е зает от някой двоен знак, и Слънцето или Луната са в аспект с известни планети в тия знаци. Това са все поличби за повече от един брак.

Поличби за раздяла или развод са следните: Слънцето, респ. Луната, клонейки към аспект със зла планета, Венера ранена и Уран в 7-и дом или образуващ лош аспект с Венера или Луната. В женския хороскоп вместо Луната и Венера се вземат Слънцето и Марс. Тълкува се по същия начин.

Там дето има указания за повече от един брак, управителят на 7-и дом означава първия съпруг (съпруга), а планетата, която управлява знака, който той заема, се нарича „диспозитор“. Този диспозитор представлява втория съпруг (съпруга).

Планетата, към която клони Слънцето, респективно Луната, служи за описване на съпруга, респективно съпругата, според знака, в който тя се намира. Но ако тази планета е ретроградна, сиреч ако видимото ѝ движение в зодиака е обратно по посока, в този случай дадената планета ще означава само една връзка, която ще се скъса. В тоя случай диспозиторът на тая планета става показател на съпруга, респективно съпругата. Но владетелят на 7-и дом се разглежда, за да се определи положението и съдбата на съпруга, така че ако той получава зли аспекти или е зле поставен и е слаб в хороскопа, тогава бракът ще бъде несполучлив, злочест и пълен с разочарования. Обратното е в случай, когато планетата е добре разположена и аспектирана.

Мястото или обстоятелството, при което ще бъде срещнат бъдещият съпруг или съпруга, може да се разбере по знака и дома, който заема планетата, с която Слънцето, респективно Луната, образуват след раждането най- напред аспект. Така ако е в 11-и дом, съпругът ще бъде срещнат в средата на приятели, в дома на някой приятел или въведен чрез приятели. Ако е в 3-и дом, срещата ще стане при някое малко пътешествие или чрез кореспонденция. В 5-и дом – в някое място за увеселение. В 10-и – при упражняване на своето занятие и т. н. С една реч, съди се по характера на съответните домове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...