Jump to content

Глава III – Как се обобщава хороскопът


Recommended Posts

Глава III – Как се обобщава хороскопът

Преди да изоставим изложението на нашия предмет, ще бъде от полза за читателя да дадем известна представа за метода, който трябва да се следва при пълното разглеждане на хороскопа.

И тъй, трябва да се състави най-напред фигурата на раждането, като се използуват ефемеридите за рождената година, а също и точни таблици на домовете за географската ширина на родното място.

След това трябва да се пристъпи към описване главните външни черти на субекта, после да се разгледа грижливо неговото телесно устройство, наследствени тенденции, здравословно състояние и болестни предразположения, умствени способности и строй, като се разгледат във връзка със здравословното състояние. След туй да се премине към разглеждане условията на живота, финансовото положение и перспективи, положението в живота, занятието, изгледа и условията за брак, вероятното потомство. След туй да се разгледат възможностите за пътешествие – в родния край и в чужбина. Накрая се разглежда въпросът за приятелите и неприятелите и се подбират известни дати, указани от прогресивните положения на Слънцето, както вече се изложи в пo-предните страници на книгата.

В известни случаи може да се набележи приблизителната дата на смъртта.

Периодите, в които така предречените събития ще влязат в сила, може да се предскажат по изгрев, залез и преминаването – горно и долно – на планетите през меридиана, по прогресивните аспекти на Слънцето и по транзитите.

Трябва при това много грижливо, точно и безпристрастно да се преценят фактите, така както проличават от хороскопа. Голямо значение трябва да се отдаде на ония планети, които заемат ъглите, както и на ония, които „възхождат“, защото колкото една планета е по-близо до меридиана, толкова е по-голямо въздействието ѝ за добро или зло: според естеството и аспектите ѝ.

Четете това, което виждате, а не онова, което си въобразявате, че представя съдбата на даден индивид. Ако съвсем не познавате неговата личност, положение и среда, толкова по-добре. Ако следвате строго различните правила, които се съдържат в тая книга, можете да направите на първо време известни грешки в тълкуването, но след като свикнете с предмета, тия грешки ще станат редки, в края на краищата езикът на хороскопа ще стане тъй ясен и разбран, че от само себе си ще се тълкува. Общият наклон, всичките възможности за добро или зло, които се проявяват в една рождена фигура, ще изпъкнат от само себе си така, както когато човек се изпречи пред вас със своя характер, тъй ясно отпечатан върху лицето му, че трябва само да гледате и да четете.

Като свикнете да тълкувате сполучливо рождените фигури, добре ще сторите да пристъпите към проучване на астрологичните изчисления, за да добиете сръчност и лесно да боравите с разните методи, които се употребяват в теорията на направленията, та да можете всякога да прецизирате вашите общи предсказания и да ги направите поясни, по-строги и по-точни.

Без съмнение, при тълкуването на хороскопа трябва да работи поне малко и интуицията, която ще ви даде възможност да схванете тънките подробност и точния смисъл на указанията, и това отличава обикновения тълкувател, който се обляга само на правилата, от вдъхновения астролог, който работи по интуиция. Така е впрочем във всички отрасли на науката. Книгите ще ви предадат без друго известна сръчност и точност, а съобразяването с формулите ще ви държи в границите на сигурността. Но ако искате да направите що-годе откритие или да станете признат експерт в областта на коя да е наука, вие трябва по природа да бъдете надарен с онова, което се нарича „научно въображение“- едно друго име на интуицията. Но в никакъв случай интуицията не трябва да скъсва връзките си с точното разсъждаване. Едното е продължение на другото. Защото висшият разум е, който пристъпва от познатото към непознатото. А астрологът в това отношение е като поета – „ражда се, не се създава“. Но достатъчно е малко размисъл, за да се убедите, че колкото по-пълно овладявате техниката на Астрологията, толкова повече воля ще дадете на интуицията да оперира. Когато някое момче си блъска главата над таблицата за умножението или се мъчи да разбере биномната теорема, или методите на диференциалното смятане, не може да се каже, че то ще достигне много. Също така и от оня, който учи още азбуката на Астрологията, не може да се очаква да схване по интуиция всички ония възможности, които се крият, да речем, в една квадратура на Слънцето със Сатурн, образувана по направление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...