Jump to content

6. Дева


Recommended Posts

6. Дева

Слънцето преминава през тоя знак от 21/22 август до 21/22 септемврий.

Втори земен знак.

Жилище на Меркурий (вж. „Близнаци“)

Би трябвало да се видят два чисти типа – един „Близнаци“ и друг – „Дева“, за да се установи нагледно по какво си приличат и по какво се различават тия две разновидности на „Меркуровия“ тип.

„Близнаци“ са по-фини, по-лекоподвижни, по-експанзивни, по-“въздушни“ от „Дева“.

Типовете „Дева“ са по-устойчиви, по-уредни, по-закръглени в себе си, по-съсредоточени, по-“земни“, по-тежки.

Бих ги сравнил с една добре подредена библиотека – много натрупано знание, записано в книги, наредени всяка на своето място.

И наистина, родените под „Дева са хора на умствения и физическия ред. Всичко у тях – и знание, и физически вещи, е добре систематизирано и грижливо подредено. Методичност, систематика, отиваща дори до догматичност и педантизъм у крайни натури от тоя тип – ето една от характерните черти на тия схватливи, съобразителни, добре ориентирани, и богато запасени с фактическо знание умове.

Ако са учени – което често се случва – те имат голяма ерудиция. Ако са писатели, редактори на вестници и списания – което също нерядко се случва – те добре подбират и подреждат своя материал. Техният ясен, трезв, пресметлив и утилитарно-ориентиран ум, им дава възможност да устройват практически отлично своите работи. И като учители те пак са строги методици. Като художници – те са хора на детайлите, установената и прецизна линия, точното възпроизвеждане на форми и багри – възпроизвеждане, което у неособено оригинални натури, се приближава до фотографско изобразяване на действителността.

Няма защо да се поменава, че те са трудолюбиви и че смогват – чрез труд и постоянство – да добият всестранни знания, при това не като у „Близнаци“ само теоретични, а и практически приложими и полезни.

Една характерна черта за хората от типа „Дева“ е различаването. Наблюдателни, критични, находчиви, те си служат с различаването, за да проведат всички ония тънки разграничения, без които никаква систематика не може да се постигне.

У тези натури има един „концентриран“ егоизъм, един тесногръд практицизъм, който те трябва да превъзмогнат.

Тази скица на типа „Дева“ е далеч от един портрет или фотография в негов стил – точен, прецизен, подробен, фотографски нагледен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...