Jump to content

8. Стрелец


Recommended Posts

8. Стрелец

Слънцето преминава през тоя знак от 21/22 ноември до 21/22 декември.

Трети огнен знак.

Дом на планетата Юпитер – разпределител на благата на Провидението. В древната митология го наричат „баща на боговете“. Астролозите го считат за най-щастлива планета и го наричат „великия благодетел“. Родените под Стрелец са хора добре сложени. Те имат спортсменски вид от типа: атлети на скоростта, пъргавината и ловкостта. Овално, отворено лице, със светъл цвят. Очи обикновено сини, коса тъмно руса, но не много гъста и изобилна. Темперамент сангвинично-холеричен.

Хората от типа Стрелец са жизнерадостни, оптимистично настроени натури, с добро и великодушно сърце, способно на съчувствие и милост. Макар и да са склонни към раздразнение и гняв, те бързо се успокояват и прощават. Покровителствени, повелителни и свободолюбиви, те не обичат други да им заповядват, да им се налагат и дори да ги покровителстват. Тук често се засяга тяхното честолюбие и суетното им желание да стоят над другите. Те не обичат да тиранизират – и това е характерно за тия великодушни и благородни иначе натури – но обичат да покровителстват, да упражняват авторитет и власт.

Високо издигнатите хора от типа Стрелец имат религиозно-философски дух. Те мислят широко и често – по вдъхновение. Моралните и етични проблеми стоят на първо място в техните философски размишления. Самите им постъпки са етично мотивирани.

Все пак у тия натури често се констатира една нестабилност, едно колебание и раздвоение – само главата е човешка у Кентавъра, символизиращ тоя знак, а туловището е още животинско. Онова, което у тях е вяра, прозрение и интуиция, трябва да се подложи на опит.

У по-ниско стоящи люде от типа Стрелец, освен тщеславието и импулсивността, често се наблюдава една плиткост в чувствата и постъпките, много често те са чисто външно мотивирани. Добротата и щедростта им се проява по-скоро на един темперамент, отколкото израз на един изработен добродетелен характер. Но това са тънкости, които само един вещ характеролог може да долови.

„Стрелците“ обичат спорта и движението на открито. Това е едно прекрасно средство за закрепване на здравето и за предотвратяване на известни болести, към които те естествено са предразположени (белодробни болести, ревматизъм, ишиас и нервни разстройства).

„Много болести, много обществени и природни бедствия се дължат на безразборното изсичане на горите и избиване на животните.“ Из Беседите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...