Jump to content

30.09-7.10.1923. В.Учител. Изпит за Трите въпроса, трите заповеди. стр. 449 – 452


Recommended Posts

443

30 септември 1923, неделя, 13 д.7 ч.з.

Логос от Великия Учителят

Изпит на трите

въпроса

Да се прояви и да се благослови духът Ми вътре във вас. Това е желанието на вашата душа, за да се издигне и просветне в своето първоначалие.

Любезни мои чадца!

В целият макрокосмос са вложени три велики принципа: единият е основата, основата е великото, непроявеното, това е Бог, първий принцип. Вторий – Синът и третий – Духът. В тези три принципа са проявеното слънце, деня и нощта. Човекът, който носи тези принципи с дух, душа и тяло. Заради това, аз ви казвам: нощта какво носи? Какво е нейното предназначение? Тя е третата основа, основата на всяко успокоение. Аз ви зададох три въпроса и на тези три въпроса, аз ще градя. Първият въпрос: Що е любов? Дадоха се отговори.

Благословени чадца мои! Да бъдете благословени в мъдростта, защото истина е просияла във вашите души да проумеете що е любов. Любовта е произтичащия живот в движението, в макрокосмоса. Да се благослови ответа ви, защото проникна виделината във вашия ум.

Що е истина? Дадохме отговори.

Истината е основата, благословени чадца мои, тази основа, която е проявена и на тази основа е допирната точка, на тази основа е проявен макрокосмоса. Без основа истина не съществува. Над основата се гради всичко и тази истина е Бог.

Що е виделина? Дадохме отговори.

Така, любезни мои чада, благоволявам трите въпроса в трите принципа вътре във вас. Где се проявява любовта? В сърцето. Где се проявява истината? В душата. Где се проявява виделината? В ума. Така да просветнат трите принципа: първия въпрос, да проникне в пълнотата си вечния живот вътре във вас. Истината да даде великата основа и

* * *

444

 ..2..

 30 септември 1923, неделя

Изпит на трите въпроса

виделината да даде висшето благоразумие, висшата промисъл на Бога; да просияе Неговото слово, да се засвидетелства словото, което произтича от вас пред човеците и да бъде опознато името на Отец пред всичките човеци, проявени долу на земята.

Любезни чадца мои, първите три принципа, които са вложени в макрокосмоса – слънцето, деня и нощта, те са вътре във вас. Нощта – това е основата на висшето и великото успокоение, защото през време на нощта е спиране движението по целия макрокосмос. Когато земята спи и човешкия дух е в покой, в това време Отец ми създава планове за човека да ходи във виделината и виделината да слее човешката душа с Божествения план, който произтича от Него. Заради това, великата основа създава дълбокото размишление. Затова ви казвам да бъдете мълчаливи. Във всяко мълчание има и размишление и това размишление дава планове и тези планове само, които са произтичащи от Бога, от Неговия промисъл. Затова ви казвам: малко говорете. Дайте великата основа, тази основа, която се свидетелства с истината и на тази истина вие ще градите и ще издигнете великия стълб на великата мъдрост. Рекох ви: „Синовете Божии и дъщерите Божии ще бъдат научени от Бога“. Мъдростта ще проникне, истината ще просияе и духа ще се оживотвори, за да израснете в Божията благодат и да бъдете свободни (свидетели) на това, което има да бъде и това, което ще бъде, ще бъдете очевидци, защото Божието благоволение ще се изпълва в 20-тий век. Двадесетият век е сега, да почувствате блаженството и да починете от своя труд. Днес с трите въпроса изливам любовта си и проявявам това, което до сега не

* * *

445

..3..

30 септември 1923, неделя

Изпит на трите Въпроса

съм ви поверил. Днес духът ми се възрадва и от радост проявявам това, което има да бъде. Тържествувайте с духа, веселете се с душата и радвайте се с мъдростта. Бъдете невинни както децата, защото детето носи чистотата, любовта и безгневието. Така ще просветнете и аз с благоволението на моя Отец ще ви давам основните истини, великите тайни, да ви издигна и да бъдете светлина пред човеците, но едно искам: да приложите основата на великото мълчание в ума, в мислите си, в духа и в устните. Това приложете, защото това е основата и на тази основа аз ще градя, това, което не съм градил до днес. И затова ви рекох: бъдете съвършени, както Отец моя е съвършен и няма да бъдете роби, но ще бъдете свободни. И рекох ви преди 2000 години: „Братя мои сте вие, защото сте проявление на моя Отец, както Отец е проявен в троеличие, така и вие се проявете в пълно троеличие – дух, душа и тяло. Тялото е истината, основата макрокосмоса, духа и душата са диемата – проявата на Бога, затова синонимни сте. Пазете се от тъмнината, която произлиза от недрата на земното лице. Пазете одеждите си, пазете тялото си, защото Бог живее в това тяло. Аз и Отец едно сме. Духът и душата едно представляват. Това ако опазите и приложите, блажени сте през всичките дни на вашия живот.

Сега ви благославям да имате велик успех и да приложите закона на истината, любовта и виделината. И така ще бъдете виделина всред тъмнина и тъмнината ще изчезне, защото виделината пропъжда тъмнината. Така да просияят вашите дела във висшата виделина и да дойде царството да завладее земята и човеците – вашите братя. Това ви пожелавам аз на вас, говоря отгоре с духа си, а на другите говоря с мъдрост в човешки образ. Това проявявам, защото предназначението ви е друго, а на другите ваши братя, тяхното предназначение е друго. Сега приемете моята любов, моята любов да бъде велик живот вътре във вас. Благославям ви и моето благословение да ви бъде висшата ограда, да ви пази от всяко зло. Амин.

* * *

446

 3 октомври 1923, сряда13 д.6 ч.в.

 Логос от Великия Учителят

Трите заповеди

Любезни мои чадца! Да се благослови името на Отец ми във вас, да дойде духа му над вас, да просветне виделината пред вашите очи, да познаете силата на любовта ми, която изливам над вас.

 Любезни мои чадца! Знаете ли що е милост?

 Аз ще ви разясня смисъла на великата милост – милост да се самопожертвуваш за своите близки. Човек би ли се пожертвал от любов? Това е неизпълнението на първата заповед, която е дадена на Моисей:“Да възлюбиш Господа Бога своего с всичкото си сърце, ум, душа“. Втората заповед: „Да възлюбим ближния си както себе си“. Третата заповед е вместена в сърцето в изречението на „милост“, да възлюбиш ближния си и да проявиш милостта и да се самопожертвуваш.

Аз се самопожертвувах, възлюбих ближния се. Затова ви рекох:“ Братя мои сте вие и това, което чуя от Отца ще ви го проявя.

Любезни мои чадца! Сега ида да ви разясня трите заповеди, които са дадени на Моисей. Тези заповеди са 10, но аз ще ви дам разяснение върху трите заповеди, за които ще искам отговор в неделя и тогава ще ви отговоря на тайната „ Що е милост.“. Няма тайна, която да бъде замълчана, скрита. Всяка тайна носи проявата на Божия дух и ключа на Божията мъдрост. Тайната ще прозябне във вашия ум, милостта ще бъде светлината в сърцето ви, душата ще възлюби Господа Бога и ще се пожертва, защото това е закона. Тогава ще познае силата на живота, истината на проявената любов, която е основа на всичко. Защото и Отец ми е основал вселената върху тази истина, която днес ви проявявам и на тази истина вие ще градите. Какво? Аз ще ви открия какво ще градите. Сега ида да съединя вашите сърца, да слея вашите..................................................................................................

* * *

447

..2..

3 октомври 1923, сряда

Трите заповеди

основа. Душите ви ще бъдат колективно слънце, което ще огрее бъдещите народи, езици и племена. Аз ида да ви дам великата истина да проумеете вашето предназначение. Откъде носите вашето начало? Това начало е вселено във вас още преди 2000години и сега ви събирам по име. Не на всички благоволявам, но на тези, които познаят що е милост. Които са готови да се пожертват от любов.

Любезни чадца мои! Като ви казвам да се самопожертвувате от любов, не да пролеете вашата кръв, не да заминете от физическото поле, не да страдате, не да се пожертвате, а да отворите вашите сърца и вашата душа да познае своя произход и да възлюби този, когото вижда и когото слуша. Ето, аз стоя пред дверите на вашите сърца, хлопам и чакам своята невеста да излезе и ме посрещне. Това е жертвата, истинската жертва. Кой е този човек, за когото трябва да се пожертвате? Това съм аз, който ви нося вечния живот, вечната истина и пътя на вечния покой. Изпълних своето обещание. Няма да ви оставя сираци, пак ще дойда и ще ви взема със себе си, щото гдето съм аз, да бъдете и вие. Аз ще ви водя при своя Отец и след малко пак ще дойдете, защото ще бъдете светлина от светлината, основата за бъдещето царство, това царство, в което ще бъде блаженство и покой и тогава ще ме познаете, защото отначало съм с вас. Заради това ви казвам, да бъдете будни и да пазите тайната, която се излива тук, защото духа си в любов изливам и истината благоволявам. Това са одежди, с които ще дойдете облечени и заради това ви казвам: не грижете се за живота си, защото вашия живот е мой живот и моя живот е ваш живот. Няма да бъдете лишени. Когато вие не очаквате аз ще благоволявам и ще ви давам. Едно е великото условие, което вие трябва да дадете. Кое е това условие?

 * * *

448

..3..

3 октомври 1923, сряда

Трите заповеди

Първо търсете царството, правдата и истината, мира и любовта и всичко ще ви се прибави. Днес изливам любовта си във великия си логос и ви приготвям да мислите върху трите заповеди, които Отец ми благоволи да даде на вашия брат Моисей, който ги не проумя, хвърли плочите и ги счупи, пазете и вие да не се разгневите и хвърлите плочите на завета, които съдържат десетте заповеди, защото това е вашия завет и вие ако го опазите – няма тайна, която да ви не открия.

Сега ви благославям да имате успех, защото аз ви възлюбих и проявих духа си в мъдрост и тази мъдрост ще проблесне във вашите умове и тогава по делата ще ви познаят, че носите истинската виделина и говорите мъдро и чрез тази мъдрост ще проявите Този, който стои посред вас. Блажени сте, ако устоите и опазите заповедите и повеленията ми. Благославям силата си и виделината във вашите умове, да познаете това, което не познавате и да видите това, което не виждате. Приемете моята любов. Аз съм вашия Велик Учител, вам говоря чрез духа си. Амин.

* * *

449

7 октомври 1923, неделя,7ч.з.14 д.

Логос на Великия Учител

Изпит за трите заповедите

Да се благослови Духът на моя Отец, който носи живот на всичко. Любезни мои чадца, да се благослови Неговото Царство вътре във вас, да възкръсне вашата душа, да се облече в силата на нетлението и да познае своя Творец. Това е моето благословение. Това благословение да се изпълни, както се изпълнява волята на Отца ми.

Любезни мои чадца!

Аз ви дадох трите върховни заповеди. Първата заповед: „Да възлюбиш Господа Бога твоего с всичкото си сърце, с всичката си душа и с всичкия си ум.“ Така рекох преди 2000 години на един от вас.

Втората заповед е подобна на нея:“Да възлюби ближния си както себе си.“ Третата заповед, която е вместена в сърцето:“Да нямаш други богове освен Мене.“

Любезни чадца мои! Какво носи сърцето? Отговорихме: - Любовта. Какво носи душата? - Живота. Какво носи ума? - Виделината. Тези три принципа, които са вътре в човека съграждат какво? - Троеличието. Това Троеличие, кое е? - Истинският богочовек, казваме, Отец, Син и Святий Дух. Да възлюбиш Господа Бога. Това са проявленията: да възлюбиш Господа Бога (ум, душа и сърце). Човек е роден. Неговото истинско първоначално проявление е съградено с трите принципа. В това време Отец ми се прояви в Троеличие. В начало бе Бог, това начало стана Троеличие, това Троеличие е човека – съградения храм. В този храм, в началото вложи любовта, чрез любовта прояви живот и чрез живота прояви виделина.

Втората заповед: „Да възлюбиш ближния си.“ Кой е ближния? Възлюблени чадца мои, да проумеете кой е ближния. Аз ще ви открия: ближния е произтичащия живот, началото, което се прояви като Богочовек. Този Богочовек,

* * *

450

7 октомври 1923, неделята

Изпит на трите заповедите

който е проявен сега между вас. Третата заповед:“Да нямате други богове освен Мене.“ Любезни чадца, да нямате други богове. Кои са тези богове? Чадца любезни: да нямате други богове освен Мене, цялата физическа земна област, това е Бога, който е извън живота и Божия дух. Какво ви рекох? „Вие сте живота и виделина, вие сте пришелци.“ Заради това ви казвам: всяка буква, която умъртвява духа – това е бога на заблуждението, бога на отвлечените неща, бога на мрака. Да нямате други богове. Поклонете се с дух и истина, приложете закона на вечния живот, закона на вечната мъдрост и закона на всяка истина.

Сега, що е милост? - Думата „милост“ е произтичащия живот, виделината, която даде първото оформяне в Троеличие, първия лъч, който взе образ и подобие. Думата „милост“ е синоним с Бога, както бащата ражда сина, както слънцето изпраща своя лъч и всичко оживотворява, така този живот, който е оформен в образ и подобие. Както лъча се връща в своето слънце, така образа и подобието се връща в своя Творец. Вие, синове Божии, които сте синоним с Отца си, чрез милост сте родени и чрез милост ще се върнете в необятния живот, в своя Отец. Затова ви проявявам истината, която иде да прозябне във вас. Днес ви говоря върху трите заповеди, които ще ви бъдат основа, тази основа, която носи трите велики принципа: любов, живот и виделина. Без любов няма живот, без живот няма виделина. Аз ви предложих трите заповеди, да проявите трите принципа, трите принципа да се оживотворят в духа Божия в мъдрост и в светлина, Бог е светлина, тази светлина, която не залязва, това слънце, което ще изгрее във вашите умове.

* * *

451

..3..

7 октомври 1923, неделята

Изпит на трите заповеди

Истината ще ви бъде основа. Затова аз проявих духа си, за да ви слея, затова съм дошъл да ви осиновя чрез истината, която ви проявих преди 2000 години.

Любезни чадца мои! Днес светът ще проумее истината, защото сте ги чули и сега ще ви ги напомня и ако вие приложите и изпълните заповедта: „Да възлюбите Господа Бога своего.“, съгласно с трите принципа, защото сърцето, душата и ума са трите условия на великото развитие, което ще дойде и ще се весели. Аз ви рекох: „Стойте тук, докато ви изпратя духа на истината.“ Сега иде време да се изпълни това, което съм ви обещал. Затова ви казвам да бъдете единодушни, да бъдете в изпълнение, защото в единодушието еизпълнението и изпълнението е закона, а чрез този закон ще дойде Отец и ще се всели във вас, защото е вложил Духа си, живота, виделината си вътре във вас. И така, човека е създаден по образ и подобие Божие. Символът на образ и подобието е Троеличието, което е вложено вътре в човека. Заради това пак ви казвам: „Горко ще бъде на този, който е вкусил, който е чул и се отрече или отхвърли закона, както Моисей, ще бъде скитник 2000 години, до когато дойда пак на Земята и призова чрез милост неговата душа. Не на всички аз говоря със сила и истина, това да проумеете, защото аз съм ви избрал още в началото и тези, които съм избрал, рекох ви, че нито един няма да погине, но всички ще ви водя при моя Отец, и сега иде време, когато ще познаете силата на вечния живот и вашето призвание под този покров. Този покров е когото аз осветих чрез своя дух и Духа на Отца ми, той носи предназначението

* * *

452

..4..

7 октомври 1923, неделя

Изпит на трите заповеди

за усъвършенстването на ученика, за сливането с Отца и с възрастяването в мъдростта и с обличането на виделината. Сега не можете да проумеете, в двоумение сте, затова което аз ви говоря, но ще проумеете.

Тези Велики заседания, които аз приготвям, те са за усилване на вас и за влизането в по-дълбоките вътрешни тайни, които са непроявени до сега.

Любезни чадца мои! Пак ви казвам да бъдете единодушни, защото когато вие не очаквате, Духа на Отца ми ще дойде, ще ви осени, а този, който се отлъчва, ще остане безсилен, без благодат и ще излезе от кръга на Божието действие. Сега ще минем към приложението на моя Отец, което ви рекох да бъдете готови за нареждането на Девети октомври. На Девети октомври аз ви призовавам в 6 часа следобед и аз ви давам свобода да изберете вие часа, за да дам своите нареждания за великия час – тържествен ден на моя Отец, да извика своите чада по име, да бъдат свидетели на Божието благоволение. Затова ви казвам, напомням ви да имате единодушие.

Любезни мои чадца, сега вие да проумеете що са трите заповеди и да ги приложите в изпълнение. Приемете моята любов, любовта на Отца ми, да имате единодушие и да стоите на святото място, гдето сте призовани. Духът си от любов изливам, разтварям сърцето си и обливам вашата душа. Аз съм извора на живота, даром от любов благоволявам над всички вас. Приемете моята благодат, защото съм щедър и милостив. Аз съм истинския ваш Учител, проявен между вас, като човек в образ и подобие със сила и благодат, пълен с живот. Познайте ме и бъдете будни, пазете се, да не заспите и ако някой от вас заспи, ще се събуди след 2000 години, а който похули днес духа ми, ще бъде червей в подземните пластове със своето съзнание. Бъдете благословени под моята крепка десница, аз ще ви пазя, защото отначало сте мои и няма да оставя никого от вас да погине. Целувам ви с духа си. Преливам сърцата ви с моята любов, бъдете благословени, аз съм винаги с вас. Амин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...