Jump to content

10.01.1924. В. Учител. Царството на животните, урок първи. стр. 631 – 633


Recommended Posts

631

10 януари 1924, четвъртък, 14 д. 7 ч.

Царството на животните

Логос от Великия Учител

Урок 1

Благословени чадца мои!

Приемете мъдростта в моята любов, която полагам над вас като венец.

Сега аз ще загатна тайната на сърцето на животинското царство, но ще дам неговото действие и плана, на който е проявено. Сега аз ви казах, че човешкото царство е върховното царство – проявата на моя Отец и родената мъдрост от него и че човека е ключ в целия макрокосмос. И сега, Бог е Бог над човека, а човека е бог над животните, над растенията и над минералите, защото той ги владее и управлява. И рече Отец ви: „Ето давам ти всичко на ръцете, да управляваш всичко, което съм проявил“. Първо му се повериха животните, второ – растенията, за да обработва Едемския Рай и трето – да прояви своята мъдрост над минералите.

Животинското царство в сравнение от човешкото царство. Човекът е роден от Бога, а животните са сътворени чрез мъдростта, която вложи отначало Отец в човека. Божественият разум е символ, първата мъдрост, която Отец прояви и рече:“Да, създадох човека“. Човекът прояви третата част от тая мъдрост и рече: „ Да, създадох живот в дихание на животни“. Животните, в тях не съществува висшия разум. Вместо разум, в тях е вложено чувството. В животинското царство това чувство се развива като мъдрост. Тази мъдрост не може да се слее с центъра на божественото царство, която е вложил в човека. Чувството на животните като мъдрост се движи около своето царство. Тая мъдрост на животинското царство не създава в животното дихание. Бог, който е проявен в човека, създава живот на дихание. Животинското няма сливане, защото минава от дихание в дихание. Животинското царство и то

632

 10 януари 1924, четвъртък

Животинското царство,

урок 1

е нескончаемо, докогато човека съществува в материята. Животинското царство е условие, за да се развие всяка мъдрост, която е вложена в човека. Чрез тази мъдрост се дава движение в макрокосмоса. Сега, във висшите мирове животинското царство не съществува, защото във висшите мирове нямат нужда от животни, защото нищо се не обработва. Мъдростта взема надмощие над всяко обработване и мъдростта служи като мисъл форма. Животинското царство съществува във нисшите мирове или планети. В менталния мир съществуват като по-чисти и по-висши духове от животинското царство – конете. Тези коне имат крила и те са спомагателни духове на нисшите животни. От там им се изпраща сила, за да понесат всичките мъчнотии, които им са наложени, особено във физическия мир. Има и други животни – гълъба, който е символ на чистотата, който лети, като принася благовестието на животинското царство.

Животните имат своето царство и то се управлява от човешкия дух. Когато човекът се ожесточи спрямо своето дело, което е създал, тогава им се притича на помощ като благовестие от гълъба и като сила от конете.

Гълъбът обитава в духовния и свръхдуховния мир. Тези два мира са владетели над животинското царство. Млекопитаещи животни, които летят из чистия въздух, крепят царството на животните.

Рибите в морето са символ на тяхното царство. Четериногите животни, те са служители на човека. В тях е развито по-нисше чувство. Животинското царство е невместимо в растителното царство, защото неговото царство е част и отражение от човешкия живот, живот на дихание и техния живот им се предава от животни на животни и тяхното дихание пребъдва от едно в друго.

633

..3..

10 януари 1924, четвъртък

Царството на животните,

урок 1

Сега, за да прояви човека това в живота, проявява го чрез висшия разум. Този разум е слънце, което се влива като мъдрост в дихание, образува плана като олицетворява мъдрост, защото както човека, Бог създаде неговия план,така и човека създаде плана на дихателния живот. Този план го даде чрез твърдата воля. Този е плана:“ Да нарече имената на всички животни“ и да ги свърже със своята любов и да прояви своята мъдрост, която е вложена в него още като „рече, да създадем човека“. Тази мъдрост с великия център, който твори и създава. Аз ви казвам, от части ви давам, за да проумеете как се движи мъдростта и течението и което върви по своя проходен път.

Любезни чадца мои! Сега в триъгълника, центъра в средата на четириъгълника е център на човека или Бог в човека. Аз ви давам най-лесната мъдрост, за да проумеете и да приложите, за да познавате това, което вие сте създали или творили.

Сега, благославям мъдростта във вас, да проникне във всички и да проумеете и да приложите в закона и да бъдете с милост към това, което вие като Бог сте създали. Заради това, животните се подчиняват на човека, а не човека на животните. Бъдете благоразумни и приложете своята любов и милост, защото всичко, което е станало, без Отца не е станало. Този, който е в човека, Той благоволява чрез човека. Аз ще продължа първия урок, царството на животните. Сега приемете моята любов, която аз изливам над вас да бъде и вашата любов проявена в новия живот и в новото Царство. Амин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...