Jump to content

15.03.1924. Писмо от М. Стоицев до Министър Председателя Цанков и логос за него и др. стр. 807 – 816


Recommended Posts

 807

Копие от самото писмо

Мили брат А. Цанков,

Министър Председател на България.

 Не се познаваме лично с Вас, нито с брат Стоенчев, но като масони, ние сме братя, където и да сме и каквито и да сме, защото работим с принципите на туй масонство и под покровителството и славата на Великия Архитект на Вселената.

 Само под подбудите на тези принципи, аз се осмелявам да Ви пиша няколко думи, защото поста, който заемате е от съдбоносно значение не само защото български народ, а и за масонството в частност, още повече, че по-важни въпроси вие имате възможност да използвате общия колективен ум на братята.

Мили братко Цанков, Вие знаете, че отговорността за управлението на една страна е голяма, не само спрямо народа, но и пред Бога. Даже за добрите дела много от хората не могат да ги оценят и да благодарят, но Великият Архитект държи сметка и за добрите и за лошите.

Често пъти обаче, когато човек всичко не може да хване, да разбере, а известен въпрос не изнася от заинтересовани страни в изопачена форма, може да се изложи управляващия, защото може да вземе ненавременни и неправилни мерки.

По-после може да се узнае всичко, но то е късно.

Като брат масон, не се съмнявам, че Вие се водите от Духа на масонските принципи, всичко хубаво да вършите и едно щастие е, че попаднаха такива хора в управлението. Зная, че имате и много изпитания с туй управление, особено със сливането на партията, неразбиранията, на които се отразяват десеторно повече

808

 ..2..

лошо у съседите и западния свят. Но дерзайте, щом Вие се водите в Духа на масонските основи и Сте в пълно сношение с В. Архитект, ще покорите всичко благополучно.

Водени от същите масонски принципи, които като членове на тази организация, гдето трябва да бъдем като факли за разнасяне на светлината, аз ще Ви дам едни кратки осветления по един важен въпрос, който може би за вас е тъмен, поради което и може да се увлечете в грешки и да вземете мерки, които при осветление никога не бихте взели.

Това, което ще чуете, то излиза от дълбочината на сърцето и е като кристал. То е в съгласие на масонските принципи – благото на човечеството.

 Какво впечатление ще Ви направи това, аз не зная; дали и вие най-назад ще се присъедините към него; какво бихте направили в Министерския съвет в момент по този въпрос, също не зная. Това е ваша работа и свобода на волята, мили брат Цанков. Едно ще знаете, че един Ваш брат Ви е осветлил накратко по един важен въпрос, изпълнил е своя човешки и масонски дълг в името на В. Архитект и за доброто на нашия народ и в частност за масонството.

 Каква насока ще дадете на този въпрос целия Министерски съвет, ще зависи от Вас лично, който сте осветлени по него. А ако по този въпрос, когато и да е, се вземат мерки, само от Министерството на В.Работи ще зависи пак от вас как ще го осветлите.

 Въпросът е следния:

 Вие знаете, че у нас има Дъновисти. Това са окултистите, това е Бялото Братство в България. Такива има по целия свят.

809

..3..

Аз и няколко братя масони сме в тях. Има маса високопоставени хора, които за сега не е важно да знаете. Аз говоря и пиша лично от себе си.

Дъновисти, Стамболовисти и пр., както знаете, е привичка да се кръщават така, от нас, хората.

Знайте едно, мили брат, че Дъновизма е чистото окултно Христово учение.

В неговата основа лежат:

Абсолютна вяра в Исуса Христа и живеене по неговите пътища и абсолютна вяра във В. Архитект на Вселената, от когото зависи съдбата на всекиго.

Вие знаете, че в нашето масонство думата Велик Архитект на Вселената, е мотото при всеки ритуал и тя е поставена да не бъдем далеч от верующите в някакъв отвлечен Бог, а е оставено свобода кой както иска да разбира този Велик Архитект. Затова и нашите основни начала дават свобода на религиите, стига масона искрено да дири истината.

От истинският, обаче, последовател на Христовото окултно учение, освен пълната вяра в Христа и В. Архитект, още се иска:

1. Любов Божествена, безгранична, към всички хора и всички същества;

2. Пълно въздържание от алкохол, тютюн и месо и

3. Истина и правда във всяко проявление в живота.

С една дума, оръжието на тези последователи е: любовта, истината, правдата, въздържанието, добродетелите.

Вие ще се попитате: нима у нас, масоните и всички християни, общите добродетели не се искат и не се прилагат?

810

..4..

Да, милий братко, нашето мерило за вярата ни за Великия Архитект на Вселената, за истината, правдата, любовта, както ги разбираме и прилагаме, са нищо и са пародия на оригинала пред Великия Архитект на Вселената. И иска от нас нещо по-възвишено, щастлив е този, който се взре, научи, разбере, приложи и види грамадната разлика между светското и Божественото!

Затова, както масонството дава достъп на всеки един добър гражданин, безразлично от коя религия и професия е, в своята среда, стига той да дири истината, тъй и окултизма не прави разлика между никого, който е в неговата среда, стига да дири истината и живее в пътя на Христовото учение. Ето защо, окултизма е свободен от външната форма на всяка религия, която обвързва човека, а есенцията на туй, което Христос е проповядвал, вижда се, криво се тълкува и прилага. За него Христовата църква е навсякъде, за него всеки човек е негов брат.

А този, който ме е разбрал и не прилага в живота си Христовото учение, той не е истински окултист!

Ето защо, в името на масонските принципи, ако вие желаете доброто на народа, абсолютно не вярвайте в разните изопачавания , разните клевети и глупости, писани в списания, брошури и вестници от духовенството и разни заинтересувани и подкупни личности, по адрес на Дъновистите, а още повече по адрес на Г-н Дънова, когото Вие не познавате.

 Както масонството цели издигането на личността в морално отношение, тъй и окултизма цели същото и нещо много по-високо.

 Едно трябва да знаем, мили братко, че

 811

 ..5..

ако ние всички лично не почнем да дяламе своите недъзи и да живеем само в Христовото учение, гдето всяко масонство бледнее пред него, ние не можем да чакаме добро от Великия Архитект и по силата на Божиите закони, трябва да чакаме зло.

Ето защо, аз съм на ваше разположение, мили брат, когато стане нужда, повикайте ме по телефона, аз ще дойда да дам осветления, само и само да се не вършат неразумности от умни хора. Повече от това не мога и не бива да говоря сега.

Нека Бог бъде с Вас и Ви крепи във всички добри дела, та масона да се покаже, че действително е факел за разнасяне светлината в името на масонските добродетели и така да може да схване и разбере по-великите неща в природата – плод на този Велик Архитект на Вселената и да разбере, че има действителноно-велики ценности, отколкото тия, които дава масонството.

С братска целувка

15.03.1924

Ваш брат ЗъболекарСтоицев

Пловдив/приложена разписка/

M.Stoicev_09.jpg?fbclid=IwAR3ziDGj-bD1-B

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...