Jump to content

Recommended Posts

ГОЛЕМЕЕНЕ

 

За да падне човек, трябва да изгуби основата си или да се постави върху наклон. Колкото си по-високо, по-лошо е падането.

Учителя казва:

„Грехът започва с великите работи, а доброто започва с нищожните, малките работи.“ [62]

„Да съзнаеш, че си много нещо. че всичко можеш да направиш, това значи да се спънеш.“ [62]

Ако се съзнаеш като някое величие, отклоняваш мисълта си от единия живот, от великия организъм на Вселената, в който си атом. Вместо да служиш на този изобилен живот чрез едно сюблимно взаимоотношение на щастие, ти насочваш внимание към своята форма и казваш: Аз съм велик!

Преди този момент ти си съзнавал неотделимостта си от нераздвоената, интимна основа на Вселената, от Великото Безмълвие, Което я вдишва и издишва. Тук под „Безмълвие“ се разбира музика и хармония, достъпна за най-фино сетиво. Идва обаче съзнанието за твоето величие и ти влизаш в света на вълните. Обаче в този свят най-големият се поставя на последно място. Защо? - Такъв е законът. Като се намалява дължината на една вълна, тя минава в четвърто измерение - навлиза и се поглъща навътре, в по-ефирни области, в духовния, възвишения свят. Като се „уголемява“ дължината на тази вълна, тя слиза в материалния, предметния свят и започва да шества по него. По този начин, съзнанието на човека се ограничава в една малка област от действителността, навлиза в лабиринта на нейните условности и се заробва. Защо се заробва? - Защото подчинява духа, т. е. творческото, на материята - инертното, което само взима: ще ти иска храна, дрехи, къщи, автомобили, компании и пр. Тя е един инвалид, а всички тия неща й служат като патерици, като малки притоци, които я поддържат в будно състояние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...