Jump to content

Recommended Posts

ИЗКРИВЕНАТА ОС

Сега излизаме от една култура, която можем да наречем култура на крадци, на тъмнина, на зло, за да влезем в слънчевата култура.

Има два вида култури - култура в центъра и култура в периферията. Културата в центъра е култура на плодове, на изобилие. Културата в периферията е култура на корени. Между тия две култури има отношение, както между Слънцето и Земята, Духа и тялото, главата и стомаха и изобщо между духовното и физическото.

Някои хора смятат, че гибелта и спасението, смъртта и живота идат от Слънцето. Това отчасти е вярно. Истинското Слънце е Духът, който е вътре в човека. Слънцето е външно изражение на Духа, на моралния свят. Ако ти нарушиш нравствения закон на Духа, идва смъртта. Ако оживееш по този закон -идва безсмъртието.

Планетите са живи същества в йерархията на планетната еволюция. Те получават от Слънцето кредит в степента, в която изразяват моралния закон на Духа. Слънчевите петна показват отклонение на планетите от моралния закон, т. е. известни нехармонични аномалии в тях, вследствие на което

Слънцето периодично ги обстрелва със своята артилерия да регулира техните сили. От енергията на слънчевите петна всичко нехармонично се разрушава, а всичко хармонично - възраства. Тия петна показват степента на греха, т. е. нарушението законите на интимния разумен свят, който регулира и хармонизира всичко. Всяка планета предизвиква специфични петна в Слънцето. В това отношение петната от Земята се отличавате това, че са много черни. Хората получават съответен на своя морален статус кредит. Ако хората имаха по-висока култура, ако живееха един възвишен живот, щяха да имат изобилен кредит, да благоденстват.

Кредитът на Слънцето има отношение към духовните творчески сили и дарби, към културния и социален живот, раждаемостта, плодородието и стопанските резултати, материалното благоденствие и пр. Всички тия неща са резултат от изявата на реални вътрешни сили и условия. От недоимъка на тези вътрешни сили бедствува човечеството.

Следователно, Слънцето въздействува върху Земята адекватно на нейния разумен елемент. Ако този разумен елемент съзнателно измени своя нравствен и духовен критерий, Слънцето ще измени своето отношение към Земята или даденото място от нея. Всички явления на Земята - циклони, валежи, температурна скала, движение на птичи ята, скакалци, животни, преселение на народи и пр. се регулират от Слънцето по силата на този единствен критерий - отношението към моралния закон, към Духа, към Бога - източника на съзнанието и живота.

Слънцето е един извор на Духа, един образ, даден на съществата да се домогнат до вътрешното Слънце, до вътрешния разумен център и извор в себе си. Зазоряването е един образ за събуждане на безсмъртното космично съзнание в човека, което е състояние на вечно новораждане, на вечно новото сега, на вечно протичащия в настоящето бистър освежителен извор на безсмъртния живот.

Може да се каже, че Земята живее в Слънцето, в лоното на слънчевата плазма, която я върти и обтича кръгообразно от северния през южния полюс. Положението на земната ос спрямо Слънцето е от изключителна важност за хармоничните или нехармонични последствия от слънчевото влияние, защото всеки ъгъл на въздействие в Природата има строго съответстващи последствия. По този закон се изграждат всички форми между прекрасното и безобразното в Природата.

Понеже Черната ложа воюва със Слънцето, с Духа, тя създава всички аномалии в планетите. Черната ложа символизира културата на крадеца, който заробва съществата, отнема богатствата им, затваря светлината, която идва от Духа.

Въпреки това, Черната ложа има важно предназначение за възпитанието и духовното пробуждане на съществата. Отначало съществата под нейно влияние падат, но след това се пробуждат духовно, укрепват в Истината и се умножават чрез плодове. В библейските текстове такъв пример ни е даден чрез живота на Йов.

„Един ден Бог казал на Сатана: Има един човек на Земята - Йов, който ме обича и разбира, Той разбира любовта, мъдростта и истината. Ти познаваш ли го? Крановете на любовта, мъдростта и истината са всякога отворени за него. - Прати мене, аз да го изпитам. Ще затворя крановете му и тогава ще видя колко ти е верен той. Отишъл дяволът при Йова и завъртял крановете му. Нищо лошо няма в това, но страданията идат.“ [122, с. 304-305]

Хората на XX век са все със завъртяни кранове. Голям студ сковава съвременното общество. Хората се срешат, но всеки е потънал в своя малък свят, в совите дребнавости. Много естествено, канализацията е затворена и навред цари голям недоимък, голям смут.

Тези канали на Любовта, Мъдростта и Истината, които преминават през гръбначния стълб на човека и обществото, на Изток ги наричат Ида, Пингала и Сушумна. При сегашните хора централният канап на Истината е затворен, от което произтичат всички условия за тяхното робство. Отварянето на този канал води към възкресението на готовите души, води към влизане в новата култура, в новия красив живот.

Следователно, който иска да влезе в новата култура, трябва съвършено да изключи лъжата в живота си, която е основно качество на старата култура, на сатана. Като живее без лъжа, човек ще влезе в Истината, ще отпуши своята космична инсталация, през него ще протекат мощни сили, за да може да изправи оста на Земята. Защото тази ос се изкривила при падането на първия човек.

В планетите е складирана много светлина от слънцето и звездите, от целия всемир, от Духа. Те са склад не само на материално, но и на духовно богатство. Вследствие на това тъмните същества ги обсаждат.

„Тъй както днес виждате света, вие познавате само външната му страна, с неговите външни богатства. Всяка планета, обаче, крие в себе си големи вътрешни богатства, които някога ще бъдат на разположение на хората, на всички същества изобщо. Като знаят това, някои същества от невидимия свят обсаждат Земята отвън, за да я превземат. Голяма война се води за превземането на слънчевата система. Някога, в далечното минало, Земята е била пак обсаждана, вследствие на което е изкривила оста си на 23°.“ [38, с. 52]

В древността Черната ложа проникнала в Бялата и предизвикала грехопадението, като последствие от което се отклонила оста на Земята и на други планети, и била разрушена най-красивата и благодатна планета на системата - фаетон, от която днес е останал пояса на астероидите.

„Коя е причината за разрушаване на някои планети? -Отклоняване на земната ос от първичното й положение. Тази е физическата причина, обаче има и духовни причини за разрушаване на планетите.“ [122, с. 242]

Духовните причини характеризират грехопадението, присаждането на личния елемент. Личният елемент пречупва лошо светлината на Духа, вследствие на което създава пертурбации в духовния и физическия свят.

„Когато се явил на Земята първият Адам, направен от пръст, той не изпълнил волята Божия. Не само, че не изпълнил волята Божия, но даже се опълчил против Бога и започнал да го критикува. Той написал много книги, в които критикувал начина, по който била създадена Земята, и давал нови проекти за създаването й. В едно окултно предание се казва, че когато Адам написал първата книга, в която критикувал Бога, оста на Земята се отклонила на 23° от нормалното си положение. След това го изпъдили от рая. Ева била изпъдена от рая, защото яла от плодовете на забраненото дърво, а Адам - задето отклонил оста на Земята на 23°...

Вторият Адам, за когото се казва, че е дух животворящ, има за задача да намести оста на Земята, да изправи погрешката на първия Адам. Мнозина се интересуват, кога ще се изправи оста на Земята. Оста на Земята ще се изправи, когато се изправят осите на човешките мозъци. За тази цел се изисква велика наука, велика култура.“ [79, с. 213]

Вторият Адам е Христос, който носи Истината и идва да отвори космичните инсталации на хората.

Той дава образец за слънчевата наука, за слънчевата култура на Духа, която единствено може да изправи оста на човека и Земята, и да върне съществата в рая, в космичния живот на душата.

Когато говори за Отца и за небето, Христос има предвид слънчевата култура на Духа.

„Като говори за „Небесни неща“, Христос е подразбирал великите мистерии на Слънцето.“ [132, с. 22]

Разказът за падането на Адам символизира една катастрофа в разбиранията и нравствеността на първата раса на Земята - расата на съвършените, на полубоговете. Тези същества са имали пробудено космично съзнание и били в общение с космичните цивилизации, с йерархията на Духа.

За тази раса Учителя казва, че съвременните хора ще достигнат до нейната култура след 300 000 години. Казва още, че представителите на тази раса днес са завършили развитието си и влизат в онова общество от съвършени космични същества, наречено Всемирно Бяло Братство, което ръководи развоя на космичния живот. Глава на това Братсво е Христос.

„Ако е въпрос за култура, хиляди години преди падането на човечеството е съществувала такава, но тя е била култура на радост и веселие. Всички живи същества са се къпели в радост веселие, ангелите са пели и хвалили Господа.

Коя е причината, че тази култура днес не съществува? В тези времена е станала някаква вътрешна катастрофа, вследствие на което всички планети от слънчевата система са изменили своята ос. И Земята е изменила оста си, наклонила се е на 23°. Числото 23 е символ на размирие. Значи, Земята е място на размирие... между наклонението на земната ос към нейната еклиптика и моралния живот на хората съществува известна зависимост. Това наклонение на земната ос е създало един упадък в моралния живот на хората. На какво се дължи този упадък? Той се дължи на обстоятелството, че при това отклонение на земната ос, Земята се намира в такова положение, че чрез особена събирателна леща привлича само отрицателните космически енергии от пространството, а отблъсква положителните. Според наклона на своята ос, Земята днес няма възможност да привлича положителните, възходящите космически енергии. Тази е причината, поради която хората днес са повече лоши, отколкото добри. Един ден, когато земната ос се изправи, Земята ще има друга събирателна леща, чрез която ще привлича положителните енергии на космоса.

Сега, ако разгледате лицето на вълка и това на овцата, ще видите, че ъглите на лицата им са съвършено различни -вълкът е груб, жесток, защото ъглите на неговото лице събират отрицателните сили в природата. Ъглите по лицето на овцата пък са такива, че събират главно положителните сили в природата, затова тя е кротка.“ [184, с. 179-180]

Тук се говори за една вътрешна, т. е. морална катастрофа, която предизвикала външната.

В библейското сказание се говори, че тези божествени синове си харесали земните дъщери на хората, от което се родило едно следващо поколение.

Макар тази символика да има по-дълбок смисъл, това значи, че две раси се срещнали и си оказали влияние, което нарушило нравствения статус на Земята, поради което съществата започнали да приемат светлината индиректно, чрез особена призма на земните силови полета и пластове.

Това положение може да се изправи само с дълбоки духовни знания, които да внесат ново разбиране и начин на живот, ново отношение към духовната светлина, т. е. нова култура.

Великата наука за изправяне оста на Земята е дадена в Божественото учение. Тази наука можем да наречем алхимия на волята - да бъдеш винаги положителен, да бъдеш винаги Слънце и при най-лошите условия. Българите попречиха тази наука да се даде своевременно на човечеството. Сега трябва да се работи бързо. Ние ще изнесем това знание в сбит вид след подготвителните книги. Който резонира с него трябва да го приеме есенциално, по същество и да го приложи в живота си, за да се удостои с достойнството на човек, който отвърта крановете на човечеството и пуска в душата му да текат струите на новата светлина, на новата култура.

Важен тук е принципът, че нарушението на нравствения закон води до нехармонични форми и условия на живот.

„Всички хора обичат малкото агънце, радват му се, галят го. Обаче, като видят змия, всички отстъпват настрана, страхуват се от нея. - Защо?

- Агънцето носи един род сили, а змията - други сили, съвършено противоположни на тия, които са в агнето. Значи, според устройството си, външните форми пречупват светлината в себе си по особен начин, вследствие на което произвеждат благоприятно или неблагоприятно влияние върху човека. Змията, например така пречупва светлината в себе си, че произвежда големи земетресения в човешкия мозък. Като наблюдавате черепа на змията, намирате голяма дисхармония в него. Моралните й чувства са едва в зачатъчно състояние. Змията е лишена от нежност, от съчувствие. В замяна на това в нея са силно развити разрушителните елементи. Светлината, пламъкът, който излиза от очите на змията, внася страх, ужас в човека. Страхът прекъсва връзката в човешкото съзнание и той може да припадне. За да не се прекъсне тази връзка, на помощ иде вярата. Дето има вяра. там страхът е изключен.“ [38, с. 139]

Вярата на съвременния човек е на изпитание. Вярата специално на българите, които имат Божественото знание без да го прилагат, е на изпитание. Змеят ги е стегнал и те се задушават, не могат да мръднат.

Има една единствена сила, която за миг може да овладее змиевидната сила и да я изправи, да я вкара в правата линия. Коя е тази сила? - Духът. Словото, Истината, перпендикулярът.

Всички хора, които са откъм Истината и се стремят да държат канала или оста на Истината между Слънцето и Земята в себе си в изправност, за да бъдат проводници на великия живот, имат съдбовна задача - да изправят оста на Земята, т. е. да изправят отношенията между физическия и духовния живот, между материята и Духа, между културата на стомаха и културата на разумната любов на доброто. Тази ос трябва да се издигне по перпендикуляра, за да се изсипят благословени-ята на слънчевата култура, т. е. на Духа, на Бога, върху човечеството.

Така умовете на хората ще се изправят, те ще придобият нови разбирания, за да приложат учението на Духа, на Бога, за да живеят съвършено и щастливо.

„Земята е причина за промяна на общественото мнение. - Защо? - Защото оста й е отклонена на 23° от първоначалното положение. Един ден, когато оста на Земята се изправи и заеме перпендикулярно положение, тогава общественото мнение ще се установи. Тогава ще дойдат добри времена за човечеството.

Каквото е станало със Земята, същото забелязваме в човешкия мозък. И той се отклонил на 23° от правия ъгъл. Ето защо, нашите мисли, нашите философски разсъждения са на 23° далеч от истината. Сегашната философия и сегашните вярвания на хората са далеч 23° от любовта.

- Кога ще се оправи светът? - Когато изправите оста на вашия мозък на 90°. Това значи, светът да се пречисти и да дойде хармонията и възкресението за човешките души. При това положение, човек е готов да се откаже от всичко временно и преходно.“ [31, с. 136-137]

Това е начинът да се изправи и сърцето, т. е. живота на човека.

Сърцето носи живота. Когато се пробуди духовното сърце, т. е. душата, тя ще внесе безсмъртието.

„Когато Земята се е отклонила на 23° от своя път. тогава и сърцето се е отклонило също така на ъгъл от 23°. Тази е причината сърцето днес да е малко наляво, а не съвсем в средата. Един ден, когато Земята се върне в своето първоначално положение, тогава и сърцето ще се изправи. Ще дойде точно в средата, а не както сега вляво.“[29]

В Природата низходящите сили текат отляво, а възходящите - отдясно. Злото работи отляво, а доброто отдясно. Когато Заведеевата майка поиска от Христа да постави двамата й сина единия отляво, а другия отдясно си, той и отговори: „Жено, не знаеш що искаш.“ Онзи, който е отдясно на Христа, отива на небето, в разумните условия, който е отляво му - слиза в ада, в гъстата материя. Христос възвиси онзи престъпник отдясно си, а другият отляво, който се присмиваше, остана в безчестието си. И така, отляво и отдясно са злото и доброто, а равнодействуващата между тях е Бог - перпендикулярът на Истината. Любов и Мъдрост без Истина, без този перпендикуляр на Духа, нямат божествен произход.

Спасението на хората е, да възстановят този перпендикуляр в съзнанието си, да придобият правилни разбирания за живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...