Jump to content

2. Любовта към другарите


Recommended Posts

2. Любовта към другарите

Казано е: „И човекът намерил него (Йосиф), когато той бродил по полето, и попитал го този човек, казвайки: „Какво търсиш? “ Той отговорил: „Моите братя търся аз. Кажи ми, къде пасат те?”

Какво значи: „човекът блуждае в полето”? Под „поле“ се подразбира мястото, на което трябва да израстат „даровете на земята“, даващи препитание на целия свят. Както е известно, полски работи се явяват: „оранта“, „сеитбата“ и „жътвата”. Казано е от нашите мъдреци: „Онова, което е засадено със сълзи, с радост ще бъде пожънато”. И това се нарича „поле“, което Творецът е благословил.

Баал Турим обяснява това място, казвайки че тук става дума за човек, който се е отклонил от пътя на духовното развитие, който не знае истинския път, който се е отчаял и мисли, че никога няма да постигне своята цел. „И го попитал онзи човек, казвайки: „Какво търсиш ти – левакеш?” Думата „левакеш”, има две значения в иврит: търся и моля. Следователно въпросът на „човека” може да бъде разбран и така: „За какво ще помолиш?”, вместо „Какво търсиш ти?”, тоест с какво мога да ти помогна аз. И Йосиф му отговаря: „За братя се моля (търся) аз”, тоест искам да бъда в група, където има любов към другарите. И тогава ще мога да се издигна на пътя, водещ към Твореца.

Този път се нарича „път на отдаване”, а нашата природа се намира в пълно противоречие, във вражда с него. И има само един начин да вървим по този път - да бъдем в група, където съществува „любов към другарите” и където всеки може да помогне на своя другар да се движи напред, именно по този път.

„И казал човекът: „Те си тръгнаха оттук”. Раши обяснява: „Прекъснаха те братските връзки“, тоест не искат да се обединят с теб. И което , в края на краищата, довело до това, че народът на Израел попаднал в египетско изгнание. А за да излезем от Египет, ние трябва да се обединим в група, където съществува „любов към другарите” и с помощта на това ще се удостоим с излизане от Египет, и ще получим методиката за духовно извисяване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...