Jump to content

6. Очистване от дребнавости


Recommended Posts

6. ОЧИСТВАНЕ ОТ ДРЕБНАВОСТИ

Вие - бъдещи Богове, вие би трябвало да знаете, че сте Бог, ако съзнавахте своето истинско “Аз”. Това, което представлявате сега може да се оприличи на нищожни кукли на идоли, поставени на пиедестали, изготвени с домашни средства. Вътре в себе си не ще намерите нищо освен задушния въздух, с който се идентифицирате. Това би било забавно, ако не беше толкова нищожно дребнаво, ако дребнавостта не беше ръководна нишка във вашия живот. Забележете: това казвам не по повод на вашите съседи, но именно относно дребнавостта в самите

Вгледайте се в дните си, разгледайте грижливо мотивите на всяка постъпка. Претеглете целия си егоизъм, всичко, което правите за наслада и възвеличаване на собствената си личност, а след това претеглете вашата любов - всичко което правите за другите в състояние на съвършена безкористност. Надявам се, че ще намерите разликата доста показателна, сравнявайки двата резултата. След това кажете, струва ли си да ме обвинявате, ако твърдя, че целият ви живот изглежда дребнав.

Как ставате сутрин? Мрачно ли, защото вашият магазин, вашата кантора, вашата рутинна работа изисква внимание? Или весело, когато нещо приятно ви очаква през този ден: пътуване, подарък, някаква изгода или посещение на някого, което ще ви донесе радост? Приветствате ли деня с мисълта, че той ще ви даде възможност да направите нещо задругите? Мислите ли как да намалите болката им, да ги ободрите, да дадете помощ с всички средства, които са на ваше разположение не само чрез това, което имате но и чрез това, което бихте могли да имате!

По този начин Моите Деца ще се самоусъвършенстват, изпълвайки се с най-чистата радост на самоотричането. Ако вашите мотиви са други, то те са дребнави.

Защо работите? Дали това е само заради изхранването на вашето семейство, заради увеличаването на материалните ви притежания, за да поддържате или подобрите общественото си положение, извличайки за себе си име и слава? Или работите за подобряване на условията на съществуване на вашите другари, макар това да не ви донесе нито богатство, нито хвалебствени вестникарски слова, нито каквото и да е странично признание. Дребнавият ли егоизъм или пълното самоотричане е поводът ви за действие.

Защо имате семейство? За какво сте се оженили? Заради това ли само, че сте желали щастие? Защото сте мислили за удоволствията, които то би ви донесло? Дори в така наречената “любов”, не се ли интересувате главно от изгодите, които тя би ви донесла? Не претендирайте, че сте се оженили “по любов”, ако в действителност сте извършили това заради личните си изгоди.

Моите деца няма да се ръководят от каквито и да било дребнави мисли. Само неегоистичните подбуди ще управляват всяка тяхна стъпка. Резултатът ще бъде щастие, за което дори си нямате понятие.

Защо ядете три, четири пет пъти на ден? Храните ли се за да живеете и да бъдете в състояние да работите по-добре или работите и следователно живеете с единствената цел по-вкусно да похапнете, подобно на епикурейците? Все още ли обедите и различните деликатеси ви действат като желан знак на внимание, който демонстрирате на приятелите си и те на свои ред - на вас? Имат ли в живота ви голямо значение съставянето на рецепти за нови блюда, супи, баници и всякакви ястия, заемат ли те много място във вашите мисли и ежедневни разговори? Все още ли кухнята е вашето светилище, а котлонът - олтар, върху който жертвате своите приношения, кървави приношения на най-висшето, което бихте могли да боготворите? Все още ли стомахът ви се явява слънце на вашето съществуване, около което се върти голямо множество от обедни менюта и цяла система “обедни конференции”?

Ако това е така, то дребнавостта е непрекъснато във вас!

Защо се обличате в модерни или ефирни вечерни рокли? За да защитите тялото си от влиянието на температурата ли, което би могло да се постигне с една привлекателна простота? Или за да привлечете вниманието, за да възбудите завистта на другите, за да помислят те че сте “нещо”, хвалейки се с богатството и изяществото на дрехите, които други не могат да имат? Ако е така, продължавайте в същия дух - радвайте се на непостоянството и своята модерност! Продължавайте да изявявате своята незначителност, намирайки удоволствие в шапчици, скъпи кожи и други такива неща. Няма да разчитам на вас, учредявайки своята великолепна, свободна Нова Раса!

За какво Ви служи религията или философията? Защо посещавате църквата или религиозните събрания? Затова ли, че ще имате прекрасен случай да завържете познанство или да си осигурите място на небето? Затова ли, че ритуалът или добре произнесената проповед ви дава възможност .да се почувствате, с помощта на вашите емоции, несравнимо добре? Затова ли, че конкретният ви ум е възхитен от определенията и съображенията относно мъгляви и отдалечени неща? Нито една от тези причини не ми изглежда достойна за внимание. Само изразяването на вашата вътрешна божественост, като непреодолимо желание да реализирате наследствената си връзка с Бога, само така религията и философията се явяват истински ценности, а не лъжливи манифестации.

Вашите добродетели много често са дребни пороци, преоблечени в тях. Някои от вас са така изпълнени с “добродетели”, че стават непоносими и чрез своето самодоволство причиняват страдание на другите. Прочее, истинската добродетел никому не носи зло.

Вие сте твърде любезни, когато условията са благоприятни, когато сте в добро настроение или когато това може да ви бъде от полза. Ако сте действително любезни, ще бъдете любезни винаги и без разлика на условията.

Благотворителни сте само на официални подписни листове. Великодушно давате за да спечелите любов, признание, дружба, благодарност, удовлетворение. Изпълнени сте с радост, когато ви върви. Остроумни сте, без да мислите, че думите ви биха могли да засегнат някого, стига само хората да ви сметнат за остроумни. Хуморът удовлетворява тщеславието на вашата личност.

Вие обичате да изпълнявате работата си съвършено, за да бъдете забелязани, за да ви обърнат повече внимание, отколкото на другите.

Вие обожавате прекрасното в музиката, в изкуството и навсякъде, с единственото желание да го притежавате за собствено наслаждение и слава. Това, което е притежание на вашия съперник или което лично той е създал, явява ли се за вас прекрасно?

Вие жадувате духовно развитие не за да помагате на другите, но за да можете да застанете по-високо от близките си, за да управлявате и да имате власт над другите, а не за да служите на другите.

Знам вашите мотиви по-добре, отколкото ги знаете вие самите. Аз не намирам висока цената на никой от вас. Но вие сте длъжни да опознаете себе си, своето мъничко “Аз" отначало с всичките негови недостатъци, преди да пристъпите към познанието на истинското си, висше “Аз”.

Защо си говорите? Говорите си за времето, за здравето, храната, за вашите работи и работите на другите, за хора, които познавате но и за такива, които не познавате и за всякакъв род нищожни неща! Или това е само навик, от който не можете да се спасите. Все още не можете да надрастете периода на детската си бъбривост. И, което е най-лошото, бърборенето на детето е винаги невинно, а вашето - нима винаги - когато плетете сплетни, когато повтаряте грозни неща относно приятелите или непознатите? Известни ли са ви техните подбуди, всичките им затруднения, уроците на съдбата, които трябва да преминат, борбата, която трябва да издържат? Ако знаехте това, не бихте говорили така за тях! Нима няма нищо по-добро от това, да се отдавате на тези дребнави разговори? Губите си времето, разпилявате жизнената си енергия и възможността да чуете вътрешния си Глас, мъдрия и любящ глас на истинското свое “Аз”. Дори не знаете, че във вас живее този глас! Това е, защото бъбрите твърде много. Защото сте заети постоянно със своето незначително, дребнаво “Аз”, с неговите материални интереси. Децата на Моята Бъдеща Раса ще познаят и ще разберат вътрешния си глас и с радост ще се вслушат в Него!

Освен това не забравяйте, какво създава звукът! Речта е творческа сила. Проявената вселена действително е създадена чрез словото на Логоса. По същия начин творят и вашите слова. Всяка дума, която произнасяте, всеки звук, шумът, който създавате привежда в движение физическия етер. По този начин вашето бърборене и празни разговори нарушават хармонията във Вселената! И, започвайки от безпределността, може да се проследи произходът на безпорядъка благодарение на вас.

По-добре бъдете мълчаливи, отколкото да злоупотребявате с тази мощна творческа сила в безсмислени, безполезни, безцелни и безкрайни разговори и бърборене.

Станете безлични, избавете се от себе си! Тогава вие действително и вечно ще живеете, намирайки се в безпределното съзнание.

Може би допускате, че за живота, както и за смъртта има някакво основание и причина, но не ви се удава да я разберете? Вие, хората сте създадени по подобие на Всемогъщия Бог, мислите ли че можете да станете подобни нему, без да притежавате всезнанието. Вие сте Негово подобие - в скрито, непроявено състояние, в областта на неразвитите си сили! Нос дребнавостта си ограничавате Неговото проявление! Изследвайте, помислете, познайте и разкривайте в себе си сили! Станете всемогъщи и всезнаещи! Няма жизнена проява, която да би могла да се нарече незначителна, както и нищо, което би могло да надхвърли вашето разбиране. Във Вселената няма тайна, която да не ви е дадено да познаете!

Надраснете своята дребнавост! Отхвърлете безполезните си навици и въображаеми задължения! Безсмисленият начин на разсъждение, страхът от бъдещето, страхът от всичко. Всичко, принадлежащо на нисшето ви “Аз” трябва да си отиде от вас. Тогава и само тогава ще се прояви вашето висше “Аз”. Заловете се на работа и не се отчайвайте!

Даже най-титаничният глупец ще се усъвършенства с течение на времето в ръцете на Великия Архитект, който ще изрази окончателно великолепието на Своето Същество чрез всичките си създания. Ускорявайте процеса на еволюцията си.С това ще ускорите идването на Моята Светла, Безстрашна Раса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...