Jump to content

При всички условия


Ани

Recommended Posts

ПРИ ВСИЧКИ УСЛОВИЯ

Хората в наше бреме често се оплакват от недостатъчно добри условия за работа. Вярно е, че условията са от много голямо значение за успеха на всяко дело, но когато желанието на човека е много силно, една работа, завладяла ума и сърцето му, може да се извърши при всички условия. Така е предимно за учението. Човек може да учи при всички условия, щом владее изкуството да гледа на всички обстоятелства от добрата страна.

За добрия ученик всичко е добро: и учителите, и програмата, и училището, и всичките му приятели.

Външните условия зависят от вътрешните условия.

За изключителната важност на вътрешните условия животът ни дава безброй доказателства. Много велики дела, оставени като скъпо наследство на човешкия род, са извършени невинаги при добри условия. Възходът на науката, философията, изкуствата и ред други изобретени неща, които улесняват живота, невинаги са постигнати при добри условия. В историята на научното развитие на човека има цяла галерия мъченици. Някои от учените и прозрелите истината са дали и живота си за това, което са обявили като вечна истина.

Труден и пълен с опасности и риск е бил пътят на успелите да достигнат върха на победата. А това е било възможно да стане само защото духовно издигнатите люде, поетите, художниците, музикантите и всички творци са надвивали или най-малко пренебрегвали лошите условия, обвзети и вдъхновени от любовта, копнежа и постоянството на волята.

Има една тайна, която хората още не са проумели. Волята не се усилва, не се превръща в непоклатима крепост от принудителното действие на друга воля, но грамадната й сила се пробуда от разумните мисли на човека и от възвишени и благородни чувства. На тази сила се подчиняват по един странен начин лошите условия и те почват да стават достатъчно добри за извършването на едно благородно дело.

Задачата на ония люде по света, които наричат себе си ученици на Великото Божествено учение, е да не се спират пред малките неудобства и да побеждават със своята любов, като превръщат лошите условия в добри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...