Jump to content

Духовното развитие


Ани

Recommended Posts

ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ

Известно и неоспоримо за живота твърдение е, че неговият основен закон е развитието. Това не ще отрекат нито вярващите, нито атеистите, нито обикновените люде, нито учените, които наблюдават грамадните крачки в науката и техниката.

От всичките видове развитие тук ще кажем няколко думи за духовното развитие.

В какво се състои то? Дали непрекъснатото осведомяване за прогреса на научната мисъл, дали разновидни-те течения и школи в изкуството са негов белег или нещо друго?

Духовното развитие започва с един сигнал, който се появява вътре в човека. Копнежът за проумяване поне нещо от великата тайна за живота, за човека, за природата, за появата ни на тази земя и за това, което трябва да свършим на нея, е началото на този копнеж. В него се крие и свещеното подсещане, че съществува един Творец на всичко това - един миров разум и порядък, ведно с една всеобемна любов.

Отговорът на всички тези разгарящи се въпроси в човека някои търсят изключително в науката, в натрупване на все по-нови и нови знания, а други - във философска размисъл, в която потъват често все от този вътрешен подтик.

Истинското духовно развитие обаче, както говорят учителите на човечеството, започва с връзката, която с време човек придобива с Бога.

Но как става това?

Първите стъпки се правят, когато търсещият види в изявата на другите люде доброто, благородното, възвишеното. След това, когато в законите и в закономерностите на природните явления види следите на една неподозирана и учудваща разумност или в минута на смъртна опасност усети „невидимата ръка“, която го измъква от бездната.

Духовното развитие започва с думата любов. Щом любовта посети човека, тя внася в него мекота, разширение и светлина. Любовта осветлява тъмните ъгли на невежеството и суеверието и дава на човека сили и кураж за живота и за преодоляване на препятствията по пътя.

О, колко е велико и красиво това, че около човека, посетен от Божествената любов, всичко е по-лесно постижимо. Отчаянието отстъпва мястото си на добрите надежди, болките намаляват своите жестоки нападения и около лицата на людете, обвити в мрачни сенки, се появява усмивка.

Това е духовното растене, това ще рече връзка с Великото едно. Трудно разбираемата връзка с Бога.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...