Jump to content

Единният в множеството


Ани

Recommended Posts

ЕДИННИЯТ В МНОЖЕСТВОТО

Едното е във всичкото, но и всичкото е в Едното. С тези думи Хермес изрази Великата истина. Същата истина всички учители на човечеството изказват по най-различен начин. Може да си поет, мислител или мистик. Може да си философ или учен, ти ще я потвърдиш, защото тя е толкова велика и така изпълва цялата вселена, че няма място за друга мисъл.

Отричането на Едното не е ново. След като Едното е, няма място за отричането му. Жалките опити да се отрече Едното са подражание и безсмислена антитеза, чрез която непророческият, унизен и подражателен дух желае да изяви своето присъствие.

Отричането на Бога всъщност ни помага, защото много лесно е да се установи неговата абсурдност и да се утвърди още по-ясно в съзнанието ни Неговото съществувание.

Тогава къде е Той? - ще запита незнаещият безмерните измерения на света, нито пък осъзнаващ вездесъщието на времето и пространството. Тогава Учителят, който вижда ръста на питащия, отговаря: „Търси Го в галещата топлина на лъчите, при ранния час на изгрева, търси Го в свежестта на въздуха, в игривите талази на езерото и в усмивката на този, който те обича. Ти ще усетиш докосването на Бога тогава, когато те улови ръката на случаен минувач, който те спасява от водната бездна, преди да си загинал в нея. Очите на този, който със свещена жажда Го търси, ще го видят навсякъде.“

Затова винаги казвай на себе си: „Не ме оставяй сам и беззащитен Ти, който си Един в душите на множеството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...