Jump to content

Кога невъзможното става възможно


Ани

Recommended Posts

КОГА НЕВЪЗМОЖНОТО СТАВА ВЪЗМОЖНО

Казано е, че невъзможните неща за човека са възможни за Бога.

Всеки, който вярва в съществуванието на Великия творец, приема без никакво съмнение и противоречие тези думи. Това е естествено така, защото всяка вяра в Бога е свързана с представата за Неговото всемогъщество.

Но работата не спира дотук. Истинската вяра не трябва да е само произнесена формула, а несъмнен опит. Потребно е за човека да се увери, че това, което е невъзможно за нас без Бога, става възможно с Бога.

Но как така? В каква форма човек ще приеме Неговото съучастие в трудната задача? Разрешението на този въпрос е в истинската вяра, когато е станала на опит.

Ще припомня случая с един от световните учени, великия и останал завинаги в страниците на безсмъртните люде - Исак Нютон. Когато е бил малък, той се движел между другарчетата си в училище като скромно, слабо, почти недъгаво, но дълбоко мечтателно момче, обхванато от съкровеното желание да работи, да мисли и да открива истини. Един ден при едно сборичкване в класа той бил жестоко и унизително малтретиран от по-силните момчета, които го набили като негоден за борба слабак. Тежка, едва поносима мъка легнала в душата на този малък и честолюбив мечтател и той заживял с мисълта да отмъсти за тази обида. Но как ще отмъщава такъв, който е по-слаб от всички? Откъде ще намери сили да победи тези, които го унизиха до сълзи?

Тъй като Исак Нютон е бил много силно верующ, а някои по-късни сведения показват, че е познавал добре астрологията, той е потърсил закрила от небето и в тия горки, изпълнени с молитвено съзерцание часове намерил пътя за „отмъщението“. Малкият Исак решил да усили още повече своята работа над уроците, денонощно усъвършенствал предавания материал и показал озадачаващо познание пред преподавателите си, което накарало не само тях, но и другарите му от класа да се почувстват малки, почти смазани от неговия ум и от блясъка на неговата слава.

Исак Нютон направи невъзможното възможно. Той промени курса на своя живот и от набраната мъка и унижение направи могъща сила. Той повика не гневното отмъщение, но благодатния път на себеусъвършенстването, с което победи.

Това щастливо хрумване, това решение за работа върху себе си е повик на доброто, на мъдрото и волевото начало, или събуждане на Бога в себе си защото Бог е в човека.

Ние сме склонни да мислим, че повикването на Бога е като повикването на човека, а то се изразява в приобщаването ни към Него със смирение и с ревностна работа.

Мъдрият казва: „Работите ли съзнателно върху себе си, вие ще получите плодовете на вашето усилие.“

Хората на нашата съвременност се боят да произнесат думата Бог, за не ги сметнат за суеверни и изостанали. Крайно време е да се освободим от човешката ни представа за Бога, а да приемем вечните и свещените му атрибути. Ако ти вършиш това, което е красиво, велико, пълно с мъдрост и милост, ти няма нужда да декларираш, че вярваш в Бога, тъй като ти вече живееш по Бога.

Колко е необходимо и важно за живота на хората да разберат, че приобщаването към Великия творец става с приобщаването към един по-съвършен живот, който ни подсказва любовта, тъй като в любовта има всичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...