Jump to content

Златото блести при всички условия


Ани

Recommended Posts

ЗЛАТОТО БЛЕСТИ ПРИ ВСИЧКИ УСЛОВИЯ

Както въздухът, който дишаме, съставен от газове, които в хармонично взаимоотношение поддържат живота на човека и всички други живи същества и растения, може да се замърси с проникналите в него чужди вредни вещества, така и атмосферата на нашия мисловен свят може да се замърси от отрицателните мисли на хората.

Често ние изпадаме във видимо безпричинни отрицателни състояния, без да се досетим, че сме попаднали на носещи се около нас мисли, а и чувства с отрицателен и понижаващ самочувствието ни характер. Много често срещаме нашите приятели и близки, потънали в крайно минорна, обезсърчаваща тоналност, и дори неправилно си вадим извод, че те имат нещо против нас. Не, нека оставим мнителността на последно място. Най-вероятното е, че има попадения в зона, където витаят злокачествени мисли, които понякога са наши, а много често са на същества, задачата на които е да пречат на нашето развитие, на нашия оптимизъм, на радостта ни, че сме на този свят.

Синовете на Виделината, които знаят тези закони, всеки ден за известно време се превръщат в извори или на фокуси от виделина, с които помагат на човеците дотолкова, доколкото хората са възприемчиви на техните благородни влияния.

Това вършат те, защото са служители на виделината, но това може да върши всеки, като мисли добре за себе си, за близките си, за приятелите си и за света.

Случва се понякога да дойде в ума ти мисъл, която допълва със светлина мрачната бездна на твоите горести. Задачата, която има да решаваш и която допреди минутка изглеждаше заплашващо трудна, отведнъж намира решението си и те освобождава от гнета и страха, които дебнеха в тебе. Тогава знай, че си попаднал в светлия поток на една мисъл, пратена от тези, които желаят да помогнат на света. Защо и ние да не станем такива помощници на доброто? Повдигането на човешкия род не става само с думи, с речи и заплахи, а най-добре със светли мисли, благородни чувства и със заразяващия пример на нашите постъпки.

Ученикът на Божествената школа трябва да се радва на успеха на всеки свой ближен. Такова чувство трябва да има той не само когато му е добре, но и когато сам той не е решил своите задачи и е пропаднал на изпита. Единственото благородство на един човек, на едно общество и на един народ се състои в това да има дарбата да се радва на успеха на другия.

Народ, който ражда добри и способни синове, но е лишен от радост за успеха на другите народи, не се покрива със слава. Обществото на хора, които са лишени от качеството да се радват на другите, прилича на градина, в която са посадени прекрасни цветя, но които след разцъфтяването си бързо повяхват, осланени от злината и отровата на завистта.

Не е много трудно да си добър, благороден и състрадателен, когато всичко ти е добре. Истински добър и.благороден е този, който запазва и прилага тия качества и в тежките дни на беди, страдания и изпитания.

Златото блести при всички условия.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...