Jump to content

Кротостта е школа за живота


Ани

Recommended Posts

КРОТОСТТА Е ШКОЛА ЗА ЖИВОТА

Когато човек трябва да посети един концерт, една художествена изложба или разкошната зала на някакъв старинен дворец, той се приготвя и нагласява съответно с мястото, където ще отиде. На концерт отива такъв, който обича музиката, и като влиза в концертната зала, той е настроен музикално. На художествена изложба отива този, който обича изобразителното изкуство и разбира всички школи в развитието на това изкуство. Само големият естет и подготвен в историята ще разбере ръста на културата за времето, през което е строена залата в тази сграда.

Така, както трябва културна подготовка за въвеждане на човека в културен институт, така за влизането на човешката душа в по-високите сфери на астралния свят е необходимо още тука на земята тя да е осъществила в себе си кротостта и смирението.

Кротостта и смирението, за които добродетели стана дума и по-рано, са качества от голяма значимост не само защото без тях съзнанието не може да проникне в по-горните светове, но и защото успокояват душата, укрепват телесното здраве и дават една, макар и невсякога активно изразена, но истинска бодрост на духа и рядка издръжливост на несгоди и страдания.

Човекът, който е придобил качествата кротост и смирение, лесно напредва в духовния път. Той не ферментира и спокойно изчаква времето, когато небето ще му открие тайните на живота.

И лекуването на човека, заболял от каквато и да е болест, става много по-лесно, ако той е кротък и смирен. Такъв човек има приятно и спокойно лице, тъй като лицето е огледало на душата.

И когато страда такъв човек, той понася съзнателно всички несгоди на тежката обстановка. Смиреният най-лесно разбира истината, че за всички страдания всеки е сам виновен и не хвърля отговорност на другите.

Мълчалив и задълбочен в себе си, кроткият и смирен човек не обича да говори за себе си. Той изпълнява тихо, незабележимо, но най-главно добросъвестно своите обязаности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...