Jump to content

Форма, съдържание и смисъл


Ани

Recommended Posts

ФОРМА, СЪДЪРЖАНИЕ И СМИСЪЛ

Истински стабилен и духовен човек е този, който е успял да постави в действие онези елементи на живота, които дават като резултат формата, съдържанието и смисъла на всяка работа и на всяко творчество.

За да се започне каквато и да е работа или творба, първото и основно нещо е стимулът. Този стимул може да дойде отвън или отвътре, но по какъвто и да е начин да е дошъл, той се превръща във вътрешен подтик, който поддържа творческия огън.

Във всяко дело, което трябва да даде плод, налице са: формата, съдържанието и смисълът. Формата се дава от разума на човека, който съобразява естетическите изисквания, както и някои практически норми. Творбата освен форма има съдържание. Съдържанието представлява животът, вложен във формата, тъй като всяка форма ни напомня за живота, а смисълът - това е любовта, която е подтикнала твореца към дело.

Форма, съдържание и смисъл. Но най-главното е подтикът, който съставя смисъла на всяко дело.

Човекът, който може да постави 6 действие, в активност тези три елемента в живота си, може да се нарече щастлив човек, тъй като щастието се състои в радостта от творчеството.

Има такива люде, които стоят в пасивно очакване Господ да уреди работите им. Истина е, че без Него нищо не става, но човек трябва да прояви себе си. Бог ще възрасти житото по нивата, но стопанинът трябва да я изоре, посее и пожъне. Не е позволено на никого да оправдава своята леност с вярата, че Бог ще се погрижи за всички ни. На човека е даден живот от Бога, но той тряб-6a да го усъвършенства. Ако не направи нищо за своето издигане, той няма никакви заслуги за развитието и остава назад, а развитието е основният закон на живота. Каква полза за детето, което тръгва на училище, ако не положи никакво старание, а каже, че учителят му знае всичко и той ще му помогне.

Щом дойде някакъв подтик, започнете работа и не забравяйте формата, съдържанието и смисъла.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...