Jump to content

Човешкото и Божественото


Ани

Recommended Posts

ЧОВЕШКОТО И БОЖЕСТВЕНОТО

Не се уповавай на човешкото в себе си, нито на човешкото у своя ближен. Ти имаш достатъчно примери и преживени от самия теб неща, от които ще се научиш, че и твоето човешко начало не е съвършено и ти не можеш да се увериш, че с това човешко начало си получил пълни, смислени и красиви часове и дни. Ако имаш такива преживелици, които красят твоя живот, и ти си го спомняш с радост и доволство, знай, че те са били възможни тогава, когато ти си превъзмогнал човешкото у себе си и си се вдъхновил от Божественото начало. Това е закон, който хората не съзнават, но ако вникнат надълбоко в постъпките си, ще се уверят, че за да извършиш нещо благо-родно ти си се отрекъл от нещо земно, материално и човешко.

Така и ония дела на твоите ближни, които са те извадили от някаква нужда или от смазващо противоречие, са дело на пожертвувателност и чиста обич. Такива дела са извършени не от човешкото начало у приятеля ти, а от неговата Божествена същност. Това блестящо зрънце в душата на човека е, което може да пренебрегне всяко неудобство, страх и корист и да те хване за ръка в решителния час.

Радостите, щастието на хората идват от Божествения свят, който е винаги на своето място и е обективно реален в душата на всеки човек. Прекъсне ли се връзката с Великото, Надчовешкото, тогава идват страданията.

В тази арена на живота има всякакви неща, всякакви мисли, чувства и постъпки. Но всичко добро, хубаво и светло в този житейски лабиринт иде от тези, които са изпълнили волята на Бога. Тези хора образуват един пълен с ред и порядък свят па Божествена хармония и радост. Само даровете от този свят ни носят щастливи часове и дни. Тези получени даром радости ни учат, че трябва да направим и своя свят такъв - пълен с богатствата на Божия дух. От този свят-съкровищница и ние можем да даряваме и да правим натъжените радостни, отчаяните смели и да внасяме в скръбните и мрачни домове веселието на светло пролетно утро.

Не човешки морал и задължение, а светли и Божествени пориви създават красотата на живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...