Jump to content

Размисъл за страха


Ани

Recommended Posts

РАЗМИСЪЛ ЗА СТРАХА

Никога не трябва да се страхуваме от страданията. Ако можем да ги отклоним - добре, ако не можем -щом дойдат, да ги посрещнем без страх смело, героично. Когато дойде страданието и ни намери изпълнени със страхове, ние сме изгубили сражението.

Законите, правилата и поученията, които дава Мъдрият, са проверени и абсолютни. Когато Той посочва фактите, трябва да се знае, че те са проверени истини. Законите са неизменни основи, а принципите — като несъмнени изводи на един изживян с любов живот. Мъдрият казва: „Люби без страх, мисли без противоречия и действувай без извращения!“

Щом човек се срещне с някакво противоречие в себе си и се изправи пред нещо невъзможно, нека отстрани от себе си страха и каже: „У Бога всичко е възможно, аз живея в Него и с Неговата мъдрост мога всичко да постигна!“

Хората, които ние наричаме велики, са били безстрашни. Те са посрещали страданието със смелост и благородство и затова са ускорили своето развитие. Тези техни качества са причина да се отличават от останалите люде.

Прекрасно е, когато човек постоянствува в постигането на своите идеали. Щом желаем нещо, да прогоним страха и съмнението и да кажем: „Ще бъде, ще бъде, ще бъде!“ Най-после то става така, както сме го мислили и желали.

Затова да отворим сърцето си за Божественото и да не мислим какво ще стане с нас. Да поддържаме възвишени мисли и да не се смущаваме какъв ще бъде утрешният ден. Божественото у човека има сила да разработи своите пътища, по които ще върви.

За освобождаване от вътрешните противоречия е потребна една почивка - отпускане на мускулите, разхлабване всички връзки на тялото и представата, че всичко в живота ви е уредено. Предайте се на спокойна и хубава размисъл. Престанете да се интересувате какво ще кажат хората за вас. Отправете ума си към всичко, което е благородно и приветливо за вас. Най-после кажете формулата: „Без страх и без тъмнина в безграничната Божия Любов.“

Когато дойде някакво страдание, не желайте то веднага да ви напусне. Защо? Защото на всяко страдание отговаря радост. Не се страхувайте, защото колкото време е траяло страданието, толкова време ви очаква и радост.

Една от любимите теми за разговор на висшите същества от небето е темата за героя, който, след като е направил една грешка, не се е уплашил, а се е заел да я изправи.

Човек е едновременно и в ада, и в рая. Зависи от него - ако се заеме, той може да си създаде един рай. И обрат-ното е вярно. Той може да си създаде и един ад. Щом живее в хармония със себе си, той е в рая. Влезе ли в противоречие със себе си и в непрестанен страх от трудностите в живота, създава своя ад.

Размислете дали постъпвате разумно.

Има такива люде по света, които се боят, че лошите условия ще попречат на развитието им. Те не знаят, че знание се придобива и при най-лошите условия. Откровенията, дадени на някои люде в нашия свят, са дадени през най-мъчните им дни. Има дори такива случаи, когато злото е станало врата, през която те са минали, за да отидат в небесното царство.

Страхът има най-разновидни форми. Някои хора се страхуват и страдат, че не са изпълнили дадено обещание, макар че обещанието не е било разумно. Мъдрият казва: „Човек не е длъжен да изпълнява неразумни обещания.“

Мислете винаги за това, което обещавате.

Единственото условие, което ще помогне да не се страхуваме от нищо, е твърдото, непоколебимо и свещено решение да запазим свободата на своята душа, силата на своя дух, светлината на своя ум и доброто на своето сърце.

Няма нищо в цялата вселена и във всички небеса по-вечно от тези Божествени дарове, които трябва да завардим за себе си през цялата вечност. Дарове, които ще ни направят силни и безстрашни.

Човешкото съществуване е цялата вечност. Прераждай ията са дните на човешкия живот, а нощите - смъртта. Защо да се боим от нощите, които са дадени за почивка и подготовка на новия ден? Както има дни и нощи, така има радости и скръб. Тези, които се страхуват от скръбта, трябва да знаят, че скръбта е дадена като едно неосъзнато благо, което предпазва човека да не загуби равновесието си.

Така трябва да се разбира и да се създава връзка между някои привидни противоположности.

Не се изненадвайте и не се плашете от промените, които стават с вас. Всяко нещо има причина. Хората, думите, мислите, аурите взаимно си влияят. Ако се сближим с упорит човек, след време ще станем като него. Ако се сближим с добър и щедър човек, след време ще заприличаме на него. Ако обичаме човек, който стои по-горе от нас, след време ще се издигнем към него.

Ако обикнем и се свържем с човек, който е по-долу от нас, ще заприличаме на него.

Който люби Христа, непременно ще вземе нещо от необозримото Му духовно богатство. Христос е жив и днес. Нали Той каза: „Аз ще бъда с вас до скончание на века.“

От всичко това, което се казва, следва да заключим, че най-могъщата сила в живота е Любовта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...