Jump to content

Размишления за ума


Ани

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА УМА

Обективният ум стои по-високо от низшите чувства, но има морални чувства, които стоят по-високо от обективния ум. Всяка идея е някаква мисъл. Тя има определена мисъл-форма. Има случаи, когато човек изработва известна мисъл, но най-често ние възприемаме мисловни форми.

Съмнението е от сферата на ума. Щом се съмняваш, ти си в границите на смъртта, а пълната вяра е границата на безсмъртието. Колкото е по-голямо съмнението, толкова вярата е по-слаба. Когато се усили вярата, намалява съмнението.

Някои мислят, че вярата е само от сферата на сърцето. Това не е самата истина. Естествената вяра, пълната вяра е като пълното знание. Тогава между ума и сърцето няма противоречие.

Природата не обича разточителството. Една-едничка мисъл на ден, но хубава и светла, е достатъчна. Трябва да обработим мозъка си. Мозъкът, мисълта вземат голямо участие при оформяне на човешкия характер. Мисълта превъзпитава. Три органа в човешкото тяло трябва да се възпитават. Това са мозъкът, дробовете и стомашната система.

Има един вид свобода в живота на човека, която може да се отнема. Това е гражданската, политическата и всяка външна свобода. Има обаче друга една-единствена свобода, която е неприкосновена. Това е свободата на мисълта, чувствата и постъпките.

Здравословното състояние на човека се състои в това умът да произвежда толкова светлина, колкото е потребно, сърцето - толкова топлина, колкото е потребна, и волята толкова енергия, колкото е потребна.

Щом трябва да разрешим някой важен въпрос или закон, да мислим пет минути. Каквото решим, това е. И ако цял ден мислим, пак същото ще решим.

Единственото реално нещо в света е човекът. Няма друга реалност вън от съзнанието на човека. Благото на всеки човек се обуславя от неговия ум, от светлината, с която е облечен, защото човек е създаден от светлината.

Реално е това, което възпитаният ум произвежда, това, което благородното сърце произвежда, а също и това, което добротворната воля произвежда.

Водата ще отиде там, откъдето е дошла. Като помислим за кръговрата на водата, и ще се уверим в това. Така и човек ще се върне там, откъдето е дошъл. Нека вярваме на този Божествен закон. Човек е създаден да бъде безсмъртен. Тялото, което умира, е привидно, временно. Създадено е да пази духовното тяло, защото първоначалното тяло е Божественото. Бог го е поставил във физическото тяло като в съд. Когато дойде времето човек да мисли, да чувствува и да действува правилно, той ще съблече тази обвивка на духа.

Човешкият „аз“ ще се върне в Божествения „аз“.

Мъдрият ни казва, че щастието ни зависи от правата мисъл. Не може човек да бъде здрав и да има добро разположение, ако няма правилна мисъл. Според хиромантията всеки, който е мислил и работил правилно, притежава хубава Сатурнова линия.

Хубавите мисли, чувства и дела пазят човека от външни нападения. Те най-често идват от природата, тъй като в природата има някои недружелюбни към човека сили. Тези сили не са нищо друго освен тия, които поради нашето невежеетво сме създали.

Както всеки ден ядем хляб, пием вода и дишаме въздух, така всеки ден да създадем една хубава мисъл, чувство и дело!

В новото човечество храненето, дишането и мисленето ще бъдат облечени в „празнични дрехи“.

Има светлина, която е излязла преди хиляди години от някои далечни звезди, а чак сега влиза в нашите очи. Има мисли, излезли преди хиляди години от великия Божествен ум, а чак сега ги чуваме от устата на своя Учител, чак сега посещават ума ни.

Велико е това, което Бог е дал, дава сега и ще дава занапред на човека.

Ще се роди един нов свят, в който доброто, което досега е слугувало на злото, ще стане господар и злото ще бъде слуга.

Човек роптае срещу злото, но не знае, че злото е помагало да дойде доброто. Очаквайте с вяра това време. Очаквайте времето, когато Бог ще се всели в човека.

В живота има едно велико Разумно начало. То регулира и осмисля всичко. В царството на елементите, в царството на растенията се съдържат всички ценни градивни материали, от които е създаден човекът. Следователно човекът е разпръснат в цялата природа. Той е във въздуха, във водата, в камъните, растенията и животните. От това следва да заключим, че да изучаваме природата, това е все едно, че изучаваме себе си. А и обратното е вярно - когато изучаваме човека, изучаваме цялата природа.

Никога не трябва да се прекъсва контактът между човека и природата. Когато дишаме дълбоко, ние внасяме въздуха заедно с електричеството и магнетизма, които се съдържат в него. Въздухът носи всички Божии благословения. Трябва да се усвои дълбокото дишане. Ако човек диша добре и дълбоко, той ще отстрани 75 на сто от противоречията, които го посещават.

Здравето почва с мисълта, със светлината и с дишането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...