Jump to content

Божественото училище


Ани

Recommended Posts

БОЖЕСТВЕНОТО УЧИЛИЩЕ

Когато Учителят говори, ученикът мълчи. Когато Учителят мълчи, тогава ученикът е на изпит.

На учениците от източните школи са създавали специални изкуствени изпитания. Сега в Христовата школа се дават други, естествени изпитания, които идат сами по себе си от протичащия живот. Тях ученикът трябва да издържа с внимание, не по-малко от изкуственото изпитание.

Първото нещо за този, който е вече в Божественото училище на живота, е да познае Бога като велика, все-обемна любов и да заживее в съгласие с тази любов.

Може да се случи някой да нагруби ученика. Държанието на нагрубения да бъде такова, като че нищо не се е случило. Той трябва да се обърне към хулителя и да му каже с любов: „Приятелю, ела пак в моя дом!“

Ученикът трябва да си сложи свещената верига, според която стремежът към доброто е плод на Любовта. Любовта е плод на Духа, а Духът е изява на Бога.

В Божественото училище всяка стъпка да бъде отмерена. Ученикът трябва да знае, че най-съкровените неща на душата не се изявяват навън. Само когато бъде установена и изпитана устойчивостта на ученика, тогава му се поверяват някои уроци. Ученикът се изпитва в малкото. Щом той е внимателен в малкото, ще получи много.

Необходимо е ученикът да придобива дълбочина в своя характер. Без нея той не може да устоява. Това е причина понякога ученикът да преминава през доста големи страдания. В дълбочината е истинското съдържание на всички неща. Дълбочина и интензивност, а интензивността има отношение към четвъртото измерение.

Възлюбленият на човешката душа - това е великото в света — Бог! Намирането на възлюбления — това е твоето пробуждане. С теб става промяна. Ти вече си син на Виделината! Ще почнеш да чувствуваш благоуханието на хилядите цветя. Снеговете и ледовете започват да се топят, защото светлината ги е погалила. Ти си вече в страната, където слънцето грее и никога не престава да грее, тъй като за теб няма вече нощ. Сълзите на твоите очи са вече обърсани. Неземна музика изпълва всичко. Тя излиза от всички скали, върхове, извори, треви, цветя, дървета и звезди. Ти чуваш вече техния говор - молитвената им песен към Великия!

Кристални води текат край тебе - води, които дават безсмъртие. Дърветата цъфтят, дават зрели плодове и листата им са за изцеление на народите.

Заради Възлюбления ти обичаш всички, защото във всичко виждаш отблясъка на Неговата красота.

Всяка любов към тебе е любовта на твоя Възлюблен.

Ти вече не обичаш, защото си сам любов, невинност, светлина. Ти всичко правиш заради Възлюбления си.

Това е любовта на душата.

Мина дългата нощ! - казва пробудената душа. - Вдигнат е воалът от моите очи и аз вече виждам.

Всичко е красота, всичко е радост. Всичко е чистота, всичко е любов.

Ще отида при обезверените, за да им дам светлина.

Ще отида при плачещите и ще им дам моята радост.

Отчаяните ще утеша. На обременените ще дам от моята любов.

Ще дам на всички моя мир!

Радвам се, защото всички са в мен и аз в тях!

Отивам да служа!

Учителят в Божественото училище не е доволен, ако ученикът остане само със своите възторзи. Той иска всичко да се превърне в дело. Той казва: „Като отидеш при някой твой приятел и го намериш, че той работи на нивата, почни и ти да работиш с него.“ Учителят желае да превърнеш ентусиазма в активност. Той казва:

„Любов, от която блика живот, е същинска любов. Мъдрост, която дава светлина, е истинска мъдрост. Истина, което дава свобода, е самата истина. Празна стомна, колкото и да е шарена, и пресъхнал извор могат ли да дадат нещо на жадния? Изгасналите фарове могат ли да покажат пътя на странствуващите кораби?

Затова, когато слънцето изгрява, отвори прозорците на своя дом, а когато изгрява Божието слънце, тогава отвори прозорците на душата си.“

Учителят в Божествената школа казва: „Има четири вида ученици: добри-добри, добри-лоши, лоши-добри и лоши-лоши.“

Когато веднъж запитали Учителя: „Кога да се казва истината?“, Той отговорил: „Тя се казва на онзи, който има любов и който е достоен за нея. Истината се казва на онзи, когото обичаме.“

Когато ученикът реши да извърши Волята на Бога, тогава ще дойде благословението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...