Jump to content

Трите основи


Ани

Recommended Posts

ТРИТЕ ОСНОВИ

„А сега остават тези трите:

вяра, надежда и любов,

но най-голямата от тях

е любовта. “

(I Коринт. 13:13)

Човешкият живот е изграден върху три основи. Те са вярата, надеждата и любовта. Формата, с която те се изявяват във видимия реален живот, е много разновидна и често в зависимост от много външни причини. Все пак те са основните положения, които обуславят напредъка на този, който е тръгнал по пътя на познанието на живота и най-главно - към себепознанието.

Що е вяра? Да имаш вяра, не значи да се уповаваш сляпо на нещо или на някого, а да имаш сигурно и непоколебимо знание и мъдрост за това, в което вярваш. Мъдрецът свързва вярата със знанието, на което се разчита безусловно.

Да вярваш в Бога, не е достатъчно само да си чул, че има Бог и че Той е заповядал да се вярва в Него. В тази вяра има нещо друго. То е да си почувствувал и винаги да чувствуваш Неговото присъствие всякога и навсякъде. Да Го почувствуваш във всяко добро дело, във всяка красота и хармония, в зеницата на този, който те обича, в роената капка на цветето, което пречупва в сияеща красота седемте багри на слънчевия лъч. Присъствието на Бога е присъствието на голяма, спокойна и дори безпричинна радост, в която е потопен твоят живот. Присъствието Му е състояние, при което ти обичаш всичко и си обладан от непреодолима радост да направиш някому нещо добро, полезно, чисто и радостно.

За много люде вярата е несигурно знание или хипотеза. Това не е реално мислене. Напротив, вярата е най-стабилното знание, най-съвършената — не придобита отвън, а родена с човек интелигентност. Поради тази причина ние считаме, че оня, който има най-силна вяра, е мъдър.

Невсякога вярата се придобива чрез външния опит. Много често тя се заражда в нашето съзнание като просветление или интуиция и ни дава неоспорими изяснения на много трудни и дори противоречиви въпроси. Истинската вяра е като скъпоценен камък, открит неочаквано в недрата на някоя скала.

Хората със силна вяра са сигурни и непоколебими. Те приличат на онези майстори в своята професия, които знаят всичко, без да грешат. Затова вярата е сила, както е сила и многократното проверено знание.

Мъдрият е силен поради своята вяра. Той гледа спокойно на всичко, защото навсякъде вижда Оногова, в Когото не се съмнява. Но не само мъдрият, но и всеки друг има някаква вяра. Дори и най-упоритият безверник вярва в безверието си.

Надеждата, която е вторият основен стълб на живота и внася успокояващ лъх и мекота в живота, се крепи на вярата. Човекът с надежда е облагородил своите емоции и живее спокойно и търпеливо. Нямат надежда само нетърпеливите и тези, които не очакват, че доброто ще ги посети. Иначе мислят тези, които имат надежда. Те очакват деня на обещаното сбъдновение. Хората, които имат надежда, са оптимисти.

Защо апостолът в своето послание казва на Коринтяните и на всички люде, че любовта е най-голяма? Той знае, че любовта е неизчерпаем океан, защото ражда живота. Любовта е, която свързва не само вярата и надеждата в единство, но и защото тя е майката на всички добродетели.

Любовта е извън закона, защото самата тя е закон. Помислете върху това и ще се уверите.

Вярата, надеждата и любовта са трите мелодии на Божествената хармония.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...