Jump to content

I - 2. ОСНОВНИ ВЪПРОСИ ЗА ЖИВОТА, КОИТО ИНТЕРЕСУВАТ ХОРАТА.


Recommended Posts

I-2. ОСНОВНИ ВЪПРОСИ ЗА ЖИВОТА, КОИТО ИНТЕРЕСУВАТ ХОРАТА.

Има хора, които възприемат света и живота само със своите човешки сетива. Те се интересуваш само от задоволяване на естествените нужди - добра професия, подходяща работа с материално благополучие, щастливо семейство.

По Животът на човека поставя пред него много повече въпроси.

Някои са тривиални - обикновени, свързани със желанието за добро здраве, сигурна работа, финансова стабилност, подходящо жилище, щастливо семейство, многообещаващо бъдеще. От тези въпроси се интересува всеки човек. Тези желани неща са цел в живота на повечето хора.

Това са преходни неща в рамките на около 70 - 120 години [2] живот на земята. Тези блага като „външни материални неща” биха могли да рухнат в неизвестен и неочакван за човека момент - при природно бедствие, например земетресение.

Но има и непреходни неща, които се разглеждат във връзка с „вътрешни духовни неща ”,

С тях са свързани ПО-СЕРИОЗНИ И ПО-ДЪЛБОКИ ВЪПРОСИ като:

- Кой съм аз?;

- Защо и за какво съм тук па Земята?;

- Има ли смисъл този живот, който водя?;

- Какъв трябва да бъда?;

- Къде отивам след смъртта и какво ще нося със себе си?

Хората открай време са размишлявали по въпроса върху същността на животи. Причинно свързани с нея са „кардиналните въпроси [10] па човека: „откъде идваме?”, „кои сме пие?” и „накъде отиваме?”- наименование на картина, определена като „ последен израз на творческия дух ”. Наименованието е дадено от автора й - френският художник Пол Гоген (1846-1903 г.). Ако на въпроса „откъде " си дадем неправилен отговор, то и по отношение на пътя, смисъла и целта в живота ще пропуснем своето предназначение като хора.

Но НАЙ-ВАЖНИТЕ И ВЕЧНИ, НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И ОСНОВНИ ВЪПРОСИ СА ОТНОСНО БОГА И ЛИЧНОТО ОТНОШЕНИЕ НА ЧОВЕКА С НЕГО:

- Съществува ли Той?;

- Какво представлява Той?;

- Къде да Го търся?;

- Как да говоря с Него?;

- Мога ли да Го (о)позная и да използвам Неговата Сила в моя живот? И ако да, как?

ОТНОШЕНИЕТО КЪМ БОГА Е НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО В ЖИВОТА НА ЧОВЕКА. Защо това е така ще стане ясно от изложеното в книгата.

Споменатите по-горе преходни неща в крайна сметка се оказват безсмислени, ако човек няма жива връзка с Бога, която да бъде ясна и сигурна и да има вечна валидност.

В следващи страници ще се поясни защо човек има неотложна нужда от такава връзка с Бога и кик може да се установи тя. Стремежът е отговорите на тези най-сериозни и важни въпроси, които човек би могъл да постави, да са такива, че да принесат полза па всеки човек.

Има по-образовани и мислещи хора, които си задават въпроси от вида:

- Как е възникнал света?;

- Как се е появил човека на Земята?;

- Защо маймуната не става човек съгласно твърдението па материалистичната еволюционна теория или учение?

Би могло да се счита, че ОБОБЩЕНИТЕ ОСНОВНИ ВЪПРОСИ, КОИТО ИНТЕРЕСУВАТ ХОРАТА са:

- КАК Е ВЪЗНИКНАЛ СВЕТА?

- КАК СЕ Е ПОЯВИЛ ЧОВЕКА НА ЗЕМЯТА?

- КАКВИ СМЕ НИЕ ХОРАТА?

- КАКВИ СА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ХОРАТА?

- НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?

- КАК МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ЩАСТЛИВИ?

Както отбелязва Dr. John Lenox, професор по математика и философия на науката в Оксфордския университет, да се задават определени въпроси е опасно.

А още по-опасно е да се опитва човек да им отговори.

Авторът поема този риск заради Любовта към Точността и Истината, в името на нашия Създател - Бог.

По отношение па първичния въпрос „има ли Бог?” Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno е казал в [2] да не питаме. Но по-голямата чист от хората са ате-исти и/или без необходимата и достатъчни религиозна и особено „окултни"’ (тайна) просвета за наличието на „мистични" (тайнствени) сили в Природата, достъпни за познаване само от избрани, „посветени" натури. Такава част от хората нямат никакво познание за християнската вяра или компетентност по който и да е библейски въпрос. Атеистите и хората със слаба вяра се нуждаят от отговора на този въпрос. И в книгата ще се отговори с това, което е говорил споменатия Учител.

Авторът вярва, че любознателните и търсещи Читатели ще прочетат тези страници задълбочено и внимателно, ако е нужно - дори повече от един път. Той се надява, че те ще откликнат на това му послание, ако желаят да научат нещо, което не са знаели.

Животът на хората не е един механичен или само биологичен процес, а разумен процес, проява на „Разумното Начало" (наименование на Бога), което предполага разумни отношения между тях.

Би могло да се каже, че обяснението на някои представители ни СВЕТСКИТЕ НАУКИ, че животът се е самозародил от мъртвата материя звучи абсурдно, защото мъртвото не може да роди живо „от само себе си” - опит по доказано от френския учен Пастьор.

А предположението, че е „пренесен от непознатия Космос”не дава отговор за произхода на живота, а само измества въпроса.

Съвсем различие е твърдението на РЕЛИГИЯТА И ТЕОСОФИЯТА: животът е атрибут на „Първото Начало” - на Бога.

За да има смисъл земният човешки живот, целта трябва да бъде усъвършенстването на хората за едни разумни отношения между тях - ЗАМИСЪЛЪТ И ПЛАНЪТ НА БОГА, защото всички хора са Божии чеда, т е. братя и сестри.

Ето защо РАЦИОНАЛНИТЕ ОТГОВОРИ И ОБЯСНЕНИЯ НА ВЪПРОСИТЕ ЗА ЖИВОТА, класифицирани като основни, са възприети като една осъзната от автора НЕОБХОДИМОСТ.

Тази необходимост изпъква особено силно на фона на лошите отношения между по-голямата част от хората в светския .живот.

Предлаганата на вниманието на Читателите книга е опит да се разгледат основните въпроси за живота на хората, чиито отговори да се изложат кратко, ясно и достъпно, използвайки като основни литературни източници Библията [1]. лекциите и беседите на Всемировия Духовен Учител Петър Дънов - Beinsa Dounо [2] и книгата на Rohnda Byrne „Тайната” [3]. Както вече се спомена предлаганата книга е опит „да се построи мост” между религия, теософия и светски науки.

ОСНОВОПОЛАГАЩИ ПРИНЦИПНИ ПОЛОЖЕНИЯ, към които се е стремил авторът при търсенето на правилни отговори на основни въпроси за живота на хората са ПЕТ СЕНТЕНЦИИ:

1) ДА ИЗГРАЖДАМЕ УБЕЖДЕНИЯТА СИ ВЪРХУ ФАКТИ;

2) ВСЯКО НЕЩО ДА Е ОБОСНОВАНО ПА ИЗВЕСТНИ ФАКТИ. АКО НЕ СЕ СЪПОСТАВЯТ ФАКТИТЕ, МОЖЕ ДА СЕ ИЗПАДНЕ В ЗАБЛУЖДЕНИЕ;

Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno

3) НАУЧНИ РЕЗУЛТАТИ СА НАБЛЮДАВАНИ ИЛИ ОПИТНИ ФАКТИ + ТЪЛКУВАНЕ;

Перифразирана мисъл на

немския професор д-р инж.

Вернер Гит

4) ОСНОВНО ИЗИСКВАНЕ ЗА ДОСТОВЕРНОСТ В НАУКАТА Е ПОВТОРЯЕМОСТТА:

Изискване и от гледна точка

на математическата статистика

5) НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е РЕЛИГИОЗНО, ТЕОСОФСКО ИЛИ НАУЧНО ТВЪРДЕНИЕ, КРИТЕРИИ ЗА ИСТИННОСТТА МУ Е НЕГОВОТО ПОТВЪРЖДЕНИЕ В ЖИВОТА, В ПРАКТИКАТА.

Авторът се надява, че мислите в книгата ще помогнат за изясняването на някои въпроси, които са вълнували учени и/или читатели.

Във второто допълнено издание па „Критика на чистия разум” през 1787 г. видният немски философ Имануел Кант (1724-1804) е считал, че три основни въпроса на метафизиката стоят извън доказателствата и науката никога няма да може да разреши:

- съществува ли Бог? (съществуването на Бога);

- разполагаме ли със свобода на волята си? (свободата на човешката воля);

- какво става с човека след смъртта му? (безсмъртието на човека).

Както ще се види от изложеното по-нататък в настоящата книга поставените през осемнадесети век три въпроса на метафизиката са получили в едни или друга стенен разрешение - посочени са свидетелства, ако не доказателства или попе логични обяснения.

Гениалният Айнщайн е изразявал мнение, че нито момее де се докаже, че Бог съществува, нито че Той не съществува. Но в последствие счита, че в Библията има истини за съществуването на Бога и Сътворението, за които оставя две послания (шифровано и кодирано) [8], които да бъдат разгадани и приети след научно потвърждение.

Португалският професор но физика Аугущо Сиза, който е бил сътрудник на Айнщайн, е вярвал, че е възможно да се намерят отговори па тези три метафизични въпроса и даже да се докаже научно съществуването на Бог, да се разрешат и въпросите за свободната воля и за безсмъртието. При това той е считал, че тези три въпроса са взаимно свързани.

От приведените доводи и обяснения в предлаганата книга ще стане ясно, че те са взаимно свързани, защото Бог е предоставил на хората свободната воля да избират между вечната смърт и вечния живот - безсмъртието (виж глава I, раздел I-2.5.1.1.8., стр. 221 и фиг. 1, на страница 233 от книгата).

Мнозина задават триединния въпрос „Съществува ли Бог, и ако съществува - къде е Той, що е Бог?“, Това са три от основните въпроси, които вълнуват някои хора.

Тези компоненти на триединния въпрос са занимавали много автори в миналото, например великият християнски богослов Тома Аквински през тринадесети век.

Основният въпрос за съществуването на Бог занимава автори и в настоящето като английският професор по обществени науки от университета в Оксфорд Richard Dawkins - 2006 и 2007 г., известният португалски журналист и писател Жозе Родригес Душ Сапшуш, автор па книгата „ Божията формула ” [8] от 2006 г. с главен герой световноизвестния португалски криптолог Тамаш Пороня, професор по история в Нов Лисабонски Университет, разгадал двете послания па Айнщайн.

Тези три основни въпроса са в такова триединство, така се преплитат, че трудно би могло да се разглеждат и да се отговаря на тях съвсем отделно. Това проличава и от изложеното по-долу.

Едно потвърждение за това е трудността в разплитането, отделянето и подреждането на мислите на Учителя Петър Дънов - Beinsa Dounо по тези три въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...