Jump to content

I - 2.3.2.4. Бог и неизменната Правда.


Recommended Posts

I - 2.3.2.4. Бог и неизменната Правда.

Правдата, това е едно качество на човешката душа.

Нима ли Правда, всички сладки думи са празни.

Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno

Физическата страна на Любовта е Правдата. За да се изяви Любовта във физическия свят, непременно трябва да има Правда.

На хората им трябва Абсолютната Божии Правда - онази Правда, която да се приложи еднакво към всички, без никакво изключение, която има пред вид не само хората, но и всички живи същества, от най-малкото до най-голямото.

Според Великата Правда, законът трябва да е еднакъв спрямо всички - и спрямо вола и спрямо човека, и спрямо простия и спрямо учения, и спрямо обикновения гражданин и спрямо царя. Когато дойдем до този свещен закон (на Правдата), всички трябва да имаме благоговеен трепет пред него. Защото и простият гражданин като направи погрешка, и царят като направи погрешка, тя си е погрешка пред закона на Правдата (Справедливостта).

ДА СЕ ДАДЕ НА ВСЕКИ СПОРЕД НУЖДИТЕ ИМ - това изисква Божественият закон на Справедливостта. На малкото дете - по-малко, на възрастния - повече. От извора, където се черпи Божествената вода, всеки да вземе толкова, колкото му трябва, не повече.

Не се позволява да се трупат благата. Правилото е всеки да вземе толкова, колкото може да носи.

Законът гласи: Бог обича всички същества еднакво, само че не всички се ползват от Неговата Любов. Едни съзнават това, други не. Бог обича и човека толкова, колкото и ангелите, само че ангелите съзнават Божията Любов и и приемат, а хората не всякога я съзнават и не всички от тях, защото са на различно ниво на развитие.

Равенството не значи изравняване, но на всекиго да се дадат условия и права според степента на неговото развитие. Би могло да се каже, че комунизмът не успя да се наложи като идея за живот на хората, защото не се реализира равенство, а се осъществи изравняване на умния и простия, на работливия и мързеливия, не се създадоха условия и права според степента на развитие на човешкия индивид.

Правдата (Божествени) е, която създава истинските отношения между човешките души. Дойде ли тя, ще се изяви онова истинско уважение, което трябва да имат човеците един към друг. Тогава няма да гледаме с презрение на никого, а ще бъдем свещени един за друг. Ето защо, за да постигнете съвършенство, като първо стъпало на вашия живот, поставете Божествената Правда, чрез която се изявява Любовта към всички същества - човеци, животни, растения.

Ако за един правдив човек, напреднал в своето развитие към съвършенство, може да се каже, че е строг, но справедлив, за Бога може да се каже само, че Той е много милостив и дълготърпелив по „формулите 99 и 999“ (виж стр. 113) и абсолютно безкрайно справедлив, т.е. абсолютно безкрайно правдив:

- Дарява много, но не всичко.

- Щедър е, но и взима или отнеми: На едни не дава или отнема деца, на втори - богатство, на трети - зрението, на други - слуха, според това, какво заслужават. Дори на ясновидците не дива да проникват в собствената си съдба, за да не се самозабравят или отнема дирената способност, ако се комерсиализират.

За да има мир в която и да е държава, трябва да има Правда.

Има ли безправие, в нея ще настъпи безредие.

Божествената Правда изключва всякакви почести и слава, всякакви богатства и знания заради лични облаги (корист).

Докато човек търси нещата вън от себе си, той ще бъде в преходния свят, и всеки може да му отнеме благата, които има. Влязат ли тия блага в сърцето му, той вече е намерил своя възлюбен - Божествената Правда, която прави човека непоколебим и неуязвим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...