Jump to content

I - 2.3.6. Изявява ли се Бог на човечеството и как? - Да, чрез Неговите творения и дела.


Recommended Posts

I - 2.3.6. Изявява ли се Бог на човечеството и как? - Да, чрез Неговите творения и дела. Седем въпроса и седем отговора в Библията.

Когато ние приемем Великото в света - Бога,

Той по който и да е начин ще ни се изяви.

Добрите хора в света - това са проводници

или образи на туй велико Същество.

Бог се проявява на земята трояко: чрез

мислите, чувствата и постъпките на човека.

Бог се изявява чрез живота.

Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno

Бог свидетелства за себе си чрез творенията и делата си.

Библията, Христос и Природата са връзка между Бога и човека.

„Велики и чудесни са Твоите дела, Господи Боже Всемогъщи; праведни и истинни са Твоите пътища, Царю на вековете.” [1], Новият Завет, Откровението на Йоана 15:3

Подобно е възклицанието и в рефрена от песента „Химн на Великата Душа“, дадена в 1933 г. с текст и музика от Учителя Петър Дънов - Beinsa Douno [40]: Велик Си Ти, Господи, велики са Твоите Дела, велико е Името Ти над всичко.

НАЙ-ЯСНО БОГ Е ИЗЯВИЛ СЕБЕ СИ ЧРЕЗ ЕДИНСТВЕНИЯ СИ СИН ИСУС ХРИСТОС.

Съгласно Християнското повествование Триединният Бог се е изявил при кръщението на Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител.

Тогава, от Небесната Синева се е чул гласа на Бога - Отец, който потвърждава, че Исус Христос е въплътения Божи Син - проявения Бог в човешки образ.

А като символ на Светия Дух, гълъб е кацнал на рамото на Исус Христос.

Това събитие се чества всяка година през януари като един от най-големите християнски празници - „Богоявление”.

Бог е невидим за обикновените човешки сетива. Но Той се проявява чрез видимата материя, която пие познаваме и усещаме в трите основни агрегатни състояния - твърдо, течно и газообразно.

Ето какво е говорил за проявите на Бога Учителят Петър Дънов-Beinsa Douno:

11роявява сс във всичко, но сам Той не с в проявеното. Във всички плодове с скрита Божията Любов. Хлябът, въздухът, светлината, храната - това е Божията Любов. Крепи всичко - и отвътре и отвън, но сам Той не взема участие в нищо. Той само ръководи чрез Светия Дух своите служители, подредени в строга и стройна йерархия (свойство и на торсионното поле). Светлина и Разум - това са неговите прояви.

Материята е само една възможност на Духа (да се проявява) Това са условията, при които може да се прояви Духът — третата форма на съществуване на Бога като най-разредената, мисловни, информационно - енергийна субстанция с торсионенен характер, която присъства навсякъде.

Създателят не е престанал да се изявява, да свидетелства за Себе Си, за своята личност, осигурявайки храна на човечеството. Храната на хората и животните зависи от прекрасни природни кръговрати: на водата, на въглерода и неговия двуокис, на фосфора, на азота. Всеизвестно е, че в жизненоважния процес на фотосинтезата растенията използват въглероден двуокис и вода като суровини, за да произведат захари в плодовете с помощта на слънчевата светлинна енергия. Всеки един от тези кръговрати използва максимално добре отпадъците от други цикли. Тези факти разкриват Мъдростта на Създателя, определящи Го като Най-Великият Мъдрец и Творец. В потвърждение на тази оценка е достатъчно да се спомене за сложния механизъм на имунната система на човека, която разпознава и премахва чуждите „нашественици” чрез приблизително 100 000 000 000 (10 на 11-а степен) имунологични рецептори. Бог е дал безплатна защита ни здравето ни всеки един от нас, независимо от финансовото и социалното положение, надхвърлящи всичко, което съвременната медицина момее да осигури. Ваксини вече се отричат, защото крият риск. Този факт свидетелства, че Бог е Най-Великият Учен - Медик. Това говори още съвсем красноречиво за чувството на Любов, непредубеденост и справедливост, които притежава Той - нашият Създател. И като доказателство, че „Бог толкоз възлюби света (и хората), Той жертва „Сина Своего единороднаго (Исус Христос Бог в човешки образ) за да не погине всеки, който вярва в Него, но да има живот вечен“.

Споменатите по-горе примери за творенията на Създателя го разкриват като Истинска Интелигентна Личност, чиито качествени характеристики ни привличат към Него.

Бог е наричан Господ - Господар на Вселената, Природата, Земята и ги управлява чрез космологичния член в математическо уравнение (37) [4а], стр. 510 на Айнщайн от неговата обща теория на относителността, задавайки началните и крайни условия, които определят решението на съответните уравнения математическо описание на Неговото проявление - управлението на Вселената.

Бог осигурява всички блага за хората на Земята чрез управление на Природните явления, но със стихиите ни предупреждава, че не вървим в правилния път - „Прави всичко, що Му е угодно. „ [1], Старият Завет, Псалом 115:11

Бог... „не е преставал да свидетслствува та Себе Си, като с правил Добрини и давал ви е от небето дъждове и родовити времена, и е пълнил сърцата ви с храна и веселба.” [1], Новият Завет, Деяния на Светите Апостоли 14:17

С Природните явления Бог ни напомня какви блага ни е дал.

С природните бедствия Бог ни предупреждава, че Той ие е доволен от хората, които са засегнати от такива Негови изяви. Той може да ни унищожи за момент, но не го прави, защото ни обича като Негови чада и затова е многотърпелив „по формулата 999“ (б.а.) и многомилостив „по формулата 99” (б.а.).

Относно изявите на Бога са интересни следните въпроси и отговори, които намираме в БИБЛИЯТА:

1. Какво е отношението ни Великия и Свят Бог /съм сегашния свят?

Бог продължава да поддържа и управлява нашия свят и днес. Той е източник на всички добри неща и благословения, на които се радваме.

„... Всевишният владее над царството на човеците и го дава комуто ще.” [1], Старият Завет, Даниил 4:32

2. Има ли значение, как з/сивеем в този свят като индивиди?

Да, това има голямо значение. Ще дойде ден, когато ВСЕКИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ДАДЕ ОТЧЕТ ПРЕД БОГА ЗА ВСИЧКО, КОЕТО Е ВЪРШИЛ, ВЪРШИ ИЛИ ЩЕ ВЪРШИ ПО ВРЕМЕ НА СВОЯ ЖИВОТ НА ЗЕМЯТА. Затова трябва ДА ВНИМАВАМЕ КАК ЖИВЕЕМ!

„И НЯМА СЪЗДАНИЕ, КОЕТО ДЛ НЕ Е ЯВНО ПРЕД БОГА; всичко е голо и разкрито пред очите на тогова, на когото имаме да отговорим.” [1], Посланието към Евреите 4:13

Създателят разполага със строга йерархия от Божи служители, които са му много вери и и Му помагат да следи всички мисли, чувства и желания или действия на всеки един индивид. Но неизменна роля има Светият Дух, който е навсякъде (чийто научен синоним е торсионното поле) .

3. Не е ли Бог твърде велик, за ди се интересува от нашите нужди и проблеми?

Не, БОГ СЕ ИНТЕРЕСУВА от всичко, което става по света - ДАЖЕ ОТ НАЙ - МАЛКИТЕ НЕЩА

Исус Христос е казал:

„Не продават ли се две врабчета за един азарий? И пак ни едно от тях няма да падне на земята без волята на Отца ви. А вам и космите на главата са всички преброени.” [1], Новият Завет, Светото Евангелие от Матея 10:29-30

И казва се. че НИТО ЕДИН КОСЪМ ОТ ГЛАВАТА ПА ЧОВЕКА НЕ ПАДА, НИТО ЕДИН ИНДИВИД СЕ РАЖДА ИЛИ УМИРА БЕЗ БЛАГОСЛОВИЯТА НА БОГА.

4. Бог слуша ли пи, когато Му говорим?

Ди, Бог слуша молитвите на тези, които искрено Го призоваваш. Той е благоволил да Го призоваваме“ чрез Христос - Неговия Син.

„Господ е близо при всички, които Го призовават.” [1], Старият Завет, Псалом 145:18

5. Възможно ли е за пас да разберем напълно Бог и Неговите пътища?

Не, Бог е много по-велик, отколкото даже можем да си представим. Той трудно се вписва в нашите представивиж раздел I — 2.2.

„Неведоми са пътищата Божии“.

„О, колко дълбоко е богатството на премъдростта и знанието на Бога! Колко са непостижими Неговите съдби и неизследими пътищата Му!” [1], Новият Завет, Посланието на апостол Павел към Римляните 11:33

6. Възможно ли е човек да види Бога?

Не, защото човешкото същество не може да издържи пред Божията заслепяваща мисъл-светлина:

„...блажения и единствен Властител, Цар на царстващите и Господ на господстващите, Който сам притежава безсмъртие, обитавайки в непристъпна светлина, Когото никой човек не е видял, нито може да види; [1], Новият Завет, Първото послание на апостол Павел към Тимотея 6:16

7. Възможно ли е човек да научи Истината за Бога?

Да, защото Бог прави Себе Си познаваем чрез Природата (индиректно) и Библията (директно).

„Понеже от създанието на света това, което е невидимо у него, сиреч вечната Му сила и Божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така щото човеците остават без извинение.” [1], Новият Завет, Посланието на апостол Павел към Римляните 1:20.

Този текст от БИБЛИЯТА ви могъл да се отнесе към онези хора, които вярват само в това, което могат да видят. А как такива хора ще отговорят на въпроса кои предизвиква Природните явления и бедствия?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...