Jump to content

I - 2.3.7.3.1. Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno за смисъла и целта на човешкия живот.


Recommended Posts

I - 2.3.7.3.1. Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno за смисъла и целта на човешкия живот. Какво се иска от нас - сегашните хора?

Ако искате да разберете смисъла на живота,

изучавайте пътищата на Любовта.

Без любов животът нима смисъл.

Животът се осмисля само от Божията Любов.

Смисълът на живота е в зова - да обичаш и да ге обичат.

Ако приложите Любовта към Бога, тя ще осмисли живота ви.

Когато изгубиш смисъла на живота, търси зова, което свети.

Учи се при този, който носи светлина.

Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno

Посоченият Учител е казал още: ако погледнете живота през очите на любовта, вие ще разберете смисъла, който Бог е вложил в него.

И той дава символичен пример с камъните под някакъв изкачен връх , които имат смисъл само при любовта. Под думата „камък” той разбира разумен човек, който има качествата на любовта.

Паднете ли върху такъв камък, той ще ви хване меко е ръцете си, ще ви сложи да седнете до него и ще каже: много хубаво падате. Научили сте изкуството на падането. Вие ще кажете на камъка: ти пък умееш да хващаш и предпазван: човека от удар.

Паднете ли, обаче, върху един от тези камъни, (които нямат качеството на любовта), ще натъртите добре крака си, а отгоре на това, той ще ви каже: кой ти даде право да скачаш върху мене? Щом скачаш без позволение и аз зная да превивам крака.

Ето аналогията и живота на съвременните хора. Ако те се съобразяват с останалите, ако взаимно се обичат, те взаимно ще печелят и ще бъдат щастливи.

Ако не се съобразяват с останалите, ако взаимно се мразят, те взаимно ще губят, ще страдат и ще бъдат нещастни.

Една важна нужда, произхождаща от духовната природа на човека и неговия разум, е нуждата от смисъл, изразен в някаква цел в живота. Липсата на цел обезсмисля живота на човека. Тук обаче трябва да се поясни нещо относно целта в живота на човека.

Съвременните хора могат да се класифицират на две основни групи:

- Първата група се състои от личности с преобладаващи добродетели, които не си позволяват да градят щастие за сметка на нещастието на други хора.

- Втората група е от хора с преобладаващи пороци, които робуват на фразата „Целта оправдава средствата“ и постъпват точно обратно. Те градят „тяхното щастие” върху предизвикано от тях нещастие на други хора. Те могат да експлоатират своите наемни служители, да изнудват, да си служат с нелоялна конкуренция, да рекетират, да заплашват, дори да убиват. Колкото и да се осигурява човек, в края на краищата ще останат само сухи кости от него [64а].

Както ще се види от изложеното в книгата за предпочитане е човешкият индивид да бъде от първата група. Ето защо осмислянето на живота на човека може да стане с поставянето на разумни цел в живота, каквато е тази на хората от първата група.

Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno е казал, че смисълът на Живота с да познаеш Бога. Действително, когато познаеш Бога, когато разбереш, че Той те обича и се грижи за тебе, ти ще залюбиш Бога от сърце и това е ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА СТАНЕШ ЩАСТЛИВ, животът ти да има смисъл и да стигнеш до висок идеал, до висока цел в живота.

Защо? - Защото Божията Воля е „да обичаш ближния си”, хората да се обичат взаимно. Защото тогава хората ще се разбират взаимно, ще си помагат взаимно, ще печелят взаимно и ще бъдат щастливи в живота. Тогава животът ще бъде красив и изобилен - рай.

И същият Учител поучава: Трябва да се разбирате. В разбирането е животът. Когато хората се разбират, животът има смисъл. Ако хората не се разбират, животът няма смисъл. Ако не се разбирате и вървите в противоположни посоки, тогава и богатите са нещастни, и сиромасите са нещастни. Пък ако се разбирате и вървите в една посока, тогава и богатите са блажени, и сиромасите са блажени.

Какво се иска от сегашните хора? - Да дадат път на Божественото начало в себе си, т.е. на добродетелите, които Бог е заложил във всеки човек. И цитираният Учител посочва критерии за тръгване в пътя: Ако страдаш, ти си вече в пътя. Защото преодоляването на изкушенията в живота на човека - лишаването от „животински наслади“ е свързано със страдания.

Бог каза на Адама: „В който ден ядеш от това дърво, ще умреш!” Или с други думи казано - ако изпълняваме волята Божия, ако търсим Царството Божие, няма да умрем. Затова две от духовните формули към пентаграма като окултен символ на пътя на еволюцията на човешките души за да бъдат хората щастливи са: „В изпълнението на волята на Бога е силата на човешката душа” и „Търсете първом Царството Божие и Неговата Правда и всичко друго ще ви се приложи”.

А пък законът е следният: най-първо прилагайте волята Божия и след като я приложите, после прилагайте вашата воля

Задачата на сегашния човек се заключава в това - да слуша и да гледа какво Бог създава днес. В самия човек нов човек се създава! Той е човек, създаден по образ и подобие на Бога - човекът на новия живот [10], том I, стр. 193 и 195.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...