Jump to content

I - 2.4.1.3. ОБОБЩЕНИЕ за схващанията на религия, теософия и светски науки за Сътворението.


Recommended Posts

I - 2.4.1.3. ОБОБЩЕНИЕ за схващанията на религия, теософия и светски науки за Сътворението.

Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno счита, че човекът от шестата раса, който ще се доближи до създадения от Бога първоначален човешки образ и Негово подобие, и{с може да материализира с мисълта си храна, например ябълка. Споменатият и на други места Учител [2], психотронната ясновидка Слава Севрюкова [15] и индийската духовна личност - чудо Сай Баба [16] и [17] - какви по-добри логични доказателства за Божествени способности у човека за дематериализация и материализация!

Щом човекът с неговото ограничено познание има способността да твори, да материализира желанията си чрез своята мисъл, защо Бог чрез Мисълта, с неограничените способности на Неговия Разум - „Словото”, да не е сътворил света и човека?

Едни други много интересни мисли на философа James Arthur Ray са цитирани в [3] и могат да се приемат като потвърждение на току-що изложената теза:

Вие отивате при един КВАНТОВ ФИЗИК и казвате: „Какво сътвори света?” И той или тя ще каже, „Енергия.” Добре, опишете енергията. „ОК, тя не може никога да се създава или унищожава, тя винаги е била, е и ще бъде всичко, което някога е съществувало, винаги съществува, тя се движи във форма и преминава от форма във форма.” Това е известния в науката класически „закон за запазване на енергията”, който в по-новите дисциплини се нарича „закон за запазване на информацията” или би могло да се назове по-обобщено закон за запазване на информационната енергия.

Вие отивате при ТЕОЛОГ и му задавате въпроса, „Какво създаде Вселената?” И той или тя ще каже, „Бог.” ОК, опишете Бог. „Той винаги е бил, е и ще бъде, никога не може да бъде създаден или унищожен, всичко това което някога е било, винаги ще бъде, винаги се движи във форма и преминава от форма във форма.” Вие виждате, това е същото описание, само с различни терминология.

Аналогичен ще бъде отговора и на ТЕОСОФ. Може да се приеме, че в това описание прозира и обяснението на прераждането и безсмъртието на човека, което може да бъде разгледано като промяна на състоянието му - тема, засегната в беседите и лекциите на Учителя Петър Дънов - Beinsa Douno.

И ФИЛОСОФЪТ J.A. Ray заключава в [3]: Вие сте едно „духовно същество”! Вие сте едно енергийно поле, действащо в едно по-голямо енергийно поле.

И така, според Ray „дух” и „енергийно поле” са синоними, както и за физика с религиозни убеждения Божидар Палюшев [4] Бог (по-точно третата му форма на съществуване - Светият Дух) и „торсионното поле” са синоними.

„Как всичко това (какво) ви прави духовно същество?” - задава този въпрос АВТОРКАТА на [3] Rhonda Byrne й отговаря: За мен отговорът на този въпрос е една от най-великолепните части на ученията за ТАЙНАТА. Вие сте енергия и енергията не може да се създава или унищожава. Енергията сменя само своята форма, „черупката“, физическото тяло при прераждане. И това означава Вие! (отнася се и за Вас). Истинската ваша същност, чистата ваша енергия винаги е била и винаги ще бъде. Вие никога не можете да не бъдете. Вие сте вътрешна енергия (енергийна субстанция).

От трите абзаца по-горе, преди последния, се вижда взаимното потвърждение и доказателство за триединно познание на база религия, теософия и наука, защото „изворът е един” [2], непресъхващият извор, „изворът, който всякога ни е поил” [2] - Бог. Разглеждането на човека и Бог като енергийни полета е своеобразно потвърждение на религиозната теза от БИБЛИЯТА, че Бог е сътворил човека „по свой образ и подобие”. Към този първоначален образ и подобие трябва да се стреми всеки човек по пътя си към съвършенство - план и воля на Бога, защото „в изпълнението на волята на Бога е силата на човешката душа” [63].

И така, от физиката и космологията ни се разкрива, че Вселената е прецизно настроена за осигуряване на живот на хората и рационално (чрез разума) разбираема, което навежда мнозина на мисълта, че тя е била планирана за нас - хората, т.е. нашето съществуване явно е било предвидено.

Биологията потвърждава това впечатление и то поразително, защото тя ни разкрива един свят, който навсякъде е белязан от интелигентен план [6].

Дори „водещият война срещу Бога в името на науката „ [6] Ричард Докинс, професор от Оксфорд, дефинира биологията като „изследване на сложни неща, които създават впечатлението, че са целенасочено конструирани [45].

Професор Д-р Джон Ленокс, също от Оксфорд, пише:

„През всички времена - от великите мислители на древния свят като Аристотел и Платон до съвременните биолози - живият (биологичният) свят е бил непресекващ източник на изумление от творческото умение на Разума, който управлява Вселената.

Свидетелствата за планиране се виждат в поразителния инстинкт за връщане у дома на гълъбите, ехолокаторната система на прилепа, системата за контрол на кръвното налягане в мозъка на жирафа. Списъкът може да се продължи безкрайно, тъй като живият (биологичният) свят е пълен с невъобразимо сложни механизми, от които най-съвършен е имунната система на човека. Но последните постижения на клетъчната и молекулярната биология ни дават дори още по-силни свидетелства за дизайн.”

И Учителят Петьр Дънов - Beinsa Douno [2] и президентът на Нацноналната академия на науките на САЩ Брус Албьргс [46] говорят за хитроумна система на клетката - едно единно твърдение на теософията (религията) и светската наука биология. „Съществуването на такива превъзходно конструирани, невероятно миниатюрни молекулни машини представлява силно свидетелство за наличието на планиращ интелект, чието откриване е крайно интересен научен въпрос”.

Информатиката е една по-нова научна дисциплина, която ни говори и то много убедително в същата посока.

Според Д-р Джон Ленокс информацията като фундаментална величина ни води до едно забележително съвпадение между науката и религията - „някои по-дълбоки идеи, изразени на простия език на разказа за Сътворението” в първата книга на Мойсей „Битие” от Стария Завет на Библията [1].

Аналогията, която се прави на човешкия мозък с компютъра, който в своята функция включва хардуер и софтуер помага за пояснение на дълбоката същност на битието, на Вселената. Нейният състав е хардуерът, а законите или програмата, го които тя се управлява, са софтуерът .

В случая Бог е програмистът (софтуеристът), Бог управлява Вселената. Затова може да се назове „Най-великият програмист

И академик Божидар Палюшев обяснява в [4а], стр. 510, математически как става това - чрез т. нар. космологичен член в математическо уравнение от ОТО, които определя началните и/или крайни условия за неговото решение.

Всички твърдения на БИБЛИЯТА и ТЕОСОФИЯТА както и последвали открития на СВЕТСКИ НАУКИ за произхода и управлението на Вселената и живота на хората, посочени в предлаганата книга, гравитират около казаното в началото на предисловието, че неограниченото знание се разкрива частично и постепенно като познание, което се заключава в изучаване на взаимната връзка и трансформация на четирите основни философски категории: мисъл - светлина - енергия - материя, които е посочил КОСМИЧЕСКИЯТ ТЕОСОФ ~ Учителят Петър Дънов Beinsa Douno. „В Началото „ е „Словото” - Мисълта на Висшия Космически Интелект, Великият Творец - Създател на Вселената и човека.

При това тези философски категории са мисловно - информационно - енергийна субстанция, която се сгъстява от ляво на дясно, но трансформацията може да се извършва и в двете посоки. По този начин трансформацията може да тръгне от най-лявата точка на редицата от философски категории (мисъл), да се стигне до най-дясната точка (материя) и да се възвърне отново в началната точка (мисъл) -там от където е тръгнала, т.е. трансформацията е в затворен цикъл. Цикличността е принцип, който Бог е използвал и използва в своето творчество и управление на Вселената и хората.

Затова в ДРЕВНИТЕ РЕЛИГИИ, БИБЛИЯТА и ТЕОСОФИЯТА се твърди, а СВЕТСКИТЕ НАУКИ все повече потвърждават: ВСИЧКО Е ПРЕДОПРЕДЕЛЕНО от Създателя - Творец И е ЦИКЛИЧНО.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...