Jump to content

I - 2.5.1.1.1. Какво нещо е човека и какъв е бил създаден той? - вечен.


Recommended Posts

I - 2.5.1.1.1. Какво нещо е човека и какъв е бил създаден той? - вечен.

Велико нещо са човекът и неговият живот.

Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno

Човекът не е съставен от „случайнострупване на атоми, свързани в съответна структура, и е нещо много повече от едно високо развито животно като делфина или изтънчена маймуна, защото:

Той единствено говори.

Той се отличава толкова от другите животни, колкото животните - от растенията и растенията - от минералите.

Човекът е най-съвършеното същество на Земята - венецът на Божието Творение.

„Първият човек по образ и подобие Божие” („първият Адам”) не е бил миниатюрно изображение на Бога, което притежава всички Негови характеристики в малки измерения. Човек е бил сътворен като духовно, нравствено и безсмъртно същество, което е имало съвършена природа. Той е бил истинско отражение или проекция на Божия свят характер. Като него са Светлите същества в Невидимия Разумен свят. Според цитирания в мотото на настоящия раздел Учител първият човек „по образ и подобие Божие” още не е слязъл на земята.

Ето мисли на Учителя Петър Дънов - Beinsa Dounо за хората: Ние имаме предвзети възгледи. Мислим, че Бог ни е направил по образ и подобие Свое. Но кои хора е направил по образ и подобие? Бог е направил ония Същества, които сега Му служат в цялата Вселена, изпълняват волята Му - не ние, дребните хора, сме направени по образ и подобие. Хората са създадени от кал” [2], „Проявление”, Неделни Беседи (НБ)

1942 / 1943 г., стр. 159, София, 1998.

Първият човек от кал с Божие дихание („вторият Адам”) избрал с радост постоянно да се покорява на всички Божии заповеди, като в резултат на това животът му е бил в съвършена хармония със Създателя му Тогава той не е изпитвал „криза на идентичност”[14]! Той е знаел точно кой е и защо е дошъл на света.

Затова е заел с послушание определеното му от Бога място.

По своите размери човекът е дребен в сравнение с планетите, но Бог му е отредил уникално и почетно място във Вселената както при Сътворението така и в бъдещето като покорител на Космоса при неговото циклично обновление.

Съгласно БИБЛИЯТА човекът е сътворен от мъдър и свят Бог: „И Бог създаде човека по своя образ; по Божия образ го създаде; мъжки и женски пол (мъж и жена) ги създаде.” [1], Битие, 1:27 („първата Божествено-човешка двойка”).

Тази добронамереност се потвърждава от първите Божии заповеди и към „първата човешка двойка Адам и Ева” при Сътворението: „Плодете се и се размножавайте. Напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко същество, което се движи по земята.” [1], Старият Завет, Битие, 1:28. Човекът е станал личен представител на Бога върху земята, притежаващ пълномощие над всички останали живи същества.

Но не само човекът е бил напълно удовлетворен от своето предназначение в света. Бог също е бил доволен от човека: „И Бог видя всичко, което направи (създаде); и ето, беше твърде добро.” [1], Старият Завет, Битие, 1:31. В онзи далечен само миг от историята на човечеството първата човешка двойка Адам и Ева са живели в съвършена околна среда, в съвършени отношения помежду си и в съвършена хармония с Бога.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...