Jump to content

I - 2.5.2.5. Какъв трябва да бъде човек? Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno за човека, „Исус” и „Христос”.


Recommended Posts

I - 2.5.2.5. Какъв трябва да бъде човек? Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno за човека, „Исус” и „Христос”.

За да поясни какъв трябва да бъде човек Учителят Петър Дънов - Beinsa Dounо е сочил Синът Божи за образец.

Ето какво е цитирал и казал Учителят на учениците си:

Тогава Исус излезе с трънения венец и с багреницата. И рече им Пилат: „Ето човекът!”

Могат ли хората, като излезете в света, да кажат и за вас: „Ето човекът!”

За да се удостои човек с това име, той трябва да съдържа в себе си четири неща: той трябва да бъде богат, той трябва да бъде силен, той трябва да бъде умен, той трябва да бъде добър.

Трябва да бъдеш богат, за да помагаш на бедните;

Трябва да бъде човек силен за да трансформира негативните обстоятелства в позитивни;

Трябва да бъдеш умен за да помагаш на невежите;

Трябва да бъдеш добър за да помагаш на лошите.

Богатството, Знанието и Доброто представляват капитал, с който трябва да се работи. И вие трябва да вложите тоя капитал в работа. Не желая нито един от вас да фалира. Да фалираш - това значи да изгубиш всички условия на развитие.

Богат човек е само опя, който има богата душа, богат ум, богато сърце и силна воля. Само човек, който служи на Бога, е в пълния смисъл на думата богат.

Силен е само човекът на Любовта, човекът на Истината. Силният стои над всички условия. Аз не наричам силен човек оня, който убива другите. Силен човек е оня, който може да обръща своите неприятели в приятели. Ето защо той не се защитава. Той не воюва за своите права. Само слабият воюва за своите права. И когато силният човек, човекът-герой бъде прикован на позорния стълб заради Истината, той с великодушие понася и позор, и хули, и злорадства, и обвинения.

Ето човекът! Ето Исус!

На първообразния език, на който това име е изречено, то означава : човекът, който иде на Земята, брат на страждущите (страдащите). Ето защо, в широк смисъл на думата, „Исус” е всеки, който страда и като герой носи своите страдания. „Исус” е всяка страдаща човешка душа, коя го изработва своето спасение.

„Исус” - това е едната опорна точка на човека.

„Христос” - сиреч човекът, който е победил и възтържествувал над смъртта, който е възкръснал, който служи на Бога и е готов да положи душата си за другите - това е другата опорна точка на човека.

Човекът като „Исус”, научава дълбокия смисъл на страданията - оня Божествен процес, чрез който той (човек) изработва своя характер.

Защото най-ценното у човека - това е неговия характер.

Човек непременно трябва мине през огъня на изпитанията, и само когато мине през този огън и устои на всичко, само тогава ще придобие характер ценен, устойчив, непоколебим. Само тогава ще има вечен дом, в който може да живее.

Под „характер” в дълбок смисъл на думата, се подразбира всичко разумно, което човешкият дух е написал, което дълбоко е внедрил в човешката душа.

Характерът е едно съчетание на добродетели.

Едно помнете: онази естествена сила в човека, която може да го направи мощен, е силата на неговите добродетели. Добродетелите - това са един велик капитал, около който започват да циркулират великите сили на Живата Природа.

Ето защо, под „човек” се разбира сбор от всички добродетели. Който не представя такъв сбор от добродетели, не може да се нарече истински човек.

Днешният човек не е дошъл още до положението на истински човек. В него има по-голямо или по-малко надмощие на животинското естество. Истинският човек от сега нататък ще се прояви.

Сегашният човек не може още да се обуздава. У него има още много животински прояви. Всички престъпления, които човек днес върши, се дължат на животинското у него. И той трябва да нрави много усилия, за да се освободи от животинското, да го превъзмогне.

Човекът, обаче, е съчетание на добродетели, а не на престъпления.

Човекът сам но себе си, по своя произход, по своето естество, е нещо велико.

Бог, като се е ограничил сам в себе си, е създал човека. Ала със създаването на човека, са се явили и страданията в Космоса. Защото там дето има ограничения, има и страдания.

Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno е казал: ВЕЛИКО НЕЩО Е ЧОВЕКЪТ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...