Jump to content

I - 2.5.2.6. „Бог - Земя - Космос” и „човек - Земя - Космос


Recommended Posts

I - 2.5.2.6. „Бог - Земя - Космос” и „човек - Земя - Космос

Бог като личност е представен на Земята чрез Сина си ИСУС ХРИСТОС. Последният е НАЙ-ДОБРАТА ИЗЯВА НА БОГ КАТО ЛИЧНОСТ, като Бог-човек.

Но Бог съществува в цялата Вселена и целия Космос чрез третата си форма. От казаното в раздел I - 2.1.1. за Триединния Бог (Отец, Син и Свети Дух) относно трите „форми на съществуване” на Бога и Библейското твърдение за сътворяването на човека по Техен „образ и подобие“, би могло да се търсят аналогии между Бог и Човека - принцип използван при Неговото творчество. Една такава аналогия е „три-единството” Човек-Земя-Космос (Вселена), в което „Бог”е заместен с „Човек”.

Този Бог, за Когото ви говоря, не е без форма. Той е най-красивият. Ако вие бихте видели Бога в Неговото тяло, само тогава бихте си Го представили. Ако Христос казва, че е Бог, то е затова, защото Бог се изявил в човешка форма. Значи човешката форма играе известна роля в света. И действително, целият космос е съставен по образа на човека. Всички съвременни учени хора, които са дълбоко осведомени върху тайните на битието, твърдят същото. Целият космос се представя във формата на един човек - Космическият човек. Следователно всяка една част от твоето малко тяло отговаря на съответната част от туй велико тяло. Известни звезди от Млечния път или от което и да е съзвездие, или пък известни системи могат да разговарят с теб, където и да се намираш ти. Те имат станции (радиоприемници) в твоя мозък. Ако разбираш езика им, всеки ден ще можеш да чуеш по една новина, станала на Слънцето, на Юпитер или на коя и да е друга звезда. Казвате: „Можем ли да говорим на звездите?” Можете. Разумният може да говори, но глупавият (който нямо необходимото развитие) как ще говори? За глупавия са затворени звънците на тия станции [10], том II, стр. 22.

Бог е създал Адам като личност от пръст на Земята, но е свързан и с други планети от Космоса (Вселената). Човекът е в пряка зависимост от Луната (Lime) в понеделник (Lundi), от Марс (Mars ) - във вторник (Mardi) , от Меркурий (Меrсиrе) -в сряда (Mercredi), от Юпитер (Jupiter) - в четвъртък (Jeudi), от Венера (Venus) - в петък (Vendredi), от Сатурн (Saturne) - в събота (Samedi). Наименованията на дните от седмицата на френски език съответстват на имената на посочените планети -може би прозира сходството поне за ударението в края на думите в санскритския и френски езици. Само за Слънцето (the Sun и die Sonne) съответствието е на английски и немски езици за неделния „ден на Слънцето“ („Sunday” и „Sonntag”) - може би прозира водещото влияние на англосаксонското общество, за което е отбелязал Учителят Петър Дънов - Beinsa Dounо. На човек престои да усвои и да съществува в Космоса и на другите планети и звезди. Същият Учител е говорил за Сириус [39] и [10] - виж стр. 290 от настоящата книга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...