Ани Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 4. Закон за кармата. Човек може да върши, каквото желае, но ще отговаря за всичко. Соломон, юдейски цар Човек е свободен да изпълни или да не изпълни Божията воля, но ще носи последствията на своята неразумна воля [10]. Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno Що е карма? - Последствие от всички лоши плодове, които сам си посадил в миналото. Първа задача на човека е да изправи своята кърма, т.е. да изплати дълговете на своето минало. Човек трябва да се заеме е изправянето на всички неща, които са преплетени с неговата карма, включително и чужди грешки. На всеки човек е дадена една задача, която трябва да разреши. В изпълнение на задачата си човек не е сам - Бог присъства в него и всеки момент го изпитва. Като греши, Той го поучава, съветва го втори път да не прави същата погрешка. Казват: „Когато някой човек страда, това е карма”. „КАРМАТА НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СТРАДАНИЯТА И СКЪРБИТЕ В СВЕТА”. И цитираният в мотото малко по-горе Учител пояснява: СТРАДАНИЯТА И СКЪРБИТЕ - това е ЕЗИКЪТ НА ЖИВАТА ПРИРОДА, това е ЕЗИКЪТ НА БОГА - първият език, с който Бог започва да ни говори, за да ни пробуди от дълбокия сън, в който е изпаднал духът на човека. Бог го раздрусва и казва: „Стани, синко, събуди се и започни да мислиш!” Тук няма никаква карма. СТРАДАНИЯТА И СКЪРБИТЕ СЕ ДОПУСКАТ ЗА УРОК - да научи нещо човек, дори Христос. Кармата е езикът, с който ни се говори да не се отклоняваме от Божествения път. С КАРМАТА СЕ ИЗКУПУВАТ ГРЕХОВЕ, СЪС СТРАДАНИЯТА - ГРЕШКИ. Питам тогава: ако е вярно това, че страданията са кармата на човека, тогава какви грехове е направил Христос, че страда? Той, ако и Син Божий, дойде на Земята да научи някои уроци, да се усъвършенства. Той дойде главно да научи онзи велик закон на Любовта, който Бог му предаде - да научи как става жертвата, как Бог повдига падналите същества. Този урок Христос трябваше да го предаде на своите по-малки братя. Това наричам изкупление, т.е. Христос е станал изкупителната жертва за повдигане на падналото човечество. И Христос, Синът Божий, дойде на Земята да изплати едно Свое задължение, т.е. да изправи една Своя погрешка (грешка). В какво се състои (по)грешката на Христа? Когато Бог създаде света, Христос помоли да се даде свобода на хората. В това отношение Той стана поръчител за свободата на хората, обаче те злоупотребиха с нея. Те не живяха както трябва (с Любов към Бога и между тях), вследствие на което Христос трябваше да дойде на Земята да плати полицата, която е подписал [10], том II, стр. 9-11. Разпънат на кръста Той е казал: „Господи, прости им - онези които обичах, не Ме разбраха.” Няма по-голямо страдание от това, да те разпънат онези, които обичаш. Ако Христос, великият Син на Бога, мина през толкова страдания, какво остава за вас? Страдате ли, Бог ви обича; не страдате ли - вие нямате нищо общо с Бога, с Любовта, защото, когато Бог иска да направи от някого нещо значимо, го прекарва през страдания и скърби. ... Както върви сегашната еволюция, тя е еволюция на кармата, или аз я наричам изплащане на кармата. Кармата не е нищо друго, освен отклонение от правия път на човешкото развитие, а изкупуването на кармата е влизане наново в правия път на човешката еволюция, която следва инволюцията - падението. Христос се обръща към своите ученици, и казва: „Можете ли да пиете тази чаша, която аз пия?” Те му отговарят: „Можем”. Но в практическия живот се оказва, че щом ни дадат тази чаша, мъчно се изпива. Виждал съм често малки деца да не могат да пият горчиви капки. „Пий, мама, за твое здраве”, казва майка им. „Не може, мамо, горчива е тази чаша.” И аз бих желал да няма горчиви чаши в света. И ще дойде ден, когато в човешката еволюция тия чаши няма да ги има. Не че Бог иска да ги дава: страданията не се налагат от Бога. Бог съизволява, но не благоволява в тях. Той казва: „Не благоволява душата ми в смъртта на грешника”. Когато ние страдаме, изплащаме, но не изведнъж, в сегашното развитие на живота си. Всяка погрешка, всяко престъпление се изкупува чрез страдания. Такъв е законът на кармата. Проследете историята на човечеството, на народите, на обществата, на семействата и ще видите, че този закон действа навсякъде, планомерно и безпощадно. КОЙ КАКВОТО Е ВЪРШИЛ, НЕПРЕМЕННО ЩЕ МУ СЕ ВЪРНЕ. Ако в бъдеще искате да имате добри синове и дъщери, приложете закона на Любовта. Кармата се разрешава само чрез Любовта. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts