Jump to content

9. Закон за различаване на влиянията.


Recommended Posts

9. Закон за различаване на влиянията.

Това, което става в материалния живот на човека, става и в духовния му живот. Като срещнат тщеславен (славолюбив) човек, който не е научил още закона за различаване (на влиянията), не може да анализира чувствата и мислите си, до него дохождат същества от духовния свят, които му показват начин, как да борави със силите на природата, да стане велик. Свърже ли се човек със силите на природата според нашепванията на тези същества, каквото каже и пожелае да направи, това става. По този начин те го свързват с тъмни и отрицателни сили в природата, докато съвършено го омотаят. Това не е Божествено.

За да различите Божественото от човешкото и животинското, вие трябва да сте научили вече закона на различаването, да сте се справили със своите слабости.

Докато има слабости, човек всякога ще се подава на влиянието на нисши същества; докато има слабости, в него всякога ще има условия за паразити. Затова трябва да се пази от тяхното опасно влияние. Това не става като бягаш от тях, а с различаване на техните намерения, мисли и чувства. Различаването подразбира вътрешно виждане. Като не владеят този закон, хората се натъкват на недоразумения, спорове и разногласия. Това не е за упрек, нито за сърдене, но за оглеждане.

Всеки трябва да преценява постъпките си и да знае йод чие влияние действа: под влияние на Божественото в себе си, или под влияние на нисши същества, вън и вътре в него. (Практически съвет 1).

Когато искаш да направиш една бележка на някого под влияние на Божественото, казваш: „Братко, не вървиш в правия път. Спри, върни се малко назад и ще намериш пътя на своята душа”. Започнеш ли да го ругаеш, да го наричаш лицемер, лош човек, ти се подаваш на чужди, отрицателни влияния и по този начин спъваш и себе си, и ближния си. Започнеш ли да го ругаеш, да го наричаш лицемер, лош човек, ти се подаваш на чужди, отрицателни влияния и по този начин спъваш себе си, и ближния си. Кажете ли на някого, че е лицемер или лош човек, той трябва да има тези качества в себе си.

Всичко, каквото говорите, трябва да почива на факти (Практически съвет 2).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...