Jump to content

12. Духовната еволюция като съвкупност от методи за развитие.


Recommended Posts

12. Духовната еволюция като съвкупност от методи за развитие.

Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno за учените.

Еволюцията може да се разглежда като съвкупност от методи за развитие. Ето какво е казал по този въпрос отбелязаният в подзаглавието Учител:

Този е един многостранен въпрос наистина и аз казвам: НА ЧОВЕКА, КОИТО Е ПРАТЕН НА ЗЕМЯТА, БЪДЕЩЕТО МУ Е ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНО. Онези възвишени същества, които са завършили своята еволюция (под ръководството на Бога), са предвидили кой какво трябва да свърши на Земята.

Доказателство за това са точните ясновидци, които предсказват бъдещето на хора от Земята. И това е възможно поради факта, че бъдещето на човека е предопределено, житейският път на човека е точно определен.

АКО ВСЕКИ ВЪРВИ ПО СВОЯ ОПРЕДЕЛЕН ПЪТ, ЩЕ ИЗПЪЛНИ БОЖИЯТА ВОЛЯ И ПЪТЯТ МУ ЩЕ СЕ ОТВОРИ.

И Той обяснява защо никой не трябва да атакува никого нито с мисъл, нито с чувство, нито с постъпка и трябва да разсъждава по следния начин:

МОЯТ МИР СТРУВА ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ОНОВА, КОЕТО МОИТЕ МИСЛИ И ЧУВСТВА МОГАТ ДА ИЗИСКВАТ. Някой е казал нещо за мене. Ако му кажа нещо, ще си наруша моя мир. Моят мир струва повече от онова, което той е казал. Това, което е казал, е за негова сметка. Ако е казал нещо добро или лошо, то е за него. Ако той мисли лошо за мене, а аз съм добър, лошото е за него. Ако той мисли добре, то е за него. Лошото, което мисля, е лошо за мене.

Създавайте си правилни мисли за хората, за да не спрете своята еволюция.

Мисли за хората така, както Бог мисли за тях! - само добро. (Практически съвет 6):

Съдействай за онова, което Бог е предначертал. Съдействай за тяхното повдигане (на хората). Така ти повдигаш себе си. Ако всички така живеете, ще се повдигнете.

Ако един баща мисли да поправи сина си, той се лъже. Синът прилича на баща си поне 12.5% според българската психотропни ясновидка Слава Севрюкова [15].

Ако майката мисли да поправи дъщеря си, тя се лъже. Дъщеря й прилича на пея.

И ако един учител мисли да поправи ученика, той се лъже.

Всеки един ученик, всяка една дъщеря, всеки един син е създаден както си е.

Ще оставиш Бога сам да коригира своите работи (Практически съвет 7).

И не се месете, да коригирате работите в Божия път - нито в себе си, нито в другите.

Ако ти видиш една погрешка в другите, ползвай се.

И ако видиш някоя погрешка в себе си, пак се ползвай.

Когато кажеш една лоша дума, благодари на Бога, че Бог те е запазил да не кажеш две лоши думи.

Някои недъзи много трудно се изправят. Всичката съвременна наука, всичкото съвременно общество, всичката еволюция седи в това - да изправим ония недъзи, които са унаследени от миналото.

Това са принципи, вложени в тази велика Божествена наука, за поправяне на нашия живот, туй велико изкуство - как да се присаждат добродетелите на човешката душа, включително „да направиш във всички случаи и най-малкото добро”, когато някой се намира в голяма мъчнотия.

Вие спъвате вашата еволюция, като мислите, че ви трябват пари. Че ви трябват пари - да, но не ги туряйте като идеал, който е необходим за вашето съвършенство. Не ви препоръчвам сиромашията, не ви препоръчвам и богатството.

Учителят Дънов - Dounо казва една „велика истина” за съвременните хора: Техният егоизъм е станал толкова силен, че разслабва нервната система, всеки един е 1ъй погълнат с разни материалистични мисли - нашите умове са пълни само с мисли за къщи и пари. В нас няма нищо благородно.

И тъй, размишлявайте върху незавършените и завършените процеси. Завършените процеси са свързани с незавършените. Незавършените процеси за хората са завършени за съществата от по-висока еволюция. Затова е казано в Писанието, че възможните неща са за хората, а невъзможните — за Бога. „Невъзможното за човека е възможно за Бога.” Всичко, което човек не може да направи, Бог може да го направи. Това значи: Дайте възможност на душата си да се свърже с Божия Дух, за да се осмислят незавършените процеси.

Само тази връзка е в състояние да покаже на човека знанието на елипсата като завършен процес, и на параболата като незавършен процес.

Низходящият клон на параболата изобразява инволюцията, а възходящият й еволюцията като незавършен процес (виж обяснението и по-горе). Само чрез тази връзка с Божия Дух и знание хората ще могат да кажат дадената от Учителя Петър Дънов - Beinsa Dounо сентенция („духовна формула”): „Господи Ти всичко можеш. Твоят Дух, Който си изпратил да пи ръководи, чрез Тебе всичко може, и чие чрез Твоя Дух всичко можем

Във връзка с еволюцията същият Учител е казал: „Учените ще стигнат до Бoгa”.

Цитираната мисъл се пояснява със следния посочен от него факт и разсъждение:

Наблюдавайте каква промяна ще забележите в някой младеж, който е прекарал няколко години в странство, дето е бил в съприкосновение с видни учени, професори. Вие ще намерите промяна във външния му вид, в отношенията му е другите хора, в начина на мисленето и т.н. На какво се дължи тази промяна? На съприкосновението, което е имал с тия учени хора. Вие казвате: „Те са светски хора”. Не мислете така. Тия хора, които са дошли до едно голямо концентриране на мисълта си, до един пълен контакт с живата природа, имат и силно развит духовен живот. Мнозина от тия учени хора са окултни ученици, занимават се е окултна наука, но външно не се изявяват, че са такива. Много от известните химици и физици се занимават с окултната наука и черпят своите знания направо от живата природа. Няма да цитирам имената на тия учени, но казвам, че такива са съществували и в древните времена, но съществуват и днес. Такива факти и разсъждения са посочени от автора в настоящата книга.

Следователно духовната еволюция е предпоставка и води до материална еволюция на човешкото тяло. За да стане Всемиров Духовен Учител, великият българин Петър Дънов е трябвало 25 години да развива духовни и мозъчни центрове у себе си. При това той е черпел своите знания от Божествената наука направо както от Живата Природа, така и по теософски път от Невидимия Разумен свят. Тези факти показват, че духовната еволюция на човека и последващата материална промяна на човешкото тяло е един процес на развитие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...