Jump to content

I - 2.5.4. Относно четенето, разбирането, тълкуването и прилагането на Библията - завладяващото живо Слово Божие.


Recommended Posts

I - 2.5.4. Относно четенето, разбирането, тълкуването и прилагането на Библията - завладяващото живо Слово Божие.

Съгласно МАТЕРИАЛИСТИЧНОТО УЧЕНИЕ ЗА ЕВОЛЮЦИЯТА няма личностен Бог и Библията е написана от хора за хора като всяко друго произведение на световната литература. Тя обхваща идеите, породили се на мястото и по времето на възникването й и затова не може да претендира за истинност или авторитет.

Според ТЕИСТИЧНОТО УЧЕНИЕ ЗА ЕВОЛЮЦИЯТА съществуването на Бога се предпоставя. Той обаче в никакъв случай не е Авторът, вдъхновил Свещените писания. Библията е по-скоро повлиян от историята документ, при написването на който авторите са изложили своите мисли в рамките на тогавашните представи за света.

Тук ще бъде направен опит да се противоречи и устои на тези твърдения с представи на РЕЛИГИЯТА.

За личностен Бог свидетелстват два основни факта:

-  Първата форма на съществуването на Триединния Бог е като Отец, изявил се като личност чрез втората - Неговия Син Исус Христос, когото хората са видели с Неговите Божествени способности. Примери за тези способности има много, но ще се споменат само възкресението на Лазар, мигновеното изцеление на болни, умножението на хляба и рибите за да нахрани хиляди хора.

- Вторият факт е Сътворението на човека по Негов образ и подобие, доказателство за което са Божествените способности на някои духовно изявени хора да се дематериализират и материализират отново [2] и [15] и материализиране на желани неща [16] и [17] - три примера от близкото минало и сегашното настояще (посочени в книгата, напр. на стр. 144-145).

Бог заменя Светото Предание със Светото Писание (Библията), защото казаното се забравя или променя, но писаното остава непроменено в оригинал. И за да се пише без пропуски и изопачаване Бог избира подходящи за това хора. Затова между тях има образовани свещеници и необразовани рибари и овчари, но в написаното има едно единство, защото текстовете са диктувани на мнозина от автентичния автор на Библията - Бог като Свети Дух. За еволюционното учение е непознато откровението на Бога - общението му с Богоизбрани земни хора. Ръководени от Бога хора са писачи под указанията на Светия Дух [1], Новият Завет, Второ Съборно Послание Петрово, 1:20-21.

Бог е контролирал записването на първоначалните текстове, както и намирането на точния езиков израз, без да изключва личността на авторите. Това гарантира истинността на Библията и достоверността на всички нейни твърдения. Библията изобилства от свидетелства, че нейният текст представлява овластен от Бога източник на истина. Подробности Вернер Гит посочва в [5], стр. 85.

А доказателство за истинност са сбъднатите пророчества от Библията, между които от най-голямо значение за човечеството е явлението Христос (ПИ).

Идеите за съдържанието на Библията са също от Бога. Следователно Библията може да претендира за авторитет. Библията е единственото авторитетно Божие откровение, ако не се смятат лични такива ръководства (от Божия Дух) в живота на отделни хора.

Във връзка с въпроса за управлението в съвременния свят би могло да се добави, че Библията е най-демократичната конституция за човечеството. Тя проповядва съвършена система за управление на света за благото на всички хора, които са равни пред Бога. Действително само в Божието Царство всички хора ще бъдат равноправни, здрави, винаги радостни и весели - щастливи. Защото ще пребъде Божият мир, Божията радост и Божието веселие в сърцата на хората. Защото хората ще бъдат управлявани от Любовта, Мъдростта, Истината, Правдата и Добродетелта, от ума на избрани от Бога, респективно Христос, ръководители, които са на подходящата (най-висока) степен на своето развитие. Затова Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno е казал: „Спасението на българина е в неговия ум”.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...