Jump to content

I - 2.6.2. Относно личността на Исус Христос съгласно Библията.


Recommended Posts

I - 2.6.2. Относно личността на Исус Христос съгласно Библията.

Историята за рождеството и характерните черти на личността на Исус са предадени в Евангелията на Матей и Лука [1]. Тук ще се посочат отговори на елементарни, но основни въпроси, свързани с неговата личност съгласно [1]:

1. Кой е Исус Христос?

Той е Син на вечния Бог.

„Исус Христос с „сияние на Божията слава, и отпечатък на Неговото същество”, „извърши чрез Себе Си очищение на греховете, седна отдясно на Величието Бог” [1], Новият Завет, Посланието към Евреите 1:3

2. Защо Бог изпрати Сина Си в този свят?

Бог го изпрати, за да можем ние да получим чрез Него вечен живот. Това е изразено чрез „златния стих“ в Библията, Новият Завет, Евангелието от Йоана 3:16.

3. Защо детето бе наречено „Исус”?

Името „Исус“ означава „Спасител”. Христос е дошъл на Земята като прероден в Исус за да спаси хората от греховете им. Той ги поучи, показа им пътя на спасението - чрез Любовта между хората - Божията воля.

ЖИВОТЪТ НА ИСУС ХРИСТОС НА ЗЕМЯТА е описан в четирите Евангелия от Матея, Марка, Лука и Йоана. Тук отново ще се отбележат само някои моменти чрез отговори на следващите въпроси.

4. Какво е вършил Исус Христос по време на земния Си живот?

Той е обикалял по населени места в Израел, като е проповядвал и поучавал, прощавал грехове, изгонвал зли духове и помагал на страдащи, дарявал им изцеление.

„Тогава Исус обикаляше всичките градове и села, та поучаваше в синагогите им и проповядваше благовестието на Царството; и изцеляваше всякаква болест и всякаква немощ.” [1], Новият Завет, Светото Евангелие от Матея 9:35, т.е. демонстрирал и свидетелствал за Божествени способности.

Още и бесове с крясък излизаха из мнозина и казваха: „Ти си Божият Син!” [1], Новият Завет, Светото Евангелие от Лука, 4:41

Исус е казал на каещата се грешница: „Прощават ти се греховете.” [1], Новият Завет, Евангелието от Лука 7:48

5. Как хората са възприемали поучението и чудесата ни Исус?

Повечето хора са били учудени и са повярвали в Него.

„... мнозина повярваха в Неговото име, като гледаха знаменията, които вършеше.” [1], Новият Завет, Евангелието от Йоана 2:23

Но еврейски ръководители - „главни свещеници и народни старейшини” са били против Исус от завист. И от завист го предават на управителя Пилат, който го е считал за невинен. Както е известно от описанията в четирите Евангелия, Исус е поруган и разпнат на кръст извън Ерусалим, на Голгота - лобното му място.

А Животът на Исус Христос е бил съвършен:

Исус е човек „Който грях не е сторил, нито се е намерило лукавщина в устата Му; Който, бидейки охулван, с хула не отвръщаше; като страдаше, не заплашваше; но предаваше делото Си на Тогова (на Бога), който съди справедливо.” [1], Новият Завет, Първото съборно послание на Петър 2:22 и 23.

Затова на третия ден след смъртта „...Бог възкреси Исуса, като развърза болките на смъртта, понеже не беше възможно да бъде държан Той от нея.” [1], Новият Завет, Деяния на Светите Апостоли 2:24.

6. Какво прави Исус след Възкресението Си?

Той остава на Земята четиридесет дни. за да покаже на последователите Си (на апостолите), че е жив: „на които и представи Себе Си жив след страданието Си с много верни доказателства, като им се явяваше през четиридесет дена и им говореше за Божието царство.” [1], Новият Завет, Деяния на Светите Апостоли, 1:3.

7. Какво се е случило след тези четиридесет дни?

Исус Христос се е възнесъл на Небето, откъдето Той сега управлява всичко на Небето и Земята [59].

„И като ги благославяше, отдели се от тях, и се възнесе на небето.” [1], Новият Завет, Светото Евангелие от Лука 24:51.

Бог „Го възкреси от мъртвите и Го тури да седне от дясната Му страна на небе- -сата, далече по-горе от всяко началство и власт, сила и господство” от йерархията на Невидимите Духовни Същества [1], Посланието на ап. Павел към Ефесяните, 1:20 и 21

8. Какво е казал Исус Христос на учениците си?

„В дома на Отца ми има много обиталища. ... отивам да ви приготвя място.” „И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, тъй щото гдето съм Аз да бъдете и вие.” [1], Новият Завет, Светото Евангелие от Йоана 14: 2 и 3.

9. В какво се състои уникалността на живота на Исус Христос?

Ако се прочете внимателно какво се говори в БИБЛИЯТА за живота на Исус, ще се разбере защо милиони хора по света Го считат за най-чудесната личност, която някога е съществувала на Земята, съвършен еталон за подражание.

Библията потвърждава по много начини, че ХРИСТОС Е УНИКАЛЕН и в следното:

- Неговото зачатие е било уникално; Той е нямал човешки баща, а е бил заченат в утробата на девица чрез чудодейната сила на Светия Дух;

- Неговите слова са били уникални: хората са се учудвали на учението Му, защото Неговото слово е било завладяващо;

- Чудесата му са били уникални: „...изцеляваше всякаква болест и всякаква немощ между людете” [1], Новият Завет, Светото евангелие от Матея, 4:23, дори е възкресил и мъртъв човек (Лазар);

- Характерът му е бил уникален: „... имаме един, Който е бил във всичко изкушен като нас (хората), без да се открие в него грях”[1], Новият Завет, Посланието към Евреите, 4:15. Това означава, че като човек Исус е спазвал Божия закон във всяка негова част, поради което не е попаднал под двойното смъртно наказание на греха. Затова Бог - Отец е казал за Него с „глас от небесата”: „Този е възлюбеният ми Син, в Когото е Моето благоволение „ [1], Светото евангелие от Матея, 3:17. Това е станало по време на кръщението на Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител - събитието, което се чества като третия голям Християнски празник „Богоявление“ през януари.

- Неговият живот и Неговата смърт са били уникални. Неговата смърт не е била нечия прищявка или неизбежен инцидент. Тя е била част от „определената Божия воля и предузнание” [1], Новият Завет, Деянията на Апостолите, 2:23. Бог - Отец е изпратил Сина си с единствената цел да заплати смъртното наказание на греха и Христос е дошъл на Земята доброволно. По собствените думи на Христос „...Човешкият Син не дойде да му служат, но да служи, и да даде живота си откуп за мнозина” [1], Новият Завет, Светото евангелие от Матея, 20:28.

Затова от жизнено важна необходимост за всеки човек е да разбере какво е станало всъщност, когато е умрял Исус Христос и какво означава Неговата смърт за хората.

10. Кое нрави Неговата смърт толкова важна? - Той е умрял като Заместител на грешниците, като Носител на греха и Спасител на хората - показал ни е пътя на нашето спасение. Затова се нарича Исус - Заместителят - Спасителят. Както бе пояснено ... грешниците са виновни, изгубени и безпомощни пред светия закон на Бога, който изисква наказание за всеки грях.

Как биха могли да избегнат справедливия Божи гняв? - Сам Бог е решил този основен проблем за хората и е дал отговор на този въпрос чрез Библията: „но Бог изяви своята към нас Любов в това, че когато още бяхме грешници, Христос умря за нас” [1], Новият Завет, Посланието на апостол Павел към Римляните , 5:8. И ето как:

1. Като част от удивителен план за избавление, с който се изявява Любовта на Бога към хората. Бог - Син е заел мястото на грешниците (Заместителят), приемайки справедливото наказание за техния грях. Без грях Божият Син е „пострадал за греховете” и умрял за тях доброволно: „... праведният за неправедните, за да ни приведе при Бога, бидейки умъртвен по плът, а оживотворен по дух;” [1], Новият Завет. Първото Съборно Послание Петрово, 3:18.

2. Исус е и Носителят ни греха. Този факт изявява святостта на Бога, защото наказанието за греха е било напълно платено. Исус умира не само физически, но и духовно, тъй като висейки на кръста, той е извикал: „Боже мой, Боже мой, Защо си ме оставил?” [1], Новият Завет, Светото Евангелие от Марка, 15:34.

В онзи ужасен миг Бог - Отец се е бил отвърнал от Своя възлюбен Син, който е понасял тогава наказанието на раздялата на човека с Бога.

Фактът, че всякаква грешка, дори на единородния Син, е трябвало да бъде наказана, показва съвършената святост на Бога - Кой баща би наказал така сина си?

Когато е заел мястото на грешниците, Исус се е натоварил с такава отговорност за греховете им, като че ли сам ги е бил извършил.

Този, който е притежавал съвършен живот, е изстрадал двойното смъртно наказание (духовно и физическо) за вината на грешниците.

3. Исус е Спасителят. Тази Му роля изявява Мощта на Бога. Исус Христос е „който по плът се роди от Давидовото потомство, а по Дух на святост биде убедително обявен като Божий Син чрез възкресението от мъртвите” [1], Посланието на апостол Павел към Римляните, 1:3 и 4.

Преди да „се възнесе”, Той е „представил Себе Си жив след страданието си е много верни доказателства, и „им говореше за Божието Царство” [1], Новият Завет, Деянията на апостолите, 1:3.

„Възкресен от мъртвите, не умира вече; смъртта няма вече власт над Него”[1], Новият Завет, Посланието на апостол Павел към Римляните, 6:9.

Възкресявайки Исус Христос от мъртвите, БОГ е изявил мощно съгласието Си, че приема Неговата смърт вместо смъртта на грешниците като пълно и съвършено изкупление за наказанието поради греха и като основа, на която може да се предложи пълна и свободна прошка на онези, които биха били обречени на вечна смърт, а именно да прекарат вечния си живот в ада - предстоящо Решение на „Страшния „ Божи Съд за неправедните. А чрез Исус Христос Бог показа на хората пътя за Спасението им от „вечна смърт” към „вечен живот” чрез Любовта към Бога, след разкаяние като грешници и с молба към Него да им прости.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...