Jump to content

I - 2.6.3. Учителят Петър Дъно a - Beinsa Dounо за Христос.


Recommended Posts

I - 2.6.3. Учителят Петър Дъно a - Beinsa Dounо за Христос.

Ето какво е говорил за Христос Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno като ВСЕ МИРОВ ТЕОСОФ [ 10], том II и [13]:

Днес хората делят Христа на „истеричен”, „космичен”, „мистичен” и т.н. Ала Христос сам по себе си е един и неделим.

Има само един Христос, живият Христос, който е изявление на Бога, изявление на Любовта. Той е в сърцето на един прост човек, на един съдия, на един беден човек, на едно животно - все едно. Аз съм виждал кучета да ближат рани и много кучета са излекували раните на своя господар.

Христос - това е Бог, който се разкрива на света.

Като проява на Бога, Христос не може да се отделя от Него, не може да се разглежда вън от Него. Той е Бог - Син, втората форма на съществуване на Триединния Бог.

Какво нещо е Христос? - най-великата проява на Бога, връзката между Бога и хората.

Христос съществува като „единица”, по не е отвлечена „личност” - един обикновен човек, едно обикновено съзнание. Той е „индивид „, който представя ИДЕАЛА -КАК ТРЯБВА ДА СЕ ЖИВЕЕ.

Под думите Исус Христос ние разбираме едно велико, всеобемащо (всеобем-но) проявление на Божия Дух, от Когото изтича Любовта. От тази Любов се ражда животът, който ние търсим. Преди всичко сърцето трябва да разбере Христа, а после ума.

„Исус от Назарет е Христос, Божият Син” [1], пренесен от „Духовната област” [19], въплътен „в човешки образ“ [1]. Създателят пренесъл живота на Своя Син, за да се роди като човек. Това твърди и Куранът [19]. За някои това е нещо необикновено, но дали е възможно?

Обяснението би могло да се поднесе както следва.

В „Духовната област” телата на невидимите небесни създания са на енергийна основа, те са енергийна субстанция, без физически тела и животът им е на енергийна основа.

Учителят Петър Дънов - Beinsa Dounо („снел” на Земята голяма част от „науката за Бога” - ТЕОСОФИЯТА) е дал формулировката за двупосочното превръщане на четирите философски категории мисъл - светлина - енергия - материя.

Като представители на СВЕТСКАТА НАУКА, физици потвърдиха, че един природен химичен елемент, например водород, може да бъде преобразуван в друг (хелий) при термоядрена реакция, като една част от материята (масата) се превръща в енергия по прословутата формула на Айнщайн Е = Δт с2. А с ускоряването на елементарни частици тяхната енергия се превръща в материя (виж стр. 150).

Тогава защо да се съмняваме, че Бог с неговите безкрайни възможности, които се показват с Неговите дела, да не преобразува едно духовно (енергийно) създание (Христос) в човешко (материално) тяло (Исус).

Някои отричат също идването на Христос на Земята като „Велик Учител „ и Истински „Месия“  („Спасител”). Но сериозни свидетелства за идването на Христос са четирите исторически книги на Библията, наречени „Евангелия” („Благовестия“) . При това учениците-апостоли Матей, Марко и Йоан са били очевидци, а Лука направил едно научно изследване на документи и свидетелства от очевидци [19].

Това отричане е понеже някои не вярват в непорочното му зачатие - роден без сексуални отношения на мъж с жена. Но какво ще кажат те днес по отношение на неестествените факти „клониране” (от една клетка да се появи овца) и вече утвърдената практика на зачеването (оплождането) на жена по метода „in vitro”. Един живот, който започва в „епруветка“, бива прехвърлен в женска утроба и по-късно се ражда като бебе.

В случая с Исус Христос Библията ни уверява, че чрез „силата на Всевишния” неговият живот бил пренесен от Духовния свят в една девица на име Мария.

Интересно е следното обяснение на този духовен процес с информационен характер, свързано с името на руския учен Гаряев [4а]:

В източната и най-вече в китайската медицина са развити сложни схеми на „духовни центрове” (наречени „чакри”) на енергийните информационни потоци в организмите, имащи вторични електромагнитна природа - вълни. Съставки на тези потоци с торсионен характер са носители на биоинформация. Руският учен Гаряев описва тези факти, свързвайки ги с духовното зачеване на Дева Мария: Ето че и Мария ражда, когато Светият Дух предава на хромозомите „вълновата холограма” на Божия образ, „в структурата на която всяка отделна част съдържа информация за цялото” — аналогия със свойствата на торсионните полета, изложени по-горе.

Съгласно Библията планираният от Бога човек е създаден но Негов „образ и подобие” - това се обяснява и на други места в книгата. Би могло да се посочат като доказателства за това подобие три примера от близкото минало и сегашното настояще за дематериализация и материализация на хора - Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno (1864-1944) и психотропната ясновидка Слави Севрюкова (1902-1991) от България, както и духовно извисения Сай Баби, човекът - чудо от Индия.

Ако земните жители със скромни възможности могат да зачеват човек без сексуално отношение между двата пола, ако Сай Баба материализира пръстен на ръката на човек в настоящето, защо да не вярваме колко по-лесно е Бог да е извършил непорочното зачеване на Дева Мария - майката на Исус Христос. Защото възможностите на Бога освен, че са свръхестествени, те са и неограничени.

„Дева Мария „ била Богоизбрана, от родословната линия на обичания от Бог древен еврейски цар Давид. Така Исус могъл да бъде дълговечния наследник на месианското Царство - теократично (управлявано от Бога) Царство на Земята, обещано на Давид. Евреите не приеха Христос и не получиха това Царство. То предстои да настъпи на Земята в Бъдещето.

Същевременно Христос е един велик колективен ум. Христос е съвкупност от всички разумни души. Христос представлява всичките Синове Божии, на които от душите и сърцата блика живот и Любов като от извор.

С този извор трябва се свържат хората. Да дойдете във връзка с Христа като принцип на Любовта, който не помни прегрешенията на хората, Любовта, която е единственият път, който води към Бога. Затова се казва, че Христос възстановява връзката на човека с Бога. Той пожертва живота си за да изкупи греховете на хората и да прослави Бога в себе си чрез възкресението си и да им посочи пътя към вечния живот. ПРИ ВРЪЗКА НА ЧОВЕКА С БОГ НЯМА ДА ИМА МЪЧНОТИЯ, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ. Първото нещо, което се изисква за създаването на такава връзка, е СМИРЕНИЕТО - ПЪРВОТО КАЧЕСТВО, КОЕТО СЕ ИСКА от ученика. Това е един от законите на Всемирното Бяло Братство. При Бога ще отидеш не праведен, а смирен... Какво казва Христос: „Елате при Мене, всички трудещи и обременени, защото Аз съм смирен по сърце. Елате при Мене, всички, които сте изгубили смисъла на живота.”

Едно се иска от всички хора - де се свържат с Христа. Свържете ли се веднъж с Него, Той ще бъде с вас до окончанието на века, с вашите радости и скърби, в живота и в смъртта. Той е врата, която води човека от преходното към непреходното, от видимото към невидимото, от омразата към Любовта (от тленното към нетленното, от смъртта към безсмъртието).

Христос е Учителят, Който ни учи на Божествените закони. Христовото учение е още в зародиш в съзнанието на хората. Като разбере правилно Христовото учение, човек се чувства силен да изпълни задълженията си към Първата Причина, към своя ближен и към себе си [10].

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...